Nove cene goriva: Dizelaši zadovoljni, benzin poskupeo

12.04.2024

11:39

0

Autor: G.M.Š.

Novim cenama goriva neće biti zadovoljni svi vozači u Srbiji ali većini se cena nije menjala

Nove cene goriva: Dizelaši zadovoljni, benzin poskupeo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vozači u Srbiji ove nedelje našli su se u makazama cena nafte na svetskim tržištima i derivata na tržištu Mediterana. I dok brent poskupljuje, ove nedelje je dobio 1,4 odsto vrednosti u proseku, derivati su - pojeftinili.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u 2024.

 

Na tržištu Mediterana benzin trenutno košta oko 539 dolara po toni, što je 1,4% niže nego što je bio pre nedelju dana. Istovremeno, ultraniskosumporni dizel košta 838 dolara za tonu, što je 3,3% niže nego pre sedam dana. Inače, cene derivata na ovom tržšta padaju od početka meseca.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u 2024.

 

Kako se domaće cene na pumpama "mere" prema derivatima na Mediteranu a ne globalnim berzama nafte, bilo je moguće i da benzin i dizel u Srbiji pojeftine.

Međutim i ovoga petka je, četvrti put zaredom, cena je otišla naviše. Doduše za manji deo vozača u Srbiji, jer će se u narednih nedelju dana litar benzina plaćati 195 dinara. To je dva dinara više nego dosad.

Evrodizelu, koji "troši" većina vozila u Srbiji, cena je ostala 206 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po uredbi Vlade

 

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike