Grmljavina i pljuskovi stigli u Srbiju: Evo kako da se zaštitite - ova mesta su najopasnija, a u ovom položaju ste najbezbedniji!

24.04.2024

14:50

0

Autor: N.P.

Opasnost od groma je prisutna gde god da se nalazite na otvorenom, ali je ipak znatno veća na mestima koja su pored voda ili pak u šumi

Grmljavina i pljuskovi stigli u Srbiju: Evo kako da se zaštitite - ova mesta su najopasnija, a u ovom položaju ste najbezbedniji!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Pljuskovi sa grmljavinom stigli su u Srbiju. Kao što je Republički hidrometeorološki zavod najavio danas se očekuju obilnije padavine, a sutra ujutru mraz.

- Prvi oblačni razvoji koji će uslovlјavati lokalnu pojavu kratkotrajne kiše ili plјuska sa grmlјavinom očekuju se već sredinom dana u zapadnoj Srbiji, dok će dalјe tokom popodneva, osim na zapadu, biti učestali i na jugu Vojvodine, u centralnom i istočnom delu zemlјe - najavio je RHMZ za danas.

FOTO TANJUG/EMS AD/ BRANKO ĐORĐEVIĆ
 

Kako da se ponašamo kada munje paraju nebo?

Opasnost od groma je prisutna gde god da se nalazite na otvorenom, ali je ipak znatno veća na mestima koja su pored voda ili pak u šumi.

Upravo zbog toga, neka od najpopularnijih beogradskih izletišta poput Ade Ciganlije i Kalemegdana, kao i mostovi, spadaju u "crvene zone" i lokacije na kojima postoji veća opasnost od ovakve nesreće.

Jedno od sigurnijih mesta je u samom gradu, pošto gromobrani na zgradama mogu da zaštite okolinu, ali ni to mesto nije procentualno sto posto sigunro. Najbolje je potražiti zatvoren prostor ukoliko se nađete na ulici kada krenu grmjavine.

Opasna mesta u Beogradu

- ADA CIGANLIJA: Velika površina, bez značajnih visokih objekata sa gromobranima, dosta šume i otvorenog prostora i voda

- KALEMEGDAN: Isturen deo grada sa dosta drveća

- AVALA: Kao planina posebno je opasno mesto prilikom grmljavine

- ZVEZDARSKA ŠUMA: Veća nadmorska visina i šuma

- MOSTOVI: Blizina vode, otvoren prostor

- KEJEVI: Blizina reke, udaljenost zgrada...

Kako da prepoznate opasnost

Ukoliko se nađete napolju i zatekne vas oluja praćena grmljavinom a vi niste u prilici da nađete adekvatno sklonište, a osećat da vam trnci prolaze kroz telo ili se kosa podiže, velika je verovatnoća da će vas u tom trenutku pogoditi grom.

U takvim situacijama, stručnjaci savetuju, da je najbolje da čučnete što je niže moguće prebacujući težinu tela na nožne prste, kako bi što manje bili u kontaktu s tlom.

Ukoliko ste za vreme jakih oluja u zatvorenom prostoru potrebno je preduzeti neke od sledećih mera:

- Obezbedite sve predmete koji mogu da odlete used jakog vetra i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane.

Printskrin/haliz_srbija/ns uživo
 

- Obezbedite prozore i zatvorite sva unutrašnja vrata

- Sklonite se od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imajte u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini strukture.

- Izbegavajte visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove.

- Izbegavajte vodu ili plivanje u vodi

Šta ukoliko se nađete u automobilu za vreme jake oluje?

Ukoliko se za vreme jake oluje nađete u automobilu, potrebno je da se zaustavite pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil. Takođe, uradite i sledeće:

- Ostanite u automobilu i upalite poziciona svetla dok ne prođe oluja.

- Zatvorite prozore i ne dodirujte metalne predmete u automobilu.

- Izbegavajte poplavljene puteve.

Pixabay/ PublicDomainPictures
 

- Udaljenost od oluje možete proceniti kroz sledeće korake:

- Izračunajte vreme između sevanja i groma u sekundama.

- Izračunato vreme podelite sa tri kako biste izračunali udaljenost oluje u kilometrima.

Ova udaljenost je indikativna jer se oluje mogu pojaviti veoma brzo iznad vaše oblasti. Preduzmite sve što je neophodno pre nego što oluja zahvati vaše područje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike