"Ne prijavljuju nasilnike jer ih je strah i sramota": Od početka godine u Srbiji ubijene 23 žene!

21.09.2022

19:00

0

Alarmantni podaci pokazuju da je do septembra ove godine ubijeno gotovo isto žena koliko je ubijeno tokom cele prošle godine

"Ne prijavljuju nasilnike jer ih je strah i sramota": Od početka godine u Srbiji ubijene 23 žene!
ubijene zene2 copy - Copyright ATAImages/ A.A./Printscreen/Facebook

Dve žene ubijene su u samo prethodna dva dana u Srbiji, a crna statistika pokazuje da su od početka godine ubijene njih 23. Podaci Autonomnog ženskog centra pokazuju da su za najviše ubistava bili osumnjičeni muževi, a da je više od trećine počinjeno nožem. Samo šest ubijenih žena je ranije prijavilo nasilje.

Ljiljana Velimirović ubijena je juče u Subotici, a samo dan ranije mrtva u kući u Zemunu pronađena je Sebihana Drmaku. Zbog sumnje da su ih ubili, u oba slučaja uhapšeni su njihovi partneri.

Alarmantni podaci pokazuju da je do septembra ove godine ubijeno gotovo isto žena koliko je ubijeno tokom cele prošle godine.

- Broj ubijenih žena je 23, od kojih je prema postojećim informacijama samo šest ranije prijavljivalo nasilje, dok ostale nisu, iako se iz medijskih izveštaja moglo zaključiti da su njihovi bližnji kao i komšije znali da je žena žrtva nasilja u porodici. Za nas kao ženske organizacije koje pružaju pomoć i podršku ženama žrtvama partnerskog i nasilja u porodici je već godinama zabrinjavajući podatak da veliki broj žena i dalje nema poverenje u institucije da će da ih zaštite ako prijave nasilje, a žene koje se nama jave često kažu da im nasilnici prete ubistvom tako što im kažu da će proći kao ’’ona što je izašla u novimama i da će im deca ostati siročići’’. Na žalost, činjenice da se žrtvama i dalje ne veruje i da se, i kada dođu da prijave, odgovaraju od podnošenja prijava navodima da će protiv njih biit podnete prijave za lažno prijavljivanje, samo doprinose tome da žrtve gubi poverenje da će ih sistem zaštiti - kaže za 24sedam Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Prijavite nasilnike

Prijava nasilja u porodici – 0800-100-600
Broj Sigurne kuće (24 h) – 0800 011 011, 062 304 560 
Autonomni ženski centar SOS telefon - 066 510 3542
Udruženje Fenomena SOS telefon 0800 35 00 36

Ističe da je 20 žena ubijeno u kući ili stanu u kome su živele, što, kako kaže, ponovo govori o tome da je za žene koje preživljavaju nasilje najopasnije mesto njihov dom.

- Šest učinilaca je izvršilo samoubistvo nakon ubistva i šest učinilaca je pokušalo samoubistvo, što takođe ukazuje da kada nasilnici prete samoubistvom, da se ta pretnja mora smatrati visokim rizikom da će prvo ubiti ženu pa onda sebe. Pet ubijenih žena je imalo maloletnu decu - dodaje naša sagovornica.

Podaci pokazuju da je u polovini slučajeva (12) osumnjičeni suprug ili vanbračni suprug žrtve, a potom bivši partner (4). Oružje kojim je najviše ubistava žena ove godine počinjeno je nož (8), a potom pištolj (6). Najviše žrtava, njih osam, bilo je uzrasta između 46 i 55 godina.

Direktorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže za 24sedam da je podatak - da su u Srbiji ubijene 23 žene, a da je tek septembar, dok je prošle godine ubijeno njih 24 - alarmirajući i opominjući. Ona ističe da je to veliki problem ovog društva.

- Imamo veliki broj žena koje se javljaju i kapaciteti u Sigurnoj kući u Beogradu su popunjeni. To nije jedna sveobuhvatna pomoć, jer ako govorimo o generalnoj pomoći ženama moramo da imamo neki zajedničku ideju kako da se broj nasilja nad ženama u Srbiji smanji. Međutim, mi to nemamo imajući u vidu da se ovakve stvari dešavaju, a da mi o tome, nažalost, pišemo ili pričamo dva-tri dana posle tragedija i posle se to zaboravi i prelazi se na neke druge teme. To je ono što mislim da je u Srbiji vrlo prisutno ostalo, svi mi to znamo i vidimo - kaže Stanojević za 24sedam.

Kako dodaje, kada je u pitanju nasilje nad ženama, "imamo mnogo situacija kada su žene primorane da ćute".

- Ne ćute žene zato što vole da ćute ili zato što im se trpi, nego smo primorane da ćute zato što ih je strah od nasilnika i ne znaju kako će reagovati ako one nasilje prijave. Da li će da joj se sveti, da li će na nju da uperi sve loše priče, ogovaranje, na neki način kompromitovanje, onda rodbinu, prijatelje, tako da će ona biti neko ko je na tapetu i ko to suštinski ne zaslužuje, a u tome učestvuje i ne može ništa konkretno da uradi - dodje.

Stanojević kaže da je osim straha kod žena prisutna i sramota.

- Sramota je vrlo prisutna jer se nažalost  žene u Srbiji okrivljuju uvek ako je u pitanju nasilje da su one tome doprinele i "eto da je ona bila bolja žena njoj se to ne bi dešavalo, nego je ona loša pa je on loš", to ste mogli da čujete sto puta. To je ono što mnoge žene kriju i teško o tome pričaju, a još teže progovore kada su u pitanju neki javni nastupi i institucije. Sve su to razlozi zbog čega dolazi do ovakvih situacija, ali sa druge strane, mi ne možemo to ni da osuđujemo niti da opravdamo, svako se ponaša onako kako misli da je za njega najbolje. To što mnoge izgube bitku za život, jer ih je strah ili sramota da o tome govore - dodaje Stanojević.

Ističe da kada "ženi poručimo da treba da prijavi nasilje, moramo i da joj poručimo kako ćemo je zaštititi ako prijavi nasilje, a to kod nas uvek izostane".

Ubijene žene u Srbiji ove godine:

Tatjana Perić (61) - zbog ubistva uhapšen je nevenčani suprug Dragan Todorović Šine, zbog sumnje da je ubio Tatjanu iz lovačke kuće u njihovoj kući u mesto Kušiljevo 

Katarina Prica (78) - ubijena u stanu na Paliluli u Beogradu, a zbog sumnje da je usmrtio nožen uhapšen je njen sin Davor P. (55)

24sedam
 

 

Snežana Pavlović (45) - u porodičnoj kući u Vranju je izbo nožem suprug Dejan P. (45), a potom posekao i ćerku koja je pokušala da zaštiti majku. Žena je potom preminula u bolnici. Prijavljivala ga je ranije za nasilje.

Slađana G. - Ilija G. je, kako se sumnja, u porodičnoj kući u Čačku ubio nožem svoju majku Slađanu G. (49), svog oca Milana G. (57) i dedu Sretena (87).

Privatna arhiva
 

Gordana I. (62) - Kako se sumnja Gordanu i njenog supruga Andreju (72) ubio je, kako se sumnja, njihov sin Miloš I. (33)  u selu Kusadak kod Smederevske Palanke

Samanta Vučković (31), Vlasotince - pronađena mrtvs u stanu u Vlasotincu, a za njeno ubistvo sumnjiči se njen dečko Dejan R., državljanin Severne Makedonije, koji je odmah posle zločina pobegao iz Srbije.

Samanta Vučković/Foto: Printskrin/Fejsbuk/Samanta Vučković
 

Snežana Petković (59) - ubijena iz pištolja u kafani u Loku kod Titela, a zbog sumnje da je počinio ubistvo uhapšen je njen bivši partner Petar B. (60).

Fejsbuk/Društvene mreže
 

Marija Zarić (79) - ubio je, kako se sumnja, gumenim čekićem partner P. P. (63) u selu Dobra kraj Golupca.

24sedam/Goran Sivački
 

Snežana Đuričić (61) - Snežani je, kako se sumnja, Slavoljub Jeremić (62) nožem prerezao vrat, a potom zapalio kuću, u selu Rožanci kod Barajeva.

24sedam/Goran Sivački
 

Ana Živanović (41) - Sa pet hitaca iz "škorpiona" ubio je, kako se sumnja, bivši partner Vladan Todorović, pa presudio sebi, u Paraćinu. Prema nezvaničnim informacijama, on je imao i zabranu prilaska Aleksandri koja ga je prijavljivala za nasilje.

printscreen/Fejsbuk/Vladan Todorovic/A. Ž.
 

Milena Milošević Maksimović (35) - ubio je kako se sumnja, suprug Vladimir Maksimović (35),, jednim hicem u glavu  iz revolvera kalibra Magnum 357, dok je spavala, u njihovoj porodičnoj kući u naselju Pivara u Kragujevcu.

Privatna arhiva
 

Zumreta Eminović (44) - ubio je vatrenim oružjem svekar Džemo Eminović (79), a zatim presudio sebi ispred porodične kuće u selu Crnoča, kod Tutina.

Privatna arhiva
 

 

Snežana Simić (47) - ubio je nožem, kako se sumnja, bivši partner Zoran Pavlović (51) u dvorištu kuće u Barajevu. Posle ubistva pokušao i sebi da presudi tako što se isekao po vratu i potkolenici.

Foto: Privatna arhiva/Ustupeljena fotografija
 

 

Ana Kalbok (49) - ubio je iz pištolja partner Tibor Balaž, a potom presudio sebi, u svojoj kući u selu Telečka kod Sombora.

Foto: Printskirn facebook
 

Olivera Kurta (51) ubijena nožem od strane supruga Joške Kurta (55) u Stanišićima.

Ivana Radulov (50) - ubio je nožem, kako se sumnja, suprug Mile Maksimović u Futogu. Nakon zločina navodno je pokušao sebi da prereže vrat.

Printscreen Facebook
 

Jagoda Savić (65) - sa više udarca sekirom po glavi ubio je, kako se sumnja, bratanac Milorad M. u Zemunu u Beogradu.

24sedam/M.S
 

Julijana Paunović (46) - ubio je, kako se sumnja, suprug Vinko P. (46), ispalivši joj dva metka iz pištolja u grudi, a potom je pucnjem u slepoočnicu izvršio samoubistvo. Zločin se dogodio u Starčevu, kod Petrovca na Mlavi.

Facebook/Julijana Paunovic
 

Blaženka Grbić Jovanić (39) - suprug Ćedomir Jovanić ubio je sekirom, dok je bila u krevetu, a onda se obesio u pomoćnoj prostoriji na spratu kuće u Batajnici.

Facebook_blazenkagrbicjovanic
 

 

Dragana Mihailović (55) - izbo je kuhinjskim nožem na smrt, kako se sumnja, suprug Zoran Mihailović u hodniku stambene zgrade u Aranđelovcu. Potom je sebi naneo povrede skalpelom po vratu i grudima.

Sebihana Drmaku (27) - zbog sumnje da ju je ubio drvenom palicom u kući u Zemunu uhapšen je njen suprug Seljamet (33).

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ljiljana Velimirović (54) - ubio je u Subotici nožem, kako se sumnja, bivši suprug Robert V. a potom pobegao sa lica mesta. Nađen je i uhapšen sutradan. Tom prilikom zatečen je u besvesnom stanju i sa prerezanim venama, jer je navodno pokušao da počini samoubistvo.

Foto: Facebook/Ljiljana Velimirovic
 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike