Prva cena po novoj uredbi: Koliko nas sad koštaju benzin i dizel?

02.09.2022

11:48

0

Autor: G.M.Š.

Uredba o ograničenju cene derivata nafte je produžena do kraja septembra i to je na pumpe danas donelo nove, maksimalne cene goriva

Prva cena po novoj uredbi: Koliko nas sad koštaju benzin i dizel?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Uredba kojom se ograničavaju cene derivata na pumpama produžena je 30. avgusta do kraja septembra. Sa produžetkom važenja uredbe potvrđeno je i važenje do petka ranije donetih maksimalnih cena, a danas su se prema odredbama uredbe prvi put promenile cene derivata.

Od popodne na srpskim pumpama litar benzina BMB95 košta 180, a litar evrodizela 217,5 dinara.

To je pojeftinjenje benzina od 1,6 odsto - litar je bio 183 dinara, a za evrodizel je cena ostala ista.

Od početka jula, kada je cena nafte na svetskim berzama počela da pada sa poslednjeg pika od 115 dolara za barel na sadašnjih 98, benzin je u Srbiji pao sa 205 dinara na 180 dinara, koliko je bio sredinom avgusta (pojeftinjenje od 12 odsto), da bi ponovo krenuo naviše, a sada se vratio na istu brojku.

U isto vreme evrodizel je sa 218 dinara pao na 207 dinara (samo pet odsto), iako je nafta u isto vreme pojeftinila 15 odsto. A sada sa 217,5 dinara po litru praktično koštao isto kao i kada je nafta bila mnogo skuplja.

Kako „radi“ Uredba

Cene derivata u maloprodaji u Srbiji određuju se svakog petka na osnovu Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

 

Maloprodajna cena derivata formira se, inače, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara. Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

Zbog toga u Srbiji dizel košta kao da se kupuje na evropskom tržištu, a ne da stiže iz domaće rafinerije (doduše, u većinski ruskom vlasništvu) u kojoj je napravljeno iz (jeftinije) uvozne nafte.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike