Kolika kazna preti ubicama male Danke: U slučaju da su pobegli sa telom dobiće 12 godina, ali ako je dete bilo živo...

04.04.2024

12:16

1

Autor: R.M.

Policija traga za drugim dokazima jer samo priznanje počinilaca da su izvršili ubistvo nije dovoljno na sudu

Kolika kazna preti ubicama male Danke: U slučaju da su pobegli sa telom dobiće 12 godina, ali ako je dete bilo živo...
Copyright Facebook

Vozač koji je usmrtio automobilom malu Danku Ilić (2) mogao bi da dobije do 8 godina zatvora, osim u slučaju da ima elemenata umišljajnog dela koje se kažnjava sa 12 godina, tvrde stručnjaci za 24sedam.

Prema navodima medija, vozač i suvozač su napustili lice mesta, a telo devojčice su stavili u gepek, da bi ga kasnije izbacili na divlju deponiju uz Starobanjski put kod Bora. Postoje indicije da je malena bila živa nakon što su je udarili automobilom, i da je zadavljena što daje dodatnu težinu celom slučaju jer bi to bi bilo ubistvo, a zaprećena maksimalna kazna je - doživotni zatvor.

U Srbiji je od 2019. godine, kada je uvedena kazna doživotnog zatvora, izrečeno osam takvih kazni za najteža krivična dela, mahom zbog brutalnih ubistava i silovanja.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da se za smrtni ishod nakon saobraćajke dobija maksimalno 12 godina zatvora.

- Smrtni ishod je kažnjiv, a ukoliko nema otežavajućih okonosti kazne su od jedne do pet godina, a u nekim slučajevima i do osam godina zatvora. Ali ako ima elemenata za umišljajno delo može se dobiti od dve do 12 godina. Recimo ako je vozač bio alkoholisan. Ali da li će postupak biti vođen na osnovnom ili višem sudu zavisi od mnogo okolnosti poput toga da li vozač bio u alkoholisanom stanju, da li je prekoračio brzinu i slično - objasnio je Vujanić.

Otežavajuća okolnost

Međutim, ukoliko je devojčica bila mrtva nakon udara automobila to što su njeno telo odneli na deponiju se ne može karakterisati kao posebno delo.

Ipak, advokat Vuk Stevanović za 24sedam kaže da je to otežavajuća okolnost za počinioce i da bi im zbog toga kazna mogla biti bliža maksimalnoj.

24sedam/Goran Sivački/MUP
 

- To su otežavajuće okolnosti. Svaka kazna ima neki raspon. A to što su probali da sakriju telo, možda i da pobegnu, sve te okolnosti će uticati na odmeravanje kazne i visinu - objasnio je Stevanović.

Iako je potvrđeno da su dvojica uhapšenih priznala delo, Stevanović objašnjava da to nije dovoljno da bi bili osuđeni. Zbog toga policija sada traga za drugim dokazima.

- Jasno je da su na njihovom vozilu nađeni tragovi njene krvi koja je poslata na veštačenje. Samo njihovo priznanje nije dovoljno da se osude, već mora da se potkrepe određenim materijalnim dokazima. Još uvek nije objavljeno da li je pronađeno detetovo telo, ali ako se radi o divljoj deponiji onda će je verovatno pronaći - rekao je on.

I suvozač je saučesnik

Profesor Milan Vujanić kaže da je u ovom slučaju i suvozač saučesnik, ako se ispostavi da su zajedno prebacili telo deteta na deponiju nakon nesreće.

- Suvozač će biti saučesnik ako je zajedno sa njim posle nezgode to dete prebacio. To nije dozvoljeno. I on je odgovoran u delu za svoje saučestvovanje u pokušaju prikrivanja dela - rekao je on. 

Stevanović nije mogao da spekuliše o tome kako bi mogli da budu kažnjena dvojica počinilaca i da bi trebalo sačekati da se vidi kako će tužilaštvo okarakterisati delo.

- Govorimo o detetu od dve godine i sve ono što se dešavalo u javnosti, kao i to što je sama porodica preživela svašta će dovesti do gornje kaznene granice. Ali je trenutno nezahvalno licitirati, jer još uvek ne znamo za šta će ih konkretno optužiti tužilaštvo - rekao je on. 

Foto: MUP
Potraga za Dankom

Bolje bi prošli da su se sami prijavili

Advokat Ivan Simić kaže za 24sedam da bi dvojica osumnjičenih verovatno bolje prošla na sudu da su slučaj odmah prijavili, a ne pokušali da sakriju telo devojčice.

- Ako su oni slučajno zgazili dete i prikrili izvršenje to će im biti otežavajuća okolnost, pa će im sud odrediti kaznu shodno tome. Ali da su to odmah prijavili policiji, pod pretpostavkom da nisu osuđivani ranije, a posebno za istovrsna dela, da nisu kažnjavani za prekršaje iz sfere bezbednosti saobraćaja i da su ukazali svu moguću pomoć, ne mogu da prognoziram da li bi kazna bila minimalna ili bliža minimumu, ali bi im sigurno situacija bila povoljnija - objasnio je Simić.

Printscreen/YouTube/Jutarnji Program TV Happy
Advokat Ivan Simić

Kako je potvrđeno za ATV kriminalistička policija iz Bora uhapsila je radnike Javnog komunalnog preduzeća ”Vodovod” Bor S. J. (50) iz sela Luka i D. D. (50) iz sela Zlot.

- S.J. je osumnjičeni da je službenim vozilom ”fiat panda” u ulici Radomira Putnika udario u pešaka, dvogodišnju Danku, i usmrtio je. Zajedno sa kolegom D.D. telo devojčice ubacili su u gepek vozila, nakon čega su se odvezli do divlje deponije na ”Starobanjskom putu” kod Bora gdje su telo izbacili sa desne strane put - kaže izvor blizak istrazi,

U međuvremenu se pojavila informacija u medijima da je dete bilo živo nakon udaranja kolima, a da je jedan od dvojice ljudi u kolima izašao iz auta i udavio je.

Međutim, još uvek nema zvanične potvrde događaja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike