Neočekivano užurbana poslovna aktivnost u evrozoni

23.05.2024

12:00

0

Poslovna aktivnost u evrozoni ali u Nemačkoj, u maju je bila na najvišem nivou za poslednjih godinu dana

Neočekivano užurbana poslovna aktivnost u evrozoni
Ilustracija - Copyright Pixabay

Poslovna aktivnost u evrozoni u maju je, prema preliminarnoj proceni, porasla iznad očekivanja i sada se nalazi na najvećem nivou za poslednjih godinu dana.

Izveštaj agencije „Markit ekonomiks“ kaže da je kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u maju porastao sa aprilskih 51,7 poena na 52,3 poena i tako prevazišao predviđanja analitičara koji su očekivali skromniji rast na 52 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspaniziju, odnosno rast ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu agencije „S&P Global“, majski PMI u sektoru usluga je iznosio 53,3 poena, isto kao i aprilu, a vrednost odgovarajućeg indikatora u sektoru proizvodnje je porasla sa 45,7 poena na 47,4 poena.

– Ekonomija evrozone sve više jača, nove porudžbine rastu dobrim tempom, a poverenje kompanija je sve veće, što se ogleda u stalnom tempu zapošljavanja – istakao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB), Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim rečima, ovi podaci predstavljaju vetar u leđa Evropskoj centralnoj banci (ECB) koja bi na sastanku 6. juna mogla da snizi kamatne stope.

Evrozona bi, uzimajući u obzir aktuelne podatke i trendove, mogla zabeleži privredni rast za 0,3% na kraju drugog kvartala 2024, a kraju godine bi ukupan privredni rast evrozone mogao da dostigne i 1%, zaključuje se u izveštaju.

Nemci takođe „povukli“

Uporedo sa podacima za evrozonu dati su i oni za vodeću zemlju zone ali i cele Evrope. Ekonomska aktivnost u nemačkom privatnom sektoru je u maju porasla takođe na najvišu u prethodnih godinu dana.

PMI indeks u Nemačkoj je u maju porastao sa aprilskih 50,6 poena na 52,2 poena a prethodno je do marta zabeleženo devet kontrakcija (indeks ispod 50) zaredom.

U aprilu je prvi put nakon devet meseci pada zabeležen rast ekonomske aktivnosti koji se nastavio i u maju.

Indeks menadžera nabavke u sektoru usluga je u maju porastao sa aprilskih 53,2 poena na 53,9 poena, a PMI u nemačkom sektoru proizvodnje sa 42,5 na 45,4 poena, objavljeno je na sajtu agencije „S&P Global“.

Glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB), Sajrus de la Rubia ,je izjavio da brojke za maj "daju nadu" za nemačku ekonomiju. Prema njegovim rečima, ima više razloga za optimizam povodom razvoja privrede u Nemačkoj, kao što su poboljšanje proizvodnje, novi poslovi i rastuća potražnja iz inostranstva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike