Velika trampa: Kinezi i Saudijci razmenjuju valute

20.11.2023

12:46

0

Narodna banka Kine (PBoC) i Centralna banka Saudijske Arabije potpisale su sporazum o razmeni valuta, odnosno valutnom svopu

Velika trampa: Kinezi i Saudijci razmenjuju valute
Ilustracija - Copyright Profimedia

Centralne banke Kine i Saudijske Arabije dogovorile su se da razmene nacionalne valute i taj svop aranžman vredan je gotovo sedam milijardi dolara. U toj vrednosti razmeniće se 50 milijardi kineskih juana za 26 milijardi saudijskih rijala, objavila je danas Narodna banka Kine.

Dogovor Pekinga i Rijada o valutnom svopu važiće tri godine i može da se produži uz zajedničku saglasnost, prenosi Rojters.

- Uspostavljanje bilateralnog aranžmana o razmeni valuta između Kine i Saudijske Arabije pomoći će jačanju finansijske saradnje dveju zemalja, proširiti upotrebu lokalnih valuta i promovisati trgovinu i investicije - navedeno je u saopštenju PboC.

Kina je protekle dve godine značajno pojačala razmenu u lokalnim valutama i sa Rusijom (pod sankcijama) a korišćenje deviza koje nisu američki dolari sve je popularnije u zemljama BRIKS-a.

Saudijska Arabija je na korak do pridruživanja grupi BRIKS (BRICS, alijansa Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike), u nastojanju da proširi svoja strana partnerstva, nakon što je decenijama bila ograničena na blisko savezništvo samo sa SAD.
Uz SA, na „putu ka BRIKS“ su i Argentina, Egypat, Etiopija i Iran, a još neke zemlje su izrazile zainteresovanost.

Doduše, Dijana Mondino, verovatna buduća ministarka spoljnih poslova Argentine u vladi novoizabranog kritičara BRIKS-a Havijera Mileija, izjavila je da se njena država neće pridružiti bloku, uprkos pozivu u avgustu, javlja Ria.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike