Naučite AI, isplatiće vam se: Kurs digitalnih veština Inicijative Digitalna Srbija

21.06.2024

17:15

0

Autor: R.B.

Kurs veštačke inteligencije i prompt inženjeringa mogu koristiti besplatno svi koji žele da usvoje inovativne tehnologije koje doprinose optimizaciji rada

Naučite AI, isplatiće vam se: Kurs digitalnih veština Inicijative Digitalna Srbija
Ilustracija - Copyright Promo: Inicijativa Digitalna Srbija

U okviru projekta “Preduzmi ideju” koji Inicijativa Digitalna Srbija (DSI) realizuje sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), nastao je besplatni onlajn kurs “Kurs veštačke inteligencije i prompt inženjeringa”, koji je namenjen svima koji se interesuje polje veštačke inteligencije i novih alata u ovoj oblasti, obaveštavaju iz DSI.

Kurs je osmišljen s ciljem da podrži kompanije, organizacije i pojedince u usvajanju inovativnih tehnologija koje doprinose optimizaciji rada.

Kurs su premijerno predstavili na Forumu naprednih tehnologija u organizaciji Naučno-tehnološkog parka Niš, predavači dr Goran S. Milovanović, osnivača „DataKolektiva“ i predsednika asocijacije Mašinerija i Tadej Kurepa, programski direktor projekta „Preduzmi ideju“.

Ovaj kurs je napravljen tako da svim zainteresovanim omogućava da steknu osnovna i napredna znanja o veštačkoj inteligenciji i prompt inženjeringu, kako bi mogli da unaprede svoje profesionalne veštine i povećaju svoju konkurentnost na tržištu rada.

Kroz pažljivo osmišljene lekcije i praktične primere, polaznici će imati priliku da nauče o primeni veštačke inteligencije u različitim industrijama, kao i o najnovijim trendovima i tehnikama u ovoj oblasti.

– Već je sada, nepune dve godine pošto je besplatna verzija „OpenAI“ ChatGPT otvorena za korisnike, jasno da će generativne AI tehnologije duboko i trajno promeniti poslovanje mnogih biznisa i rad u velikom broju profesija. U upotrebi ovih tehnologija dominiraće aplikativni softver koji razvijaju kompanije poput „Majkrosofta“, „Gugla“, „Epla“ i drugih. Ali ako neko, ulažući minimalan trud, nauči veštinu prompt inženjeringa, on će postati u stanju da prednosti generativnih AI sistema iskoristi svakako bolje od drugih, i primeni ih u situacijama koje AI podržane aplikacije ne predviđaju. Isto je kao sa kompjuterima uopšte: u skoro svakoj firmi ćete naći mnogo korisnika raznih softvera koji nesmetano rade sa njima, i ponekog "kompjuteraša" koji malo više zna o tome kako stvari rade ispod haube i koji onda pomaže drugima kad treba uraditi nešto složenije. Učite prompt inženjering i postanite ta osoba - isplatiće se, videćete! – rekao je Goran S. Milovanović.

Iz „Preduzmi ideju“ kažu da su veoma ponosni na saradnju sa „DataKolektivom“ i „Mašinereijom“ na razvoju ovog besplatnog onlajn kursa koji predstavlja ključni korak ka unapređenju digitalnih veština i znanja u Srbiji.

– Verujemo da će omogućiti polaznicima da steknu dragocene veštine koje su danas neophodne na tržištu rada, povećavajući njihovu konkurentnost i sposobnost da se suoče sa izazovima savremenog digitalnog doba. Ova saradnja je primer kako udruženi napori mogu dovesti do značajnih promena i unapređenja u obrazovanju i profesionalnom razvoju – izjavio je Tadej Kurepa.

"Kursu veštačke inteligencije i prompt inženjeringa" se može pristupiti putem veb stranice na https://www.preduzmi.rs/edukativni-materijal/kurs-vestacke-inteligencije-i-prompt-inzenjeringa/

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike