Mađarska vlada podviknula pumpadžijama: Cene goriva moraju nadole

25.04.2024

13:29

0

Autor: R.B.

Vlada kaže da cene na pumpama moraju da se smanje na regionalni prosek, na udaru u državni MOL

Mađarska vlada podviknula pumpadžijama: Cene goriva moraju nadole
Mol pumpa - Copyright Profimedia

Vlada u Budimpešti je dala trgovcima gorivom rok od dve nedelje da svoje cene prilagode regionalnom proseku, rekao je ministar privrede Marton Nađi, juče nakon sednice Vlade.

Iz Vlade upozoravaju da prate trgovce i da ukoliko se ogluše o zahtev biće uvedene „stroge mere“. Kakve, nije precizirano ali je ranije u za za poslovni dnevnik „Vilagaždasag“ ministar rekao da su spremni i na cenovni limit.

– Strpljenje vlade bliži se kraju... Mislimo da su cene goriva na tržištu za sedam do devet posto više od regionalnog proseka – rekao je Nađi u intervjuu prošle srede, prenosi Index.hr.

Od 19. aprila nacionalni statistički zavod je počeo da objavljuje nedeljne izveštaje o prosečnim cenama u regionu centralne Evrope, uključujući Hrvatsku, Poljsku, Češku, Slovačku, Austriju, Sloveniju, ali i Srbiju, Rumuniju i Bugarsku.

Izveštaj od poslednjeg petka pokazalo je da je benzin 95 oktana u Mađarskoj bio 3,2% skuplji od proseka regiona, a dizel za 5%, što je razlika od šest odnosno 9,3 dinara po litru.

Ni MOL nije pošteđen

Cene su u međuvremenu nešto pale, ali očekuje se da će one koje će stupiti na snagu u sutra još biti više od proseka za 10 odnosno za 27 forinti po litri dizela odnosno benzina (tri, odnosno osam dinara).

Ministar Nađi je rekao da je udruženje proizvođača goriva (MASZ) sklopilo sporazum o usklađivanju cena s regionalnim prosekom, a i državna naftna i gasna kompanija „Mol“ snizila je cene dizela na 633 forinte (189 dinara), a benzina na 647 forinte (193 dinara).

Rojters prenosi da u „MOL-u“, ipak strahuju da će intervencija države na tržištu goriva utecati na održivost njihovih poslovnih planova za ovu godinu, kako je rekao glavni izvršni direktor Žolt Hernadi na skupštini akcionara.

Nove cene ćemo sutra dobiti i u Srbiji, gde je cena benzina prošlog petka podignuta za tri dinara na 198 a dizelu nije menjana i on je trenutno 206 dinara.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike