Da li preti da će ubiti, da li se drogira, ima li oružje: Ovo su pitanja koja će tužioci morati da provere sa policijom o nasilniku

01.10.2022

06:00

0

Ove godine u Srbiji su ubijene 23 žene

Da li preti da će ubiti, da li se drogira, ima li oružje: Ovo su pitanja koja će tužioci morati da provere sa policijom o nasilniku
Ilustracija - Copyright Profimedia

Da li se sumnja da osumnjičeni nasilnik koristi narkotike, da li je ranije bio prijavljivan za nasilje, da li preti ubistvom ili samoubistvom i da li ima oružje - ovo su neka od pitanja koja će tužioci u osnovnim tužilaštvima morati da prođu sa policajcima koji su izašli na teren po prijavi, pre donošenja daljih odluka. 

Naime, nakon što su, tokom prošle nedelje, ubijene dve žene u roku od dva dana, a alarmantni podaci pokazali da su ove godine ubijene 23 žene, od čega je njih šest u Beogradu, Više javno tužilaštvo u ovom gradu dostavilo je osnovnim tužilaštvima listu od 14 pitanja koja tužioci moraju da prođu sa policajcima pre donošenja odluke o preduzimanju mera iz svoje nadležnosti. 

Kako za 24 sedam kaže Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković, "pitanja namenjena zamenicima javnog tužioca su svojevrsna sinteza ranije donetih protokola, zakona, ali i iskustva dugog 20 godina, od kada je krivično delo Nasilje u porodici uvedeno u Кrivični zakonik Republike Srbije. " 

Profimedia
 

 

- Neka od pitanja tiču se ranijih prijava za nasilje u porodici, sumnje na zloupotrebu psihoaktivnih supstanci, činjenica da li prijavljeno lice preti ubistvom ili samoubistvom, te da li poseduje oružje. Većinu pitanja / indikatora, policija već ima u svojim evidencijama, dok ostale vrlo lako može da pribavi - kaže Mirčić Čaluković.

Zašto je važno da se ova pitanja provere

Naša sagovornica dodaje da je "već poznato da je sa početkom primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici obaveza procene rizika poverena policijskim službenicima koja se pre svega odnosi na procenu da li prijavljeni slučaj predstavlja slučaj neposredne opasnosti od nasilja u porodici ili nasilje u porodici nižeg inteziteta koje zahteva određivanje hitne mere."

- To je obaveza policije u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici. Međutim, ova obaveza policije ne suspenduje i drugu obavezu - a to je da policijski službenik pozove dežurnog zamenika javnog tužioca kako bi se izjasnio da li se u prijavljenoj radnji učinioca eventualno ostvaruju i obeležja krivičnog dela Nasilje u porodici, kao i da li ima mesta za primenu mere zadržavanja (do 48 sati) u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) - kaže naša sagovornica i ističe da je "taj deo i donošenje ovih odluka je u isključivoj nadležnosti javnog tužioca, a ne policije."

- Dakle, iako su pojedini indikatori isti, to su dve potpuno odvojene procene i usmerene su na donošenje potpuno različitih odluka, odnosno mera. Upravo zato je važno da tužioci provere ovih 14 pitanja kako bi mogli da ispune svoj deo obaveze koji je predviđen Zakonikom o krivičnom postupku - dodaje Mirčić Čulaković.

Dosadašnja praksa

Naša sagovornica kaže da je dosadašnja praksa pokazala da su se "pojedini zamenici javnog tužioca više oslanjali na procenu policije koja se odnosi na odredbe Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, da neki zamenici postavljaju više, a neki manje pitanja prilikom davanja konsultacija policiji i to prema odredbama Zakonika o krivičnom postupku."

- Upravo zato je sačinjena lista indikatora od 14 pitanja kako bi se zamenicima javnog tužioca olakšalo postupanje u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, kao bi se subjektivnost u postupnju i na dežurstvima zamenika javnog tužioca svela na najmanju moguću meru i kako bi se praksa na području Grada Beograda ujednačila, a sve u cilju smanjenju broja smrtnih ishoda u slučajevima nasilja u porodici. Svesno navodimo smanjenje, jer je život daleko kompleksniji od prava, ali je za predstavnike svih institucija važno da preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti, jer to i jeste njihova obaveza, a onda se i mogu nadati i boljem ishodu.

Ove godine ubijene 23 žene

U Srbiji je od početka godine ubijene su 23 žene. Kako je ranije za naš portal rekla Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra, 20 žena ubijeno u kući ili stanu u kome su živele što "ponovo govori o tome da je za žene koje preživljavaju nasilje najopasnije mesto njihov dom."

- Šest učinilaca je izvršilo samoubistvo nakon ubistva i šest učinilaca je pokušalo samoubistvo, što takođe ukazuje da kada nasilnici prete samoubistvom, da se ta pretnja mora smatrati visokim rizikom da će prvo ubiti ženu pa onda sebe. Pet ubijenih žena je imalo maloletnu decu - dodala je Macanović. 

Podaci pokazuju da je u polovini slučajeva (12) osumnjičeni suprug ili vanbračni suprug žrtve, a potom bivši partner (4). Oružje kojim je najviše ubistava žena ove godine počinjeno je nož (8), a potom pištolj (6). Najviše žrtava, njih osam, bilo je uzrasta između 46 i 55 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike