Ko je pucao u Ćuruviju, Kurak ili NN lice? Žalbe na presudu za ubistvo novinara pred Apelacionim sudom

05.12.2022

16:05

0

Ko je pucao u Ćuruviju, Kurak ili NN lice? Žalbe na presudu za ubistvo novinara pred Apelacionim sudom
Milan Radonjić i Ratko Romić optuženi za ubistvo Ćuruvije - Copyright Slavko Ćuruvija fondacija 24sedam/Katarina Mihajlović

Apelacioni sud u Beogradu otvorio je petodnevno zasedanje na kome će odlučivati o žalbama na prvostepenu presudu Specijalnog suda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika Dnevnog telegrafa i časopisa Evropljanin.

Prvostepenom presudom osuđeni su nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti, tadašnji njen šef Rade Marković osuđen je na 30 godina zatvora, kao i šef njenog beogradskog centra Milan Radonjić, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni na po 20 godina zatvora.

Apelacini sud je, ukidajući presudu, naveo da je Veće Specijalnog suda prekoračilo optužbu jer je navelo da je u Ćuruviju pucalo NN lice, mada su u optužnici kao neposredni izvršioci označeni Romić i Kurak. U presudi su Romić i Kurak, kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu, kvalifikovani kao pomagači.

Glavni svedoci iz "zemunskog klana"

Marković se godinama nalazi u zatvoru, osuđen je u predmetima Ibarska magistrala – atentat na Vuka Draškovića, za ubistvo Ivana Stambolića i za ponovljeni atentat na Draškovića, u Budvi.

Apelacioni sud, kao drugostepeni, može da usvoji, ili odbije žalbe, ali i da otvori glavni pretres i na taj način presudi.

Optužnica je podignuta petnaest godina nakon što je na Uskrs 1999. godine u centru Beograda ubijen Slavko Ćuruvija, i to nakon što je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, osuđen na 40 godina za ubistvo premijera Srbije, izneo određena sazanja o tome ko je ubio novinara.

Međutim, tokom sudskog postupka, Legija je odbio da svedoči, kao  i braća Miloš i Aleksandar Simović, pripadnici „zemunskog kriminalnog klana”, navodeći da i oni dobijaju pretnje. Tužilac Milenko Mandić saopštio je da će tužilaštvo reagovati na navode o pretnjama svedocima u ovom sudskom postupku. Kako saznajemo, tužilaštvo je ispitalo navode Ulemeka i Simovića i utvrdilo da im nije pretila nikakva opasnost u slučaju da su svedočili.

Tužilaštvo utvrdilo da nije bilo pretnji

Miloš Simović je tokom suđenja naveo da ostaje pri iskazu koji je dao tužilaštvu 10. januara 2014. godine, ali da ne želi da svedoči, jer je nezadovoljan radom tužilaštva u predmetu ubistva premijera Zorana Đinđića (oba brata osuđena su na višedecenijske kazne kao saučesnici u tom zločinu i, kao i Ulemek, kaznu služe u Zabeli), i da njegova porodica dobija pretnje.

Printscreen/Youtube/Slavko Ćuruvija Fondacija
Slavko Ćuruvja ubijen na Uskrs 1999. godine

Simović je pred tužiocem 2014. godine izjavio da je od Ulemeka saznao da su Ćuruviju ubili Miroslav Kurak i Ratko Romić i naveo da je „zemunski klan” dobio zadatak da ih likvidira. U toj izjavi citirao je Ulemeka koji je, navodno, 2002. godine Miloša upoznao sa Romićem i Kurakom i rekao mu: „Zapamti ih dobro, oni su uradili Ćurku, treba da se počiste, ne sme da bude greške.” To je, kako je naveo, preneo bratu, kao i članu klana Vladimiru Milisavljeviću.

Kuraka i Romića su, prema toj izjavi, pratili 10, 15 dana tokom 2002. godine, ali se odustalo od plana o ubistvu. Isti iskaz istog dana dao je tužiocu i Aleksandar Simović, koji je pred sudom izjavio samo to da ne želi da svedoči:

Bivši šef DB Rade Marković nije danas u Apelacioni sud doveden iz požarevačkog zatvora Zabela, gde robija 40 godina zbog učešća u političkim ubistvima, jer je nedavno operisan.

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike