Otkrivamo: Zašto je Danka mogla da preživi udarac automobila

05.04.2024

20:00

0

Autor: R.M.

Vozač nije ni primetio da je udario dete, već suvozač

Otkrivamo: Zašto je Danka mogla da preživi udarac automobila
Copyright ATAImages/Antonio Ahel Facebook

Nakon izjave načelnika UKP-a Ninoslava Cmolića da je devojčica Danka Ilić udavljena nakon što su je osumnjičeni S. J. (50) i D. D. (50) udarili kolima i potom stavili u auto, stručnjaci ne isključuju mogućnost da je dete moglo da preživi udarac automobila. Naime, Cmolić je rekao da vozač nije primetio da je udario dete, već suvozač, a da su nakon toga stali i devojčicu stavili u auto.

Međutim, ona se nakon toga probudila, a onda ju je jedan od njih udavio, posle čega su telo bacili na deponiju.

Stručnjaci ne isključuju mogućnost da je dete moglo da preživi udarac kola, a smatraju da će se do istine najbolje doći obdukcijom. Inače, policija je utvrdila da se automobil kojim je udarena devojčica kretao brzinom od 20 km/h, a profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže za 24sedam da udarac automobilom pri manjim brzinama može dovesti do smrtnog ishoda, ali u slučaju da se pešak pogodi u osetljivo mesto, poput glave.

Tanjug/Video
 

- Ako ga udarite u glavu, možete usmrtiti čoveka i pri brzini od 10 km/h. Iako je mala verovatnoća da će doći do takvog udarca. Pri 30 km/h, kada udarite pešaka, tek svaki deseti pogine. Ali svakako da može da pogine pešak udaren i manjom brzinom ako bude pogođen u osetljivo mesto - kaže Vujanić.

Profesor je objasnio da unutrašnji organi pucaju pri udarcu od najmanje 50 km/h, dok potkolenica puca pri direktnom udarcu pri brzini od 30 km/h.

Brzina mogla da bude fatalna, ali...

Pedijatar Saša Milićević kaže da brzina od 20 km/h jeste mala, ali kada je u pitanju dvogodišnje dete, čak i takva brzina može teško ili fatalno da ga povredi.

- Zato što udarac u glavu kod deteta može da izazove ili direktnu povredu ili dete može da padne i udari glavu. A povreda glave može da dovede do smrtnog ishoda. Ali ne znamo da li je to dete odmah preminulo ili je možda došlo do povrede koja je mogla da bude sanirana da mu je ukazana prva pomoć - kaže Milićević.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Pedijatar je uveren da će obdukcija pokazati šta se tačno desilo.

- Obdukcija će bez ikakve sumnje da pokaže šta je bio pravi uzrok smrti. Da li je to bio udarac u glavu, grudni koš ili stomačić. Ili je auto prešao preko nje - kaže on.

Ima šanse da je preživela

Milićević naglašava da je postojala šansa da dete preživi ovako slab udarac automobila.

- Može da preživi. Ako je to udarac koji nije pogodio vitalne organe i dete je imalo samo potres mozga, onda je moglo da preživi. Ako tu nije došlo do, recimo, velikog unutrašnjeg krvarenja - rekao je on.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Ipak, šta se tačno desilo najpreciznije će, smatra on, utvrditi obdukcija. Milićević je objasnio i to da obdukcija može da utvrdi čak i posle nekog vremena da li je dete stradalo na licu mesta ili je naknadno usmrćeno.

- Postoje čak i ekshumacije gde se dete sahrani, pa posle određenog vremena se izvadi iz groba i može da se utvrdi uzrok smrti. Obdukcijom mogu da zaključe i kad je bila povreda, i da li je od udarca kola preminulo ili je bilo živo pa je posle toga preminulo - objasnio je Milićević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike