Dragan se oženio Albankom i doveo je na Goliju: Prošla su tri meseca a ona samo plače, onda sam shvatio u čemu je problem

24.04.2024

23:00

0

Viktorija Vida Jakovljević je pre gotovo 16 godina napustila svoj rodni grad Skadar i preselila se u selo Srednja Reka na Goliji

Dragan se oženio Albankom i doveo je na Goliju: Prošla su tri meseca a ona samo plače, onda sam shvatio u čemu je problem
Vida i Dragan Jakovljević - Copyright Screenshot:TV Prva

Pod uticajem društvenih normi koje neretko stigmatizuju neudate žene u Albaniji, one se često odlučuju za život van granica svoje zemlje. Mnoge od njih pronalaze sreću u braku sa Srbima, odlazeći kilometrima daleko od svojih domova kako bi započele novi život.

Jedna od njih je i Viktorija Vida Jakovljević, koja je pre gotovo 16 godina napustila svoj rodni grad Skadar i preselila se u selo Srednja Reka na Goliji. Odlučila je da se uda za Dragana i potpuno promeni svoj život.

Po dolasku u Srbiju, Viktorija je prošla kroz težak period prilagođavanja.

- Kada sam prvi put došla ovde, tri meseca sam svaki dan plakala. Zamislite situaciju - dolazite u tuđu kuću, ne znate jezik, ništa ne razumete... Ja znam albanski jezik, ali kako da znam šta znači "čaša" - poverila se Viktorija za emisiju "Prva".

Screenshot:TV Prva
 

Iako je početak bio težak, Viktorija je s vremenom naučila jezik i prilagodila se novom životu. 

Dragan dodaje da ni njemu nije bilo lako na početku zajedničkog života, ali trud i posvećenost brzo su se isplatili.

- Bilo mi je dosta teško, ali sam gledao da budem psihički što jači i da budem što bolji pedagog za nju, da bih je izvukao i da bih joj ulio samopouzdanje - Dragan Jakovljević.

Kada je Vida savladala jezik, sve je postalo lakše i brže se uklopila u novu sredinu.

- Meni se sviđa Srbija, navikla sam se. Naučila sam da se smejem i da psujem. Sve to znam odlično! Sve najgore znam da psujem - govori Vida kroz smeh.

Onda je naučila i da kuva srpska tradicionalna jela.

 

 

- Znam da spremam pite, baklave od oraha, jabučare... Sve to znam - tvrdi ona.

Otkad je Vida došla, Draganova kuća je procvetala. Sada zajednički obavljaju sve poslove.

- Više idem po pečurke, više ih volim, ne plašim se ni ako dođe mečka, neće mene da jede. Jede ove mršave, neće mene... - našalila se Viktorija.

Nema dileme da su upravo Albanke sačuvale mnoge srpske seoske škole od zatvaranja, što potvrđuje i Dragan, koji nije jedini iz ovog sela koji se oženio Albankom.

- Imam rođaka dole, koji je iste godine tamo otišao, isto se oženio i ima troje dece. Ja bih svima savetovao da se upuste u ovo - zaključuje on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike