Pametna kuća i domaćin štede i na grejanju vode (FOTO+VIDEO)

23.04.2024

19:35

0

Šta je potrebno da se smanje troškovi grejanja kuće i za koliko se investicija isplati

Pametna kuća i domaćin štede i na grejanju vode (FOTO+VIDEO)
Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Ćudljivi april, u kome su smo osetili i dah leta ali i jesenje temperature, podseća nas da će zima opet doći i da je sada možda i pravo vreme da se, pre letnjih žega, pozabavimo svojim sistemom grejanja.

Za one koji misle na vreme, prilika se za to ukazala na aktuelnom 48. Međunarodni sajam građevinarstva (UFI) - SEEBBE u Beogradu gde, između 500 izlagača iz 23 zemlje, nalaze i one koje se bave grejanjem. U jednoj od njih, „GP Nova energija“ iz Negotina, za 24sedam su objasnili šta je sve potrebno da bi se uštedelo na grejanju kuće i dobijanju sanitarne tople vode, ali i koliko to košta.

Goran Guranović, vlasnik i čovek sa tridesetpetogodišnjim iskustvom u oblasti projektovanja i ugradnje sistema grejanja, kaže za naš portal da šta god odabrali, kotao na pelet, toplotnu pumpu ili pirolitni kotao, danas i u sadejstvu sa solarnim panelima, morate prvo da znate šta hoćete a potom i sa čime raspolažete.

– Prioritet je znati da li je kuća i kako toplotno izolovana a potom i šta se dobije kojim sistemom grejanja. Recimo, ako je toplotna pumpa u pitanju najbolje bi bilo da se radi podno i zidno ili plafonsko grejanje. Za nas iz grejanja, pametna kuća je kada je izolovana spolja 20 centimetara, s krova od 25 do 30, i da na prozorima bude troslojno staklo. Onda možemo da računamo da nam treba samo 50 vati po metru kvadratnom za grejanje, odnosno pumpa od 7 kilovata za grejanje i toplu vodu u kuči od 100 kvadrata – kaže Guranović.

Uz takvu izolaciju, i takvu instalaciju, domaćin bi mogao da računa na uštedu u energiji za oko 35 odsto, a to pri aktuelnim cenama energije već na srednji rok daje povoljnu računicu.

 

– Sistem toplotne pumpe sa podnim grejanjem, sve kao „ključ u ruke“, može se dobiti za 15.000 evra. Sa solarom to bi bilo oko 19.000, ali sve bi se već isplatilo za pet godina – tvrdi Guranović.

U startu košta ali to ne rasteruje kupce

Na štandu „GP Nove energije“ na Sajmu instaliran je sistem svega potrebnog za grejanje jedne „srednje izolovane“ kuće veličine do 250 kvadratnih metara, tako da se uživo i pregledno može videti ono što se inače vidi u katalozima. Tu nam je Guranović pokazao kako šta radi i šta sve može da se instalira, što možete pogledati u video snimku.

Kao i kod većine onih koji prodaju opremu i sisteme za grejanje i ovde se ona može nabaviti zasebno i instalirati „u ličnoj režiji“, ali bi možda trebalo razmisliti i o tome da se nekom iskusnom poveri i projektovanje sistema i njegova ugradnja, jer i ovi majstor, kao i svaki drugi, vidi se iz priloga, imaju svoje male tajne.

Pritom, ne treba zanemariti ni koliko je bitno kada imate korisničku podršku i nakon inicijalne kupovine, što se u Srbiji često zaboravlja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike