Kakav je vazduh u Pirotu? Oglasila se ministarka Vujović

27.12.2022

09:57 >> 10:46

0

Ona je rekla da su nadležni organi i grad Pirot sprečili potencijalnu ekološku katastrofu i čestitala im na tome

Kakav je vazduh u Pirotu? Oglasila se ministarka Vujović
Cisterna u Pirotu - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

Iz cisterne koja je u nedelju iskliznula na pruzi Niš – Dimitrovgrad između Pirota i Bele Palanke amonijak i dalje curi ali prema rečima nadležnih, građani nisu ugroženi.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Pirotu, nakon sednice Štaba za vanredne situacije, da je merenje prisustva amonijaka u vazduhu u tom gradu tokom noći pokazalo da su rezultati ispod graničnih vrednosti i da nema razloga za paniku.

Ona je rekla da su nadležni organi i grad Pirot sprečili potencijalnu ekološku katastrofu i čestitala im na tome.

Vujović je rekla da je ministarstvo hitno poslalo u Pirot automatsku mernu stanicu u industrijsku zonu koja je od juče u 20 časova merila nivo amonijaka u vazduhu i da su jutros u osam časova dobijeni prvi rezultati.

-Celu noć se merilo prisustvo amonijama u vazduhu pokazatelji su ispod graničnih vrednosti- rekla je ministarka i dodala da će biti nastavljeno merenje kvaliteta vazduha.

Agencija za zaštitu životne sredine je merila i kvalitet vode i uzeti su uzorci sa dve lokacije u Nišavi i sa prve je kvalitet druge kategorije od ukupno pet, što je više nego zadovoljovajuće, istakla je ona. Na drugoj lokaciji u Nišavi je, kaže, kvalitet blago lošiji i računa se kao treća kategorija.

-Danas ćemo imati još četiri merenja, sve radimo u saradnji sa MUP-om i Batutom - rekla je ministarka.

Prethodno je Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo da su se satne koncentracije amonijaka kretale od 8 µg/m3 do 17 µg/m3, što je u dozvoljenim granicama jer je maksimalna dozvoljena koncentracija amonijaka za tri sata 200 µg/m3.

-Satne koncentracije RM10 kretale su se od 115 µg/m3 do 145 µg/m3 u periodu od 21 čas do 4 časa, da bi bi u 06:00 sati koncentracije imala trend pada na 39 µg/m3. Satne koncentracije RM2.5 kretale su se od 110 µg/m3 do 138 µg/m3 u periodu od 21 čas do 04 časa. Poslednja merenja u 06 sati pokazala su trend pada i iznosile su 38 µg/m3.

Podaci sa automatske merne stanice u Pirotu su dostupni putem linka http://pirot.kosava.net/ u realnom vremenu.

 

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike