Preduzetnici i godišnji odmor: Ako se ne prijavi nadležnima, može da se izgubi PIB

18.06.2024

09:15

0

Autor: R.B.

Svaki privremeni prekid rada mora se prijaviti Poreskoj upravi i APR-u

Preduzetnici i godišnji odmor: Ako se ne prijavi nadležnima, može da se izgubi PIB
Copyright Freepik

Sezona godišnjih odmora važi, naravno, i za preduzetnike a oni koji u vreme ličnog godišnjeg odmora zatvaraju radnje moraju se pobrinuti da slede propisanu proceduru. Kada je preduzetnik i jedini zaposleni, pa za vreme godišnjeg pauzira celokupno poslovanje, prethodno mora da privremeno zatvaranje radnje, podseća Biznis.rs.

Prekid delatnosti prijavljuje se u Agenciji za privredne registre (APR), podnošenjem registracione prijave i uplatom propisane takse. Ova prijava ne može se provesti retroaktivno.

Kada se prekid prijavi državi mora i mušterijama, pa je obavezno da se istakne obaveštenje o periodu prekida delatnosti.

– Kada je reč o maloprodajnom objektu, pored navedenog neophodno je na portalu ePorezi sprovesti, odnosno evidentirati, privremeni prekid rada maloprodajnog objekta. To znači da bi trebalo uneti datume za period kada objekat neće raditi. Ovo je posebno važno naglasiti jer se evidencijom privremenog prekida rada maloprodajnog objekta pravda period za koji nisu izdavani fiskalni računi u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji – ističe Aleksandar Trifunović, poreski konsultant i vlasnik računovodstvene agencije “TYB Consulting“.

Ukoliko Poreska uprava vidi da kasa nije aktivna, može da se dogodi da pošalje kontrolu koja će utvrditi da nema nikog u objektu, pa to sa sobom vuče neke druge kazne.

Nema više samo „poslao sam mejl“

Podaci o datumu početka i završetka godišnjeg odmora prijavljuju se Poreskoj upravi najkasnije 24 sata pre nastanka promene. Kako se navodi u uputstvu PU, svi obveznici fiskalizacije prijavu PGJO podnose elektronski posredstvom portala ePorezi.

Praksa iz vremena starih fiskalnih kasa, da se Poreska elektronskom poštom obaveštavala o godišnjem odmoru, a koja nije bila zakonska obaveza sada je prerasla u procedurom regulisanu prijavu.

Takođe, ukoliko u vreme godišnjeg odmora – koji nije prijavljen – stigne neki akt ili rešenje od strane Poreske uprave koje neće biti primljeno jednom ili dva puta, PU na osnovu toga vrlo brzo može da pokrene postupak za oduzimanje PIB-a jer se to onda „vodi“ kao fiktivna adresa.

Sa druge strane, kako ističe stručnjak, ako preduzetnik radi sam i ako ide na godišnji odmor, a nije našao poslovođu koji će ga menjati, dužan je da prijavi Agenciji za privredne registre (APR) privremeni prekid delatnosti.

– On se opet evidentira u Poreskoj upravi, preko poreskog bilansa ili poreske prijave, pa se postavlja pitanje kada se evidentira privremeni prekid delatnosti da li treba da se evidentira i prekid u maloprodajnom objektu preko PGJO prijave. Moj savet za preduzetnike koji se nađu u takvoj situaciji je da prijave i prekid delatnosti u APR-u i na sajtu Poreske uprave – navodi Trifunović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike