Posetili smo pijace i markete: Cene jaja kreću se od 11 do 200 dinara, a kesica lukovine skuplja nego luk! (FOTO)

25.04.2024

16:40

0

Autor: 24sedam

Pred praznike gužve na tezgama...

Posetili smo pijace i markete: Cene jaja kreću se od 11 do 200 dinara, a kesica lukovine skuplja nego luk! (FOTO)
Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Bliži nam sa Vaskrs, a sa njim i tradicionalno farbanje jaja. Tim povodom novinari portala 24sedam svratili su do pijace na Zelenom vencu da bi proverili kako se kreću cene jaja, kao i da li je već počela vaskršnja euforija.

Kako je za 24sedam rekla jedna prodavačica, u poslednjih nekoliko dana potražnja za jajima se povećala, ali ističe da se gužva tek očekuje početkom sledeće nedelje. 

- Počeli su ljudi da kupuju jaja, iako ima još vremena do Vaskrsa. Zasada prodajem samo obična i oslikana jaja, a pred praznik ću imati u ponudi i ofarbana - kaže prodavačica.

24sedam/Ivan Mitić
 

Cena domaćih jaja na pijaci "Zeleni venac" kreće se od 25 do 30 dinara po komadu, a ista cena važi i za bela i za žuta jaja. 

U ponudi su i guščija i jaja od prepelica, a cena po komadu je 200 dinara. 

Lukovina skuplja nego kilogram luka

Farbe za jaja reporteri portala 24sedam uspeli su da pronađu na svega jednoj tezgi, dok je lukovinu imala skoro svaka tezga na kojoj se prodaju i jaja. 

Kesica lukovine košta od 100 do 150 dinara i od nje može da se ofarba petnaestak jaja. Cena pomalo iznenađuje, s obzirom na to da kilogram crnog luka košta oko 100 dinara.

24sedam/Ivan Mitić
 

Što se tiče farbi za jaja, ponuda je šarolika, pa se tako cena jedne kesice kreće od 10 do 50 dinara. Jedna kesica farbe dovoljna je za 15 jaja. U ponudi su i razne pastelne boje za farbanje, kao i šljokice, a cena jedne kutije košta 200 dinara.

Ručno pravljene korpice za jaja koštaju od 200 do 300 dinara, dok kesica sa nalepnicama košta oko 50 dinara. Veštačka travica za korpe košta 100 dinara, a prodaju se i drvena jaja čija je cena 100 dinara. Kako nam je ispričala jedna prodavačica, potražnja za drvenim jajima nije mala, a najviše ih kupuju roditelji sa malom decom. Na pojedinim tezgama prodaju se i ručno oslikana jaja, a njihova cena je 60 dinara po komadu.

- Od sledeće nedelje prodavaćemo i ofarbana jaja, a cena će biti od 50 do 60 dinara po komadu. Ja radim jedina na pijaci i dekupaž jaja, to jako lepo izgleda, i svake godine se dobro prodaju - kaže prodavačica.

Na pitanje da li će cena jaja pred sam Vaskrs skočiti, prodavačica kaže da ne zna za druge, ali da ona neće povećavati cenu.

Cena jaja u marketima

Cene jaja u marketima su raznolike, u zavisnosti od klase.

Pakovanje od 10 komada košta od 110 do 234 dinara, dok se cena kartona sa 30 komada jaja kreće od 420 dinara pa naviše.

24sedam/Ivan Mitić
 

Najjeftinija je S kategorija, i cena za 10 jaja se kreće od 110 do 200 dinara, u zavisnosti od toga gde ih kupujete. Cena za M klasu se kreće od 120 do 225, dok L klasa košta od 120 do 235 dinara.

Pakovanje od 10 jaja klase XL košta od 270 do 280 dinara.

Vaskršnji bazar na beogradskim pijacama

JKP "Beogradske pijace" će u susret Vaskrsu tradicionalno i ove godine organizovati vaskršnje bazare, kao i radionice za decu i pozorišne predstave na pijacama.

U petak, subotu i nedelju u periodu od osam do 16 časova na pijacama "Stari Merkator", "Kalenić" i "Zemun" posetioce očekuje bogata ponuda uskršnje dekoracije i prigodnih poklona, saopštilo je JKP "Beogradske pijace".

24sedam/Ivan Mitić
 

Beogradske pijace biće prava mesta gde naši sugrađani mogu da se snabdeju namirnicama za pripremu posnog i mrsnog menija, ali i da pronađu aranžmane specijalno dekorisane za ovu priliku.

JKP "Beogradske pijace" obradovaće i najmlađe posetioce besplatnom pozorišnom predstavom i radionicama. U subotu 27. aprila, na pijaci "Mirijevo", od 10 do 13 časova mališani će moći da uživaju u tematskoj predstavi, kao i u farbanju i dekorisanju uskršnjih jaja. Na pijaci "Zemun", u nedelju 28. aprila, od 10.30 do 13 časova najmlađe očekuje još jedna besplatna radionica, kao i članovi Asocijacije za očuvanje starih i umetničkih zanata "Naše ruke".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike