Ekspo 2027 – kod Surčina nastaje novi grad, evo kako teku radovi

23.06.2024

08:33

0

Ajfelov toranj u Parizu, Atomijum u Briselu, Okeanarijum i novi sajam u Lisabonu, "Ekspo" izložbe ostavile su svetu trajna arhitektonska nasleđa.

Ekspo 2027 – kod Surčina nastaje novi grad, evo kako teku radovi
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Prošlo je godinu dana od kada je više od 90 zemalja glasalo da domaćin specijalizovane izložbe "Ekspo 2027" budu Beograd i Srbija. Radovi na izgradnji novog grada obavljaju se predviđenim tempom, kažu nadležni, dok ministar finansija naglašava da je to jedinstvena razvojna šansa i prilika da se promeni imidž Srbije.

Ajfelov toranj u Parizu, Atomijum u Briselu, Okeanarijum i novi sajam u Lisabonu, "Ekspo" izložbe ostavile su svetu trajna arhitektonska nasleđa.

Jedina specijalizovana izložba Međunarodnog biroa, u ovoj deceniji, biće održana u Beogradu.

Za samo tri meseca, od 15. maja do 15. avgusta, očekuje se da u Srbiju dođe više od tri miliona posetilaca. Nadomak Surčina, nastaje novi grad.

"Pre godinu dana ovde je bila poljana, a sada imate najveće gradilište u ovom delu Evrope. Izazovi su tehničke prirode, imate problema sa topografijom, organizacijom posla, nasipanjem i podzemnim vodama. Sve se rešava", poručuje ministar finansija Siniša Mali.

Osam kilometara saobraćajnice

Vršilac dužnost direktora Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica kaže da se većina radova odvija po planu, poput nasipanja terena i izgradnje prvih slojeva budućih saobraćajnica.

"Reč je o osam kilometara saobraćajnica koje su u profilu. Sve ide prema planu, što se tiče 'Ekspa'. Izvedeni su šipovi, odnosno temelji za sedam budućih hala. Tu su i radovi na pobijanju šipova za budući stadion", navodi Bjelica.

Stadion, novi sajam, "Ekspo" izložbeni prostor, hiljadu i po stambenih jedinica, akvatik centar – prostiraće se na 25 hektara, ukupne površine svih objekata 230.000 kvadratnih metara.

Rok za završetak radova je kraj 2026. godine, kada u Srbiju treba da dođe oko 40.000 stranaca, koji će raditi na izgradnji nacionalnih paviljona na kojima će odgovarati na zadatu temu i predstaviti svoju zemlju. 

"Imamo šansu da čitavom svetu, u koncentrisanom periodu kada će svi reflektori biti upereni u našu zemlju, predstavimo Srbiju, grad Beograd i čitav region kao jedan atraktivan i moderan region, region budućnosti i sa aspekta međunarodnog poslovanja i naše međunarodne političke pozicije", navodi Dušan Borovčanin, direktor preduzeća "Ekspo 2027".

Prema njegovim rečima, to je prilika i za svakog građana Srbije i naše firme da se u svojoj zemlji predstave na najbolji način čitavom svetu. 

Priliv novca, nove investicije...

Za domaćina, prema dosadašnjim iskustvima, održavanje ovakve manifestacije, znači priliv novca, nove investicije, povećanje obima posla u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, nova radna mesta i rast zarada u tim granama.

Saglasni su upućeni da "Ekspo" izdvaja zemlju domaćina kao investiciono jezgro. 

"Lepo je kada čuju da je 'Ekspo' tu, znaju da je to razvojna šansa. Sada je borba u celom svetu gde da nađete šanse za razvoj, rast i nove izvore rasta. Mi imamo", ističe Mali.

Međunarodni biro za izložbe nadležan je za četiri vrste "Ekspo" događaja – Svetsku izložbu, Specijalizovanu izložbu, Hortikulturnu izložbu i Trijenale u Milanu.

Specijalizovana izložba koju organizuje Srbija ima temu "Igra(j) za čovečanstvo: Sport i muzika za sve" i bavi se značajem igre, sporta i muzike i njihovom doprinosu razvoju čovečanstva.

Svakodnevno intenzivni radovi odvijaju se na svih 160 hektara budućeg novog grada, gde je angažovano više stotina građevinskih mašina i preko 500 radnika.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike