Ispod Dankine kuće mreža rudarskih tunela, tutnji reka: Jedna stvar može biti spasonosna

29.03.2024

15:04

0

Autor: R.M.

Tuneli za koje se sumnja da bi mogli biti mesto gde je mala Danka upala, ostaci su napuštenih rudnika

Ispod Dankine kuće mreža rudarskih tunela, tutnji reka: Jedna stvar može biti spasonosna
Copyright Printskrin/facebook/Pixabay

Nakon informacije da je na terenu gde je nestala devojčica Danka Ilić nađena ogromna rupa koja vodi do hodnika povezanih sa obližnjim rudnikom, u javnosti su se pojavile dodatne spekulacije o tome šta je, zapravo, u pitanju.

Na lice mesta je dovezena i teška mehanizacija koja je počela sa uklanjanjem prepreka i kopanjem zemlje, a sve u nadi da će devojčica biti pronađena.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Vladimir Čebašek kaže za 24sedam da su tuneli za koje se sumnja da bi mogli biti mesto gde je mala Danka upala, verovatno ostaci nekih starih, napuštenih rudnika.

- Teorijski to mogu da budu zaostali, stari tuneli gde se vršila eksploatacija i otkopavanje neke rude koja je bila u toj zoni. To je najverovatnije u pitanju - rekao je on.

Mreža hodnika

Ukoliko je to u pitanju, profesor objašnjava da se onda radi o mreži hodnika.

24sedam/Ivan Pavlović
 

- Uvek se sistematski radi mreža hodnika gde se vrši eksploatacija. Ali to ne možemo sa sigurnošću da znamo dok se ne vidi karta sa podacima od ljudi koji vrše eksploataciju u toj zoni. Uvek se vodi evidencija o tim starim radovima baš zbog tih stvari da ako se naiđe na tu zonu, da se zna gde se šta nalazi - dodaje on.

Nije isključeno da ima vode

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Pojavila se informacija da u jednom od tunela postoji "potok" sa veoma jakom vodenom strujom, koja bi mogla da bude iz nekog obližnjeg jezera.

Čebašek ne isključuje mogućnost da je vremenom voda prodrla u neki od tunela.

- Postoji velika mogućnost da je to tako, ali dok čovek ne vidi ne može da proceni. Bilo bi neodgovorno reći da jeste ili nije, ali obično ti napušteni radovi su u dubljim delovima potopljeni. Na plićim delovima nema logike da budu potopljeni jer jednostavno voda se spušta na niže delove jer ti hodnici nisu formirani na površini već se spuštaju u dubinu - rekao je on.

Ima dovoljno vazduha

Profesor naglašava da je količina vazduha u ovim hodnicima dovoljna da čovek može da preživi duže vreme.

Foto: MUP
 

- To je kao bilo koja pećina. Nije moguće je da to bude ispunjeno nekim gasovima, pogotovo što unutra nije mineralna sirovina koja nosi sa sobom metane i gasove koji su opasni po život čoveka. Tu bi trebalo da bude dovoljno vazduha da se preživi, pogotovo ako je u pitanju devojčica od dve godine čija je potrošnja kiseonika mnogo manja nego kod odraslih - kaže Čebašek.

U prilog tome da se verovatno radi o napuštenom rudniku, smatra on, govori i činjenica da bi rudari koji su bili u potrazi za devojčicom znali da se ovi hodnici koriste.

- Čuo sam da su neki rudari bili uključeni u potragu za detetom. Oni bi odmah rekli da se tu nalaze neki radovi - zaključio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike