"Iz Srbije mu se šalje po 100, 200 evra, to su ti milioni": Majka "panonskog mornara" i ostali Erdevičani šokirani cifrom iz Španije!

20.12.2021

19:45

0

"Bolje bi bilo da su ga osudili na 50 godina robije nego što su mu odredili tih 130 miliona evra kazne", kaže jedna od meštanki

"Iz Srbije mu se šalje po 100, 200 evra, to su ti milioni": Majka "panonskog mornara" i ostali Erdevičani šokirani cifrom iz Španije!
vladislav - Copyright 24sedam/Facebok/Pixabay

Žiteljii sremskog mesta Erdevik, podno Fruške Gore, šokirani su vešću da njihov meštanin, odlukom suda u Španiji, mora da plati 130 miliona evra. Ti milioni ne postoje. O Vladislavu Funštajnu (46) niko ništa ružno nije rekao, a svi ga poznaju, dok njegova majka sve veoma teško podnosi. 

Vladislav Funštajn iz Erdevika, kome se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi zbog organizovanja međunarodnog šverca 800 kilograma kokaina iz Latinske Amerike, osuđen je u međuvremenu zbog istog dela u Španiji na sedam godina zatvora i rekordnu novčanu kaznu od 130 miliona evra.

Pored Funštajna, po 130 miliona evra moraće da plate i dvojica njegovih saučesnika, Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kvevas (26) i državljanin Rusije Sergej Rašokin (50), čime je ukupan iznos novčane kazne neverovatnih 390 miliona evra.

Erdevičani su u neverici pošto su saznali koliko Funštajn novca mora da plati. 

- Bolje bi bilo da su ga osudili na 50 godina robije nego što su mu odredili toliku kaznu. Pa ko ima toliko novca da plati? Znam Vladu. Prema meni i nama ovde uvek je bio korektan. Živeo je normalno. Sumnjali smo da se bavi nečim, ali do njegovog hapšenja nismo znali čim - kaže jedna od naših sagovornica.

Bar na jezeru

Prema kazivanju meštana, Vladislav je jedno leto držao bar na obližnjem jezeru Bruje, ali samo tokom te jedne sezone. Sin mu, kako tvrde, živi u Novom Sadu, a bivša supruga sa ćerkom u Sremskoj Mitrovici.

Kad se krene prema jezeru, na izlasku iz Erdevika, naišli smo, kako su nas uputili meštani, na kuću Funštajnovih. Na prozoru nas je dočekala Vladislavova majka. Sišla je da nas pozdravi i kad smo joj rekli ko smo i zašto smo tu, rekla je da nije istina sve što se za njenog sina piše i tvrdi. 

Foto: Facebook/Printscreen
 

U Hrvatskoj osuđen zbog šverca marihuane

Vladislav Funštajn, profesionalni skiper, osuđen je u februaru 2015. i u Hrvatskoj na tri i po godine zatvora zbog šverca 100 kilograma marihuane, kao i na novčanu kaznu od 4.650 evra. On je tada sa još šestoricom hrvatskih državljana bio optužen da je od kraja 2008. do septembra 2014. prošvercovao u Istru ukupno 100 kilograma marihuane, koju je prethodno nabavljao u Srbiji i Crnoj Gori. Poslednju turu od oko 19 kilograma droge preneo je iz Crne Gore na jahti "Vesna". Uhapšen je na jednom parkiralištu u Hrvatskoj prilikom primopredaje marihuane, koju je nosio u ruksaku i koferu.

- On se u Srbiji ne tereti ni za jedno delo i očekujem da ovde uskoro bude oslobođen. Za to u Španiji znate. Ne bih to da komentarišem. Nisam ništa znala o tome. Prosto ne mogu da verujem da je to uradio - počinje priču za 24sedam majka Vladislava Funštajna koja nas je zamolila da joj ne pominjemo ime.

Javlja se majci

Prema njenim rečima, Vladislav je skiper i svakog leta išao je u Crnu Goru, Hrvatsku i druge države koje imaju more zbog svog posla. Kaže da joj se sin javlja iz španskog zatvora kad god može. Milione evra naravno nema niko od članova porodice, a najmanje sam Vladislav. 

- Odavde iz Srbije mu se šalje po 100, 200, 500 evra. To su ti milioni. Nema ništa - priča Vladislavova majka.

Ona kaže da sve što se dešava sa njenim sinom veoma teško podnosi i da gotovo da i nije živa. 

- Nemam šta više da vam kažem. Niste me našli. Ja ne postojim. Ja sam tri metra pod zemljom - gotovo kroz suze jedva je izustila na kraju majka Vladislava Funštajna. 

Printscreen/Facebook
 

Gotovo svi meštani sa kojima smo razgovarali znaju Vladislava i znaju za hapšenje i da treba da plati 130 miliona evra. Svi su, međutim, zamolili da ostanu anonimni. 

- Malo je ovo mesto i sve nas je manje. Svi se uglavnom znamo. Leti je lepše i puno ljudi, jer dolaze na jezero. Sada je većinom pusto. Nema ovde ni vila, ni bazena, a pogotovo nema tih miliona. Ceo Erdevik ne vredi toliko - zaključuje jedan od meštana.

Na paketima slika Gavrila Principa

Funštajn je, da podsetimo, uhapšen 24. avgusta 2019. pošto je španska policija na njegovom jedrenjaku "Siskejp" u Atlantskom okeanu, nedaleko od Azorskih ostrva, našla 800 kilograma kokaina u paketima na kojima je bila slika Gavrila Principa. Droga je, kako se ispostavilo, preuzeta u Meksiku i preneta je preko Atlantskog okeana u Evropu.

Printscreen/MUP
 

Vladislav je bio kapetan broda, a sa njim je uhapšena i njegova dvočlana posada - Rus i Meksikanac. Tokom višemesečnog praćenja, utvrđeno je da je Rus prethodno dolazio u Srbiju, gde se dogovarao sa Funštajnom oko prevoza kokaina. Meksikanac, koji je po zanimanju morski biolog i profesionalni ronilac, verovatno je trebalo da odloži kokain u more prilikom dolaska do Evrope, kako bi ga kupci preuzeli gliserima.

U Srbiji su gotovo istovremeno privedeni Mirko Đanković (68) i njegov sin Dragan Đanković (41) iz Šida, kao i Borislav Istijanović, zbog sumnje da su Funštajnu i drugim članovima grupe uplaćivali novac koji je korišćen za šverc kokaina. Sume su se kretale od 600 do 2.000 evra.

Printscreen/MUP
 

Svi oni su negirali krivicu pred našim sudom i tvrdili da nemaju veze sa krijumčarenjem droge i da su novac uplaćivali jer ih je tako Funštajn zamolio. Vremenom se ispostavilo da je iza šverca kokaina stajao zapravo zloglasni "kavački klan" i da je preuzimanje tovara u luci Porto u Portugaliji trebalo da organizuju članovi slovenačke ćelije te bande, ali ih je policija u tome preduhitrila.

To piše u krivičnoj prijavi koju je policija Slovenije predala Specijalnom državnom tužilaštvu te zemlje. Prijavom je obuhvaćeno 48 identifikovanih i više neidentifikovanih članova "kavačkog klana".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike