Meteorolog najavio da bi vreme za 1. maj moglo biti - dramatično! RHMZ izdao upozorenje da će večeras pljuštati u ovim delovima Srbije

26.04.2024

18:04

0

Autor: M. Vu.

Kakvo vreme nas očekuje i čemu da se nadamo naredne nedelje je otkrio meteorolog amater Marko Čubrilo

Meteorolog najavio da bi vreme za 1. maj moglo biti - dramatično! RHMZ izdao upozorenje da će večeras pljuštati u ovim delovima Srbije
Ilustracija - Copyright Freepik

Meteorolozi najavljuju lepo vreme za 1.maj , ali Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) je dao danas popodne upozorenje za pojedine delove Srbije gde će biti kiše i pljuskova. Kakvo vreme nas očekuje i čemu da se nadamo naredne nedelje je otkrio meteorolog amater Marko Čubrilo.

- U toku popodneva u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom. - javio je RHMZ.

Meteorolog amater Marko Čubrilo je istakao da će od subote do srede biti lepo i toplo vreme, ali da nas očekuje da će u narednu sredu doći do postepenog narušavanja anticiklona uz širenje uticaja ciklona uz središnje Evrope. Kao posledica toga ovog dana se posle podne i uveče nad jugozapadnim i južnim delovima Hrvatske, jugozapadu i zapadu BiH, severnom i delu srednjeg Jadrana mogu očekivati grmljavinski pljuskovi koji lokalno mogu biti i vrlo jaki uz pojavu grada, jakog sevanja i obilne kiše. Nad ostalim predelima ovog dana suvo i toplo.

 

 

- Do 03.05. destabilizacija će se proširiti nad ceo region, a osim pljuskova biće uslova i za lokalne vremenske nepogode, ali više i svemu tome tek oko 01.05. kada se promena približi. Ne očekuje se neko jače zahlađenje i krajem sledeće nedelje bi se maksimumi trebali kretati od 13 do 23 stepena Celzijusa, što je u okviru proseka. Vetar bi početkom sledeće nedelje u košavskom području na kratko bio i jak, dok bi sa nestabilnostima bio u okretanju na severozapadni smer i na kratko može biti olujan. Do 06.05. se očekuju temperature oko proseka uz povremene nestabilnosti. Dakle, pred nama je period toplieg i stabilnijeg vremena, a početkom maja ulazimo u tipično majsko vreme uz česte, lokalno i jake nestabilnosti. - rekao je Čubrilo.

 

Od sutra sve toplije

Od sutra osetno toplije sa maksimalnom temperaturom u subotu od 20 do 23 stepeni, a u nedelju i u prvoj polovini naredne sedmice (28.04 - 02.05.) od 24 do 29 stepeni.

printscreen/RHMZ
 

U košavskom području počeće da duva umeren i jak južni i jugoistočni vetar (košava) koji će u Podunavlju, Pomoravlju i na jugu Banata povremeno biti i olujni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike