Završena obdukcija dvojice muškaraca nađenih u Pirotu kod pruge: Poznato od čega su umrli!

27.12.2022

12:16 >> 12:36

0

Autor: 24sedam

Jedan preminuo od trovanja amonijakom, drugi pretrpeo hemijske opekotine disajnih organa i zadobio povrede od pada

Završena obdukcija dvojice muškaraca nađenih u Pirotu kod pruge: Poznato od čega su umrli!
Cisterna u Pirotu - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

Sedamdesetčetvorogodišnji muškarac B.J. iz pirotskog sela Sopot preminuo je od trovanja amonijakom dok je pedesetpetogodišnji kamiondžija T.P. takođe pretrpeo hemijske opekotine disajnih organa usled udisanja opasnog gasa ali je imao i teške povrede izazvane padom.

Oko njihove smrti postojala je nedoumica s obzirom na to da je B.J.pronađen u nedelju svom vozilu koje je sletelo s puta nedaleko od fabrike „Tigar Tajers“. Davao je znake života ali je preminuo u pirotskoj Opštoj bolnici. S obzirom na to da je bio hronični bolesnik sumnjalo se da je u pitanju srčani zastoj kao posledica organskog oboljenja. Telo kamiondžije otkriveno je juče ujutro, imao je vidljive povrede koje su ukazivale na pad sa visine, ali se sumnjalo da je i on žrtva amonijaka. Oba tela su upućena na Institut za sudsku medicinu u Nišu radi obdukcije, piše Telegraf.

Tanjug/Aleksandar Ćirić
 

Turski državljanin je verovatno bio omamljen od opasnog gasa zbog čega je pao sa mosta. Moguće je da je još izvesno vreme bio živ iako je zadobio masivne politraumatske povrede jer su nađena oštećenja disajnih organa koja ukazuju da je bio u kontaktu sa amonijačnim parama koje izazivaju teške opekotine. Iste povrede na organima za disanje nađene su i kod sedamdesetčetvorogodišnjaka što je potvrdilo sumnju da je i on žrtva akcidenta kod Pirota.

 

Oglasila se ministarka

Iz cisterne koja je u nedelju iskliznula na pruzi Niš – Dimitrovgrad između Pirota i Bele Palanke amonijak i dalje curi ali prema rečima nadležnih, građani nisu ugroženi.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Pirotu, nakon sednice Štaba za vanredne situacije, da je merenje prisustva amonijaka u vazduhu u tom gradu tokom noći pokazalo da su rezultati ispod graničnih vrednosti i da nema razloga za paniku.

Cisterna u kojoj se nalazilo 45 tona amonijaka i dalje ispušta opasan gas jer je nemoguće zatvoriti rupu nastalu prilikom izletanja sa pruge. Ona je jedna od 20 koliko ih je bilo u kompoziciji koja je prevozila 900 tona amonijaka od kojih su četiri izletele sa šina.

Stručnjak objasnio šta znači beli oblak koji se nadvio iznad grada

- Amonijak je veoma vredan i neizostavna je komponenta u mnogim hemijskim sintezama. To je jedno od osnovnih jedinjenja. Moramo da znamo da ćemo amonijak morati da proizvodimo, skladištimo i transportujemo. Amonijak je gas koji je lakši od vazduha i koji se lako širi, odlazi u atmosferu, a u dodiru sa vodom pravi burnu reakciju koja je egzotermna, odnosno, oslobađa se velika količina toplote i zajedno sa tom vodom može da otparava. Kada dođe u kontakt sa čovekom, a amonijak je gas koji se udiše, on u našim sluznicama (nosu, očima) u kontaktu sa vodom pravi reakciju koju osećamo kao peckanje. Zato se on nekada koristi i za osvešćivanje ljudi koji su u nesvesnom stanju - kazao je dr Dragan Povrenović sa Katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine.

Tanjug/Aleksandar Ćirić
 

Amonijak dospeva i u vazduh i veoma se lako rastvara u vodi.

Nema tragova amonijaka u izvorišu vode

Nakon izlivanja amonijaka iz cisterne u Pirotu sinoć se pojavila informacija da se strahuje da je gas dospeo u izvorište vode. Prema informaciji iz JKP Naisus vršeno je uzorkovanje vode i utvrđeno je da nema tragova amonijaka u izvorištu Medijana. Uzorkovanje će se vršiti na svaka dva sata.

- Kada je juče došao u kontakt sa rekom krenuo je trenutno da reaguje – da se rastvara i da otparava. Beli dim koji je sinoć snimljen iznad Pirota nije bio amonijak, to je bila vodena para, ali u njoj se nalazila i određena koncentracija amonijaka. Ono što je svima nama nepoznato i što se još uvek ne zna jeste ko je i na koji način sprovodio merenja. Štab za vanredne situacije u samoj lokalnoj samoupravi morao je da napravi plan šta se i kako radi i napravljena je procena rizika od katastrofa. Ovo je jedan klasičan tehničko-tehnološki akcident. Dešava se, ne možete ovakve stvari da sprečite, stava je profesor Povrenović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike