Vozači malo zadovoljniji, pumpadžije očajne: Može li gorivo da još pojeftini?

15.07.2022

18:15

0

Ovog petka raduju se vozači benzinaca, kojima je pojeftinilo gorivo, a cena dizela zadaje glavobolje i vlasnicima automobila i vlasnicima malih pumpi po Srbiji

Vozači malo zadovoljniji, pumpadžije očajne: Može li gorivo da još pojeftini?
pumpa dinari dizel analiza - Copyright Profimedia Pixabay

Dočekali smo da u Srbiji gorivo pojeftini, i to dva puta zaredom. Doduše, novoj državnoj ceni, koju je danas za sledećih sedam dana odredilo Ministarstvo trgovine, raduju se samo vozači automobila na pogon benzinom, jer vozači dizelaša su drugi put zaredom "preskočeni“.

Nova cena benzina je maksimalno 199 dinara za litar BMB95, i to je donelo olakšanje vozačima koji danas toče gorivo za četiri dinara jeftinije nego što je bilo proteklih sedam dana, a šest dinara manje nego pre dve nedelje.

Nafta jeftinija 20 odsto

Vozači dizelaša nemaju čemu da se raduju, jer njima je cena od 218 dinara zakucana drugu nedelju, a pre toga je skočila za dve nedelje devet dinara.

Razlog za gunđanje na i dalje visoke cene goriva vozači dizelaša u Srbiji svakako imaju više, ali imaju ga i vozači benzinaca, jer cena nafte na svetskom tržištu je u poslednjih mesec dana pala dvadesetak odsto, sa 123,58 dolara za barel 8. juna na 100 dolara danas.

Za isto vreme cene goriva u Srbiji su išle u suprotnom smeru, pa je cena dizela skočila 5,8 odsto, a benzina 5,2 odsto. Da situacija nije baš „normalna“, sa vozačima u Srbiji slaže se i profesor Goran Radosavljević sa univerziteta FEFA, doskoro generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

- Ono što je kod nas interesantno je da smo uredbu i pravilnik kojima ograničavamo cenu goriva vezali ne za cenu nafte na svetskom tržištu, nego za cenu derivata na berzi za područje Mediterana. To je loše rešenje jer mi kupujemo naftu, imamo svoju rafineriju sa dovoljno kapaciteta, tako da gorivo ne bismo morali ni da uvozimo. A onda u situaciji sa nedostatkom derivata u Evropi, kao što je imamo sada sa dizelom zbog sankcija velikom izvozniku Rusiji, imate veliku cenu na berzi. Posledično, plaćate neopravdano veliku cenu na srpskim pumpama i kada cena nafte padne. A kada je poslednji put cena nafte bila 100 dolara, a cena dizela bila slobodna, plaćali smo ga 170 dinara  – objašnjava za 24sedam Radosavljević.

Sve u rukama Saudijske Arabije

Da cene nafte konačno krenu nadole, trudi se ovih dana uveliko i američki predsednik Džozef Bajden, kome zbog rekordnih cena goriva i inflacije "gori pod nogama“. Za povećanje proizvodnje i niže cene lično će pritisnuti vlasti u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku sirove nafte. Ova članica OPEK i OPEK+ ima tehničku mogućnost da poveća proizvodnju, ali se u Rijadu opiru tome da sami sebi nižom cenom isteruju petrodolare iz džepa. Saudijci kažu da nafte na svetskom tržištu ima dovoljno, i u međuvremenu rutinski jeftino kupuju rusko mašinsko gorivo za sopstvene potrebe, a globalno skupo prodaju svoju sirovu naftu.

To znači da i ako cena nafte padne, potrošači u Srbiji to neće osetiti na pumpama, jer će cene goriva FOB Mediteran ostati visoke još neko vreme.

- Suštinski se time daje nešto veći profit proizvođaču goriva i veleprodavcima u Srbiji. Ako bismo gledali strogo prema kretanju cene nafte, gorivo bi moglo da bude daleko jeftinije nego što jeste – napominje Radosavljević.

Marža "zagarantovana“, a zapravo je nema

Da bi gorivo trebalo da bude jeftinije, i to pre svega u veleprodaji, smatra i Nebojša Atanacković, predsednik UO AD „Nafta“ i vlasnik benzinske pumpe.

- Više ne postoji razlog na tržištu da cena goriva, pogotovo dizela, bude ovoliko visoka. Problema sa visokom nabavnom cenom goriva imamo svi, a pogotovo one benzinske stanice koje su daleko od linija snabdevanja NIS-a pa moraju da kupe od uvoznika. Onda nema ništa ni od ovako male marže od sedam dinara sa PDV-om koju je odredila država. Gubi se i kod benzina, cena je pala šest dinara u dve nedelje, i onom ko je kupio gorivo po visokoj ceni ostaje jedan dinar zarade po litru. Svesno se radi sa minusom, samo da bi se održao posao za neka bolja vremena, ali to već traje predugo – napominje Atanacković.

ilustracija 24sedam
 

Sagovornik 24sedam ukazuje i na jednu stvar o kojoj se malo govori. Čak i kada bi uspeli da dobiju sedam dinara marže po litru goriva, srpskim pumpadžijama od tog iznosa zapravo ne ostane ništa.

- Od tih sedam dinara, koliko bi trebalo da bude razlika između veleprodajne cene, koja pritom nije ograničena, i one maloprodajne, odmah se odbije 3,5 dinara za proviziju banke za prodaju karticama od 1,6 odsto. Zatim, 1,4 dinara je PDV, tako da vam ostanu dva dinara koja bi trebalo da vam podmire sve troškove i naprave profit – objašnjava Atanacković.

Dok se u Evropi puca, cene neće dole

Za one koji u aktuelnom padu cene sirove nafte na svetskim berzama vide razlog za nadu da će "strelica nadole“ da se pojavi i na njihovoj omiljenoj pumpi, Radosavljević nema lepe vesti.

- Trenutna cena od 100 dolara nije i cena za koju možemo da kažemo da će se zadržati. Tržište je suviše nestabilno, prethodnih dana se cena kretala od 107 do 95 dolara, a sutra može da ode na 120 ili da padne na 90 dolara. Ne očekujem da, dok god traje rat u Ukrajini i dok traju sankcije na rusku naftu, cena postigne ikakvu stabilnost, a još manje da padne. To je situacija u kojoj ćemo biti zaglavljeni naredni period – kaže Radosavljević.

Naš sagovornik ističe da nafte na svetskom tržištu, u suštini, ima dovoljno, samo je problem što ne može lako da stigne do potrošača svuda gde je potrebna.

- Očekuje se i pad tražnje zbog ekonomskih prilika i globalne recesije. Uz to je i rat u Ukrajini, i ne možemo da očekujemo da će situacija sa naftom i cena da se stabilizuju – zaključuje Radosavljević.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike