Ovako će izgledati nova kragujevačka grande panda

17.06.2024

10:12

0

Autor: R.B.

Stelantis pokazao izgled svog novog modela koji bi mogao da se pravi u Srbiji

Ovako će izgledati nova kragujevačka grande panda
Ilustracija - Copyright Promo: Stelantis

Proizvođač automobila „Stelantis“ je obelodanio novu verziju svog modela koji bi mogao da se pravi u fabrici u Kragujevcu. Za razliku od dosad najavljivanog novog električnog „sitroena c3“, sada se govori o "fijat grande panda".

Automobil je dizajniran u Torinu po ugledu na "pandu" iz osamdesetih godina 20. veka i zasnovan na multienergetskoj platformi,  što znači da će imati električnu i hibridnu varijantu.

Javnosti će biti predstavljen 11. jula, na godišnjicu „Fijata“. Olivije Fransaoz, izvršni direktor „Fijata“, rekao da je to najbolji način da se proslavi 125 godina ove italijanske kompanije, prenosi „Blumberg Adrija“.

„Stelantis“ je saopštio da je "grande panda" prva u seriji novih modela koji će biti lansirani svake godine do 2027.

– „Fijat grande panda“ je dizajnirana u Torinu i zasnovana na globalnoj platformi, što daje tom brendu mogućnost da dostigne globalnu ekspanziju – rekao je Fransoaz.

 

Promo: Stelantis
 

 

Domet 320 kilometara

"Grande panda" biće prvo ponuđena u Evropi, Bliskom Istoku i Africi i moći će da se kupi i kao električni i kao hibridni model.

Električna verzija bi trebalo da ima 113 KS, baterije od 44 kWh i domet do 320 km, dok će hibridna varijanta kombinovati 1,2 litarski trocilindrični benzinac i elektromotor.

Novi model automobile je dužine oko četiri metra i može da preveze pet osoba.

Iako se u saopštenju eksplicitno ne navodi da će se ovaj automobil proizvoditi u Kragujevcu, već je najavljeno pri prošlogodišnjij poseti premijerke Italije Đorđe Meloni Beogradu da će se električna panda proizvoditi u Srbiji. Osim toga za Italiju su nedavno najavljena dva druga modela.

Promo: Stelantis
 

 

Radnici fabrike, u kojoj se do pre dve godine proizvodio "fiat 500 L", uveliko rade na pripremi serijske proizvodnje novog modela. Zvanično predstavljanje tog modela je najavljeno za godišnjicu kompanije, a početak proizvodnje u poslednjem kvartalu ove godine.

Proizvođač „FCA Srbija“ ulaže162 miliona evra u proizvodnju novog modela automobila. „FCA“ je u većinskom vlasništvu „Stelantisa“ sa oko 66 odsto udela, dok je manjinski partner Vlada Srbije. Država subvencioniše prozvodnju sa 48 miliona evra, a prva tranša je isplaćena u decembru prošle godine u iznosu od 15,5 miliona evra.

Cena 20.000 evra

"Bloomberg Adrija" je već objavila da bi "fiat grande panda" trebalo da košta između 20.000 i 21.000 evra. Ako se uzme u obzir da država daje subvencije za kupovinu električnih automobila u iznosu od 5.000 evra, trebalo bi da košta oko 15.000 evra.

Inače. "fiat 500 L", koji je pravljen donedavno u Kragujevcu, koštao je između 10.000 i 15.000 evra.

"Sitroen e-C3", na čijoj platformi će biti pravljen automobil u Kragujevcu, košta 23.300 evra, ali je „Sitroen“ za 2025. godinu najavio i jeftiniju „2-C3“ verziju sa dometom do 200 kilometara, a njena cena će biti od 19.900 evra.

„Stelantisova“ cena mogla bi da bude atraktivna u Evropi budući da je EU od 1. jula najavila carine na električne automobile iz Kine čak do 48% (za MG), koji su, prema oceni evropskih zvaničnika, pretili da ugroze industriju električnih automobila u EU.

Mada, prema pisanju „Blumberga“, ukupni udeo kineskih brendova na evropskom tržištu električnih vozila prošle godine je bio oko 7%, „Transport & Environment“ predviđa da bi mogli dostići 11% ove godine i 20% do 2027.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike