Ovo je psihološki profil osumnjičenih za ubistvo male Danke: Samo kriminalac može da bude tako hladnokrvan u ovako zverskom činu

04.04.2024

20:15

0

Autor: R.M.

Psiholog Snežana Repac kaže da izgleda kao da su osumnjičeni imali "otcepljenje" od stvarnosti i tako potisli ono što su učinili

Ovo je psihološki profil osumnjičenih za ubistvo male Danke: Samo kriminalac može da bude tako hladnokrvan u ovako zverskom činu
Copyright Facebook

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić danas izneo čitavu rekonstrukciju dešavanja u vezi sa smrću devojčice Danke Ilić, postavilo se pitanje kakva je struktura ličnosti koje su mogle tako hladnokrvno da telo deteta bace na deponiju nakon što su je prethodno udarili automobilom.

Ministar je objasnio da su S.J. i D.D., zaposleni u JKP "Vodovod Bor", priznali zločin nakon čega im je određeno zadržavanje. Majka deteta je ranije ispričala da je videla muškarca pored "fiata pande", kojom je usmrćena devojčica, a da su dvojica osumnjičenih rekla da su bili na radnom zadatku u Banjskom polju.

Oni su, kako je rekao Gašić, zbog toaleta stali ispred kapije da bi zatim krenuli i udarili devojčicu nekih tridesetak metara dalje.

- Autom je upravljao D.D., a S.J. je telo devojčice prebacio na zadnje sedište preko alata. Dogovorili su se da telo devojčice bace. U 13.57 ih je zaustavio otac devojčice i pitao da li su videli devojčicu, na šta su odgovorili negativno - rekao je ministar.

Gašić je dodao i da je D.D. na poziv direktora "Vodovoda" otišao da traži devojčicu, iako je znao šta je uradio.

Facebook
 

On je rekao i da su osumnjičeni još drugog dana dovedeni i poligrafski ispitivani.

- Vozač automobila je imao zakasnelu reakciju na poligrafsko ispitivanje. Suvozač je odmah reagovao. Istog dana su oduzeta sva tri automobila, znači njihova dva privatna automobila i službeni automobil iz kojeg su naši forenzičari uzeli sve ono što im je bilo potrebno da bi mogli da urade ispitivanje. Automobil je bio pun alata, rezervnih delova itd. Imamo saznanja da se jedan od njih vratio 28. marta i prebacio telo na drugu lokaciju. Ne možemo da im verujemo jer jedan na drugog prebacuju krivicu - istakao je Gašić.

 

Nisu bili toliko pijani

U medijima se provlače tvrdnje komšija da osumnjičeni vole često da konzumiraju alkoholna pića, pa je to možda bio razlog što nisu vozili dovoljno pažljivo. Međutim, psiholog Snežana Repac kaže za 24sedam da iz čitave priče nije jasno kako su dvojica osumnjičenih mogli da voze, ako su bili pod tolikih dejstvom alkohola kao što se tvrdi. 

- Količina alkohola koja bi im zamaglila um toliko da učine nešto ovako, trebala bi da bude tolika da nikako ne bi mogli da upravljaju vozilom. Druga stvar oni nisu bili toliko bliski, pa nije baš jasno kako su se obojica složili odmah oko toga šta da urade sa telom deteta. Možda je neko od njih bio dominantniji i navalentniji da se sve izvede na ovaj način - kaže Repac. 

Ona se osvrnula i na njihovu reakciju nakon što su udarili devojčicu automobilom i stavili njeno telo u gepek.

- Kao da su pokazali neko "otcepljenje" od stvarnosti. Dakle, oni su sve to potisli. Čudno je kako su se pronašla takva dva čoveka, jer ovo znači da imaju savršenu kontrolu nad svojim emocijama čim mogu to da potisnu. Izgleda kao da nemaju trun ljudskosti i koliko im je taj strah za sopstveni život zamaglio čak i perspektivu da mogu da budu otkriveni i jednog dana da završe na robiji. Ako su ga udarili, bar da su pomogli detetu ili ga odvezli u bolnicu pa bi dobili  neku olakšavajuću okolnost. Ovako je to bilo bez ikakvog razmišljanja - kaže ona.

Kriminalna struktura ličnosti

Činjenica da je dete bačeno na deponiju Repac tumači time što im je u datom trenutku to bilo najbrže rešenje i da verovatno nisu mnogo razmišljali. Ali to što se jedan vratio da premesti telo na drugu lokaciju govori, smatra ona, da su se uplašili i shvatili da mogu biti otkriveni.

24sedam/Goran Sivački
Potraga za devojčicom

Inače, obojica osumnjičenih su danima znali šta su uradili ali su živeli sa tim normalno kao da se nije ni desilo. Tako su redovno išli na posao i obavljali druge rutine iz svakodnevnog života.

Jedan je, čak, učestvovao u potrazi za devojčicom. Repac kaže da je to zato što je hteo da bude u toku šta se dešava.

- Prema mom mišljenju, neko takav ima kriminalnu strukturu ličnosti. Samo kriminalac može da bude tako hladnokrvan u ovako zverskom činu. Neko ko ne vidi krivicu u sebi, nego samo vidi krivicu u drugima i pokušava da manipuliše i druge optuži. I počinje, čak, i da veruje u svoje sumanute ideje - objasnila je Repac.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike