Grčka će ove godine biti skuplja nekom više, nekom manje ali ove putarine će svi platiti jednako

18.06.2024

19:05

0

Autor: G.M.Š.

Turiste koji iz Beograda putuju do Tasosa ove godine će putarine i trajekt koštati oko 65 evra

Grčka će ove godine biti skuplja nekom više, nekom manje ali ove putarine će svi platiti jednako
Copyright M.M./ATAImages

Sezona godišnjih odmora je na početku i glavni udar turista očekuje se od početka jula. Svi oni koji tek planiraju da se priključe rekama automobila koji će se uputiti ka sunčanim grčkim plažama trebalo bi da, pored troška goriva, apartmana i hrane, uzmu u obzir i – putarine.

U Srbiji se njihove cene nisu mnogo menjale od prošle godine, slično je i Makedoniji i Bugarskoj ali u Grčkoj su prilično veće nego prošle godine. Negde i za trećinu, što je nominalno mali ali neprijatan dodatak na desetak odsto skuplji smeštaj i hranu.

A među te dodatke treba svrstati i nove takse za pokrivanje štete od ekstremnih vremenskih uslova, a koje koštaju od 1,5 evra po noćenju u apartmanima i hotelima sa jednom ili dve zvezdice, do 10 evra u luksuznim hotelima.

Više od miliona srpskih turista, koliko u proseku poseti Grčku tokom letnje sezone, zbog toga mora da se spremi na to da će za letovanje ove godine dati za petinu ili čak četvrtinu više novca nego prošle.

Za smeštaj i hranu kako se ko snađe, ali za putarine snalaženja nema i njih će platiti jednako i „paradajz turisti“ i oni koji su uplatili „ol inkluziv“ (pod uslovom da su manjina iz ove kategorije turista koja na letovanje ide kolima, naravno).

Na putu do najpopularnije letnje destinacija Srba, do Atine ima 1.100 kilometara ako se ide preko Makedonije ili nešto manje od 1.200 kilometara preko Bugarske.

U Srbiji je od Beograda do Preševa putarina 1.720 dinara, odnosno oko 15 evra, što je u dinarima samo 2% skuplje nego prošle godine a u evrima je cena ista.

Pixabay
Skupocen put do idile: Grčko more

 

U Makedoniji, graničnog prelaza Preševo/Tabanovce, pa do graničnog prelaza na ulazu u Grčku, Đevđelija/Evzoni se plaća na pet naplatnih rampi i ukupno iznosi 7,5 evra.

A onda dolazi mali šok. Od 1. aprila značajno su veće cena putarine u Grčkoj. Za auto-put „Egnatija Odos”, putarine su skočile za trećinu.

Prva putarina se plaća već odmah iza Evzonija, 2,45 evra, a oni koji letuju na Halkidikiju platiće za putarinu ukupno 7,5 evra, koliko otprilike košta i dolazak do solunske regije (Stavros, Asprovalta, Vrasna).

Preko Bugarske koji evro jeftinije

Ukoliko do Grčke idete preko Bugarske, putarina kroz Srbiju će vas koštati do Dimitrovgrada od Subotice 2.240 dinara, od Novog Sada 1.800 a od Beograda 1.510 dinara. U Bugarskoj se putarina plaća sistemom vinjete, i ona koja važi za vikend može se naći onlajn za 4,5 evra, za sedam dana je 6,5 evra a ceo mesec 16,55 evra. A može i duplo više od toga,  pa treba paziti gde se kupuje.
 

Do Jonskog mora i Lefkade cena raste na 20 do 34 evra za putarine, tunel (i most preko zaliva)., do poteza Sivota–Parga–Vrahos–Preveza putarina je 35 do 40 evra, koliko je i do Tasosa sa cenom trajekta.

Ovim pravcem putarina za turiste koji iz Subotice putuju do Halkidikija ove godine će koštati ukupno oko 37 evra, iz Novog Sada 33 evra, iz Beograda 30 a iz Niša 25,65, a iz Niša oko 22 evra. Ako se ide do Tasosa, cena skače na 55 evra iz Niša i 70 iz Subotica.

Da se plati samo ono što se mora...

Ovo su redovni troškovi puta do Grčke, naravno uz sedamdesetak evra za gorivo, ali vozači bi trebalo da se paze onih vanrednih – saobraćajnih kazni. U Grčkoj usputno „osvežavanje“ alkoholnim pićima može da pri susretu sa policijom košta i do 1.200 evra. Već prekoračenje brzine za 20 kilometara na čas od dozvoljene u naseljenom mestu košta 100 evra, koliko i upotreba mobilnog telefona u toku vožnje, a neupotreba sigurnosnog pojasa je 350 evra.

Grubo kršenje zakona kao prolazak kroz crveno svetlo novčanik olakšava za 700 evra a čak i nepropisno parkiranje može da bude veoma neprijatnih 40 do 80 evra.

Zato, pamet u glavu, i sam lagano.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike