Olupaće nam se o glavu: Za carinski zid Kini nisu evropske fabrike automobila

13.06.2024

13:27

0

Autor: R.B.

Evropa treba više jeftinih električnih vozila a kaznene tarife Kini će zadržati cene visoko, slažu se i u domaćoj autoindustriji

Olupaće nam se o glavu: Za carinski zid Kini nisu evropske fabrike automobila
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Evropska unija krenula je u carinski rat sa Kinom i to u svojoj možda i najvažnijoj industriji – proizvodnji automobila, a takav potez bi mogao da bude nesmotren, upozoravaju u iz same domaće autoindustrije.

Evropska komisija je juče obavestila javnost da uvodi dodatne carine na uvoz električnih automobila iz Kine. Sa standardnih 10%, koliko je carina sada, opterećenje za vozila iz Kine (a to nisu samo fabrike u kineskom vlasništvu) narasta i do 48%.

Reakcije na ovu odluku evropskih političara, koji su se poveli američkim primerom, su bile brze - i nepovoljne. Gotovo jednoglasna ocena iz industrije je da ovo nije korisno za smanjenje visokih cena električnih vozila (EV) i da može naštetiti, umesto da pomogne, jednom „Folskvagenu“ ili „Renou“ ako, odnosno kada, Kina krene s odmazdom.

– Odluka o dodatnim carinama je pogrešan put. Protecionizam rizikuje pokretanje spirale: tarife dovode do novih tarifa, do izolacije umesto saradnje – rekao je Oliver Zipse, izvršni direktor BMW-a.

Ambiciozni zeleni ciljevi Evrope za postupno ukidanje prodaje novih vozila sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. već su bili pod pritiskom a sa skupim vozilima sada i iz Kine biće nedostižni za prosečne potrošače od Berlina do Bugarske.

– Zaštita proizvođača automobila od konkurencije i sprečavanje potrošača da danas pristupe pristupačnim EV-ima neće im pomoći da postignu svoje klimatske ciljeve, niti će pomoći njihovim domaćim industrijama – rekla je Aleksandra O’Donovan, koja vodi istraživački tim za elektrificirani transport u „BloombergNEF-u“.

Elektromobila možda i 7 miliona manje

U svom godišnjem izveštaju o električnim vozilima objavljenom u sredu, „BloombergNEF“ je smanjio svoje globalne projekcije prodaje EV-a za 6,7 miliona vozila do 2026. godine, predviđajući mnogo sporiji rast nego što je to prognozirao pre samo godinu dana.

Nekoliko nordijskih zemalja i država Kalifornija jedina su mesta koja su na putu da eliminišu emisije iz voznog parka putničkih vozila do 2050. godine, rekao je BNEF.

Tarife EU će verovatno smanjiti uvoz iz Kine za četvrtinu, ili otprilike 4 milijarde dolara vrednih automobila, prema nemačkom Institutu za svetsku ekonomiju Kiel.

„SAIC“ (proizvođač brenda „MG“) će biti najviše pogođen, nakon što je EU ocenila da državna kompanija nije sarađivala sa istragom o (za EU spornim) državnim subvencijama. Proizvođač je počeo da isporučuje električne MG-ove u Evropu pre oko pet godina i postigao je veći uspeh od kineskih brendova sa automobilima kao što je relativno pristupačni "mg4 sedan" po ceni od 34.990 evra.

Ford okuplja EV tim sa svih strana

Tokom prošle godine američki „Ford“ je zaposlio oko 300 osoba koje treba da bude deo novog tima za električna vozila. Oko 50 ljudi je došlo iz kompanije „Rivian“, više od 20 iz „Tesle“, desetak iz „Canoo“ koliko i iz „Lucid Motors“ a nekoliko i iz nedavno raspuštenog „Eplovog“ tima za električna vozila (Projekat Titan).

„Ford“, kao i rivali, traže način da dramatično snize cenu električnih vozila u pokušaju da dostignu „Teslu“ ai se i istovremeno se odbrane od jeftine konkurencije iz Kine.

Pokušaj BYD-a, najvećeg proizvođača električnih vozila na svetu, da proda svoj jeftini gradski automobil „seagull“ u Evropi do kraja 2025. godine za manje od 20.000 € takođe bi sada mogao biti ugrožen.

Uticaj nije ograničen na kineske proizvođače automobila. Dok je skoro petina potpuno električnih vozila prodatih u EU prošle godine proizvedena u Kini, isporukama dominira američki „Tesla“, čiji se „model 3“ uvozi iz fabrike u Šangaju.

Udeo je trebalo da poraste na 25% ove godine, prema lobističkoj grupi Transport & Environment, sa „BMW-om“, „Volvom“ (u vlasništvu Kineskog „Geely-ja) i „Renoom“koji takođe isporučuju značajan broj elektromobila iz Kine.

Konkurencija već u domaćem dvorištu

Iako se očekuje odmazda Pekinga u oblasti poljoprivrede, avijacije i automobila sa velikim motorima, Kina će dobro odmeriti svoju reakciju jer je evropsko tržište važno a domaći kapaciteti su predimenzionirani i već stvaraju gubitke na lokalnom tržištu.

Ono što bi svakako moglo da se dogodi je da evropska automobilska industrija dobije konkurenta – kod kuće.

– Današnja najava je verovatno ubrzati stepen do kojeg kineski OEM-ovi i dobavljači proizvode svoje proizvode unutar Evrope - nešto što smo već počeli da viđamo – rekao je Endrju Bergbaum iz konsultantske firme „AlixPartners“.

EU je, sa svoje strane, naglasila da su nameti privremeni, signalizirajući da bi mogla promeniti kurs pre roka 4. novembra, ukoliko dalji pregovori dovedu do dogovora.

– Sada postoji prilika da se pokuša i nadamo se uspešno zaustavi ova spirala koja preti. Ako uđemo u tarifnu trku sa Kinom, beba bi bila bačena zajedno sa prljavom vodom – rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike