"Tesli" pali i prihod i profit, Mask najavljuje ubrzanje za jeftinije modele

24.04.2024

12:09

0

Američka fabrika električnih automobila beleži lošije poslovne rezultate u 2024. zbog manje tražnje za EV i rata cenama sa, pre svega, kineskom konkurencijom

"Tesli" pali i prihod i profit, Mask najavljuje ubrzanje za jeftinije modele
Tesla automobil - Copyright Profimedia

Američki proizvođač električnih automobila „Tesla“ objavio je da je njegov prihod u u prvom kvartalu 2024. pao za za 9% međugodišnje na 21,3 milijarde dolara.

Profit "Tesle" je istovremeno pao za 55% međugodišnje na 1,13 milijardi dolara, tako da prilagođena zarada po akciji iznosi 45 centi, prenosi CNBC.

Rezultati su podbacili u odnosu na očekivanja analitičara agencije LSEG, koji su predviđali prihod od 22,15 milijardi dolara i prilagođenu zaradu po akciji od 51 centa.

Akcije "Tesle" su nakon objave kvartalnih rezultata ipak porasle, i to za 13% pošto je izvršni direktor te kompanije Ilon Mask u razgovoru sa investitorima najavio da će proizvodnja novih i pristupačnijih električnih automobila započeti ranije nego što se očekivalo.

Prema Maskovim rečima, „Tesla“ će početi sa proizvodnjom jeftinijih EV početkom 2025, možda već krajem ove godine.

Problemi na svim tržištima

„Tesla“ se suočava sa manjom tražnjom u SAD i Evropi. Zbog manje tražnje najavljeno je da će u Nemačkoj, u gigafabrici u Berlinu, „dobrovoljno otići“ oko 400 radnika, što je deseti deo radne snage.

U Kini, najkonkurentnijem tržištu na svetu za EV, američki proizvođač je suočen sa pravim ratom cenama koji forsiraju lokalni proizvođači.

U toku poziva o zaradi Mask je dobio pitanje da li namerava da ode sa čela „Tesle“ s obzirom na to da je aktivan u mnogim drugim projektima i kompanijama kao što su platforma Iks (Tviter) i firma „Spejs iks“ (SpaceX).

Mask nije dao direktan odgovor, već je naveo da većinu svog vremena provodi na poslu, da se retko kad odmara, čak i nedeljom popodne, i da će raditi na tome da firma „Tesla“ bude veoma uspešna.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike