"Panonski mornar" već plovio sa drogom: I jahta "Vesna" puna marihuane!

23.12.2021

19:59

0

Vladislav Funštajn u Španiji osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od 130 miliona evra za šverc 800 kg kokaina

"Panonski mornar" već plovio sa drogom: I jahta "Vesna" puna marihuane!
funstajn jahta - Copyright Pixabay/Facebook/Mup

Profesionalni skiper Vladislav Funštajn (46) iz Erdevika već je bio osuđen i na zatvorsku i na novčanu kaznu. "Panonski mornar", osim u Španiji, bio je osuđen u Hrvatskoj na tri i po godine zatvora zbog šverca 100 kilograma marihuane, a sud mu je izrekao i novčanu kaznu od 4.650 evra.

Funštajn, kome se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi zbog organizovanja međunarodnog šverca 800 kilograma kokaina, da podsetimo, osuđen je u međuvremenu zbog istog dela u Španiji na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od neverovatnih 130 miliona evra.

Po 130 miliona evra, osim Funštajna, moraće da plate i dvojica njegovih saučesnika, Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kvevas (26) i državljanin Rusije Sergej Rašokin (50), čime ukupan iznos novčane kazne iznosi čak 390 miliona evra.

Sudija Velimir Lazović, koji je obavestio sve prisutne u sudnici Specijalnog suda da im je dostavljena pravosnažna presuda iz Španije, gde se protiv Funštajnove grupe vodio paralelni proces, koji je završen u julu.

Funštajnov branilac Srdan Stanković tražio je potom od sudije da se postupak u Srbiji prekine, jer je njegov klijent već osuđen za isto delo u Španiji. Očekuje se da će Tužilaštvo za organizovani kriminal odustati od gonjenja Funštajna, jer je u Španiji već osuđen za isto krivično delo.

Marihuana iz ruksaka i kofera

Vladislav je ranije sa još šestoricom hrvatskih državljana bio optužen da je od kraja 2008. do septembra 2014. prošvercovao u Istru ukupno 100 kilograma marihuane, koju je prethodno nabavljao u Srbiji i Crnoj Gori. Poslednju turu od oko 19 kilograma droge preneo je iz Crne Gore na jahti "Vesna". Funštajn je uhapšen na jednom parkiralištu u istarskom mestu Milinki u Hrvatskoj, prilikom primopredaje marihuane, koju je nosio u ruksaku i koferu.

Kaznu iz Hrvatske Funštajn je, kako saznajemo, platio, ali milione evra na koje je osuđen u Španiji ne poseduje. I njegova majka i drugi ljudi iz Erdevika, kako smo već pisali, šokirani su iznosom od 130 miliona evra. Neki od meštana smatraju da bi bolje bilo da je osuđen i na 50 godina zatvora nego što je dobio tako veliku novčanu kaznu.

Šifra za disk iz Španije ne radi

Suđenje je odloženo za februar, jer su uvidom u ovu presudu iz Španije pregledani svi dokazi koji su sada na raspolaganju srpskom sudu. Preostali dokazi, koji su i ključni za ovaj slučaj, i dalje nisu stigli od Španaca, iako ih je naše tužilaštvo ranije tražilo.

- Dostavili su nam šifru za disk koji smo još pre dobili, ali se ispostavilo da ta šifra ne radi. Onda su Španci poslali drugi disk, za koji ne znamo šta je i na koga se odnosi, pa ga nismo ni otvarali. Tužilaštvo će zato preko Evropola da nabavi traženu dokumentaciju - objasnio je sudija Lazović.

Njegova majka, koja je zamolila da joj ne pominjemo ime, rekla je za 24sedam da se Vladislavu iz Srbije u zatvor šalje po 100, 200 ili 500 evra i da on nema novca, a posebno ne poseduje milione evra na koje je kažnjen.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Funštajn je, da podsetimo, uhapšen 24. avgusta 2019. godine kad je španska policija na njegovom jedrenjaku "Siskejp" u Atlantskom okeanu, nedaleko od Azorskih ostrva, pronašla 800 kilograma kokaina u paketima na kojima je bila slika Gavrila Principa. Droga je, kako se ispostavilo, preuzeta u Meksiku i preneta preko Atlantskog okeana u Evropu.

Kapetan broda

Vladislav je bio kapetan broda, a sa njim je uhapšena i njegova dvočlana posada - Rus i Meksikanac. Tokom višemesečnog praćenja, utvrđeno je da je Rus prethodno dolazio u Srbiju, gde se dogovarao sa Funštajnom oko prevoza kokaina. Meksikanac, koji je po zanimanju morski biolog i profesionalni ronilac, verovatno je trebalo da odloži kokain u more prilikom dolaska do Evrope, ne bi li ga kupci preuzeli gliserima.

Printscreen/MUP
 

U Srbiji su gotovo istovremeno privedeni Mirko Đanković (68) i njegov sin Dragan (41) iz Šida, kao i Borislav Istijanović, zbog sumnje da su Funštajnu i drugim članovima grupe uplaćivali novac koji je korišćen za šverc kokaina. Sume su išle od 600 do 2.000 evra.

Svi oni su negirali krivicu pred našim sudom i tvrdili da nemaju veze sa krijumčarenjem droge, kao i da su novac uplaćivali, jer ih je tako Funštajn zamolio. Vremenom se ispostavilo da je iza šverca kokaina stajao zapravo zloglasni "kavački klan" i da je preuzimanje tovara u luci Porto u Portugaliji trebalo da organizuju članovi slovenačke ćelije te bande, ali ih je policija u tome preduhitrila.

Printscreen/MUP
 

U krivičnoj prijavi koju je policija Slovenije predala Specijalnom državnom tužilaštvu. obuhvaćeno je 48 identifikovanih i više neidentifikovanih članova "kavačkog klana".

Đankovići i Istijanović negirali su krivicu u sudnici Specijalnog suda u Beogradu, a Funštajnu se sudi u odsustvu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike