"Panonskom mornaru" i "škaljarcu" i robija i kazna u stotinama miliona evra: Kad im oduzmu svu imovinu, ostatak novca nije ni važan!

04.04.2022

18:45

0

U novčanu kaznu ne uračunava se vrednost zaplenjene robe, jer se, ako je reč o drogi, ona uništava

"Panonskom mornaru" i "škaljarcu" i robija i kazna u stotinama miliona evra: Kad im oduzmu svu imovinu, ostatak novca nije ni važan!
funstajn droa evri1 - Copyright Profimedia/Facebook/Mup

Svetski sudovi, ukoliko vas osude kao organizatora kriminalne grupe koja se bavi krijumčarenjem droge ili masovnim prevarama, najčešće vam, osim zatvorske kazne, izriču i visoke novčane kazne. Mnogi Srbi, uprkos onome za šta su osuđeni, nemaju da plate toliko velike sankcije u milionima evra.

O tome šta se događa kad neki naš državljanin nema novca da plati kaznu od, primera radi, 10 miliona evra, razgovarali smo sa našim poznatim advokatom Borivojem Borovićem.

Printscreen/MUP
 

- Stranci poštuju zakone i gledaće da naplate taj novac. To se radi tako što se zapleni sva pokretna i nepokretna imovina te osobe. Ukoliko se ispostavi da to nije dovoljno, ono što je činjenica je da nijedan strani sud ne može da oduzima imovinu u našoj državi. Takođe, osoba je po isteku kazne, bez obzira na to što je dužna novac, slobodna. Ne može zbog novčanog iznosa da robija duže, jer je reč o dvema različitim kaznama - objašnjava za 24sedam Borović.

U novčanu kaznu, kako kazuje naš sagovornik, ne uračunava se ni vrednost zaplenjene robe, jer se, ako je reč o drogi, ona uništava.

Najsvežiji primer zatvorske i enormne novčane kazne je presuda Predragu Vujoševiću (48), zvanom Marko Crnogorac, koga su sve svetske policije označile kao glavnog šefa bande "Pink panteri". On je osuđen pred sudom u Španiji na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 15 miliona evra zbog šverca 408 kilograma kokaina.

Kokain kod šefa "Pink pantera"

Kako prenose španski mediji, Vujošević je osuđen zajedno sa još trojicom pripadnika "škaljarskog klana". U avgustu prošle godine, da podsetimo, Vujošević je uhapšen u akciji "Kobi fantom" u Španiji na Kanarskim Ostrvima. Kad je policija upala u vilu, on je iskočio kroz prozor, ali je ipak uhapšen. Tada je španska policija pronašla 408 kilograma kokaina, čija je vrednost procenjena na 14,4 miliona evra, kao i pola miliona evra u gotovini.

Foto: Španska policija
 

Dvojica su dobila po šest godina i četiri meseca zatvora, a treći šest godina i mesec dana. Njih, takođe, nije zaobišla ni novčana kazna, pa će morati da plate 15 miliona evra. Oni su oslobođeni optužbi za udruživanje u kriminalni klan. Policija je, kako je kasnije saopšteno, motrila na ovu grupu još od novembra 2020. godine.

Doživotni zatvor i tri miliona evra odštete

Srpski državljanin Norbert Feher, poznatiji kao Igor Rus, koji je već osuđen u Španiji i Italiji, u aprilu prošle godine osuđen je na doživotni zatvor za tri ubistva počinjena 2017. godine u Španiji. Opisan u španskim medijima kao bivše vojno lice, Feher je osuđen za ubistvo jednog poljoprivrednika i dvojice pripadnika Civilne garde u decembru 2017. godine u Teruelu na severoistoku Španije. Pored zatvora, moraće da plati više od tri miliona evra odštete porodicama žrtava.

Prema pisanju španskih medija, pripadnici grupe su se nastanili na Kanarima u oktobru 2020. godine i iznajmili više luksuznih vozila, kako bi izbegli bilo kakav nadzor. Bili su pod prismotrom od novembra 2020, kada su u dva naleta pokušali da operu više od 400.000 evra.

Vujoševića su svetske policije označile kao glavnog šefa "Pink pantera", koji osmišljava pljačke i vrbuje kradljivce za razbojništva.

Inače, "Pink panteri" su dobili to ime upravo zbog ekipe koju je predvodio Vujošević prilikom pljačke juvelirnice "Graf " u Londonu. On je sa svojom bandom 20. maja 2002. godine opljačkao juvelirnicu "Graf " i odneo dijamante vredne vrtoglavih 27 miliona evra. Tada su inspektori Skotland jarda uspeli da uhapse jednog Vujoševićevog saučesnika. Kod njega je pronađen dijamant vredan šest miliona evra, koji je bio sakriven u kutiji za kremu, baš kao u kultnom filmu "Pink panter".

"Panonski mornar" mora da plati 130 miliona evra

Vladislav Funštajn iz Erdevika je zbog organizovanja međunarodnog šverca 800 kilograma kokaina osuđen u Španiji na sedam godina zatvora i rekordnu novčanu kaznu od 130 miliona evra

Pored Funštajna, po 130 miliona evra moraće da plate i dvojica njegovih saučesnika, Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kvevas i državljanin Rusije Sergej Rašokin, čime je ukupan iznos novčane kazne neverovatnih 390 miliona evra.

24sedam/Facebok/Pixabay
 

Funštajn je, da podsetimo, uhapšen 24. avgusta 2019. godine, nakon što je španska policija na njegovom jedrenjaku "Siskejp" u Atlantskom okeanu, nedaleko od Azorskih ostrva, pronašla 800 kilograma kokaina u paketima na kojima je bila slika Gavrila Principa. Droga je, kako se ispostavilo, preuzeta u Meksiku i preneta je Atlantskim okeanom u Evropu.

Funštajn je bio kapetan broda, a sa njim je uhapšena i njegova dvočlana posada - Rus i Meksikanac. Tokom višemesečnog praćenja, utvrđeno je da je Rus prethodno dolazio u Srbiju, gde se dogovarao sa Funštajnom oko prevoza kokaina. Meksikanac, koji je po zanimanju morski biolog i profesionalni ronilac, verovatno je trebalo da odloži kokain u more prilikom dolaska do Evrope, kako bi ga kupci preuzeli gliserima.

Inače, u Srbiji su gotovo istovremeno privedeni Mirko Đanković i njegov sin Dragan iz Šida, kao i Borislav Istijanović, zbog sumnje da su Funštajnu i drugim članovima grupe uplaćivali novac koji je korišćen za šverc kokaina. Sume su se kretale od 600 do 2.000 evra. Oni su negirali krivicu pred našim sudom i tvrdili da nemaju veze sa krijumčarenjem droge, kao i da su novac uplaćivali jer ih je tako Funštajn zamolio. Vremenom se ispostavilo da je iza šverca kokaina stajao zapravo zloglasni "kavački klan" i da je preuzimanje tovara u luci Porto u Portugaliji trebalo da organizuju članovi slovenačke ćelije te bande, ali ih je policija u tome preduhitrila.

Profesionalni skiper

Vladislav Funštajn, profesionalni skiper, osuđen je u februaru 2015. godine i u Hrvatskoj na tri i po godine zatvora zbog šverca 100 kilograma marihuane, kao i na novčanu kaznu od 4.650 evra. On je tada sa još šestoricom hrvatskih državljana bio optužen da je od kraja 2008. do septembra 2014. godine prošvercovao u Istru ukupno 100 kilograma marihuane koju je nabavljao u Srbiji i Crnoj Gori.

Pixabay/Facebook/Mup
 

Poslednju turu od oko 19 kilograma droge preneo je iz Crne Gore na jahti "Vesna". Uhapšen je na jednom parkiralištu u mestu Milinki u Hrvatskoj prilikom primopredaje marihuane, koju je nosio u ruksaku i koferu.

Miloš Vujanić, srpski državljanin koji je uhapšen u Francuskoj, izručen je SAD, gde je početkom aprila 2015. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog prevare putem elektronske poruke. On će uz robiju morati da isplati i 17 miliona dolara žrtvama prevare. Inače, priznao je krivicu pred sudom u Dalasu, kao jedan od 20 optuženih u masovnoj telekomunikacionoj prevari.

Prema saopštenju zvaničnika, Vujanić i njegovi saradnici osnovali su lažnu firmu kako bi prevarili telekomunikacione firme i od njih nelegalno dobili robu i usluge. Banda je kao imena rukovodilaca u firmi (direktora, računovođa i menadžera), navodila imena beskućnika koje su sretali po ulicama gradova.

Vujanić je 2012. godine uhapšen u Parizu, odakle je  deportovan u Teksas. Ostatak kriminalne grupe osuđen je 2011. godine, na zatvorske kazne od devet do 40 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike