Brent ponovo iznad 88 dolara, zbog manjih zaliha SAD i sankcija Iranu

24.04.2024

10:50

0

Autor: R.B.

Rastom od 1,6% na tržištu barel sirove nafte se vratio na uzlazni trend

Brent ponovo iznad 88 dolara, zbog manjih zaliha SAD i sankcija Iranu
Naftno polje - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Nafta je ponovo poskupela, pošto je novi izveštaj iz SAD pokazao manje zalihe sirove nafte u zemlji, a trgovci odmeravaju moguće posledice novih sankcija Iranu. Američki institut za naftu izvestio da su zalihe sirove nafte pale za 3,2 miliona barela, što je prvi pad u poslednjih pet nedelja, a američki Senat u međuvremenu doneo oštrije mere protiv Irana, i moždase na tome ne stane, javlja „Blumberg Adrija“.

Evropski brent je trenutno bio stabilan, na niovu iznad 88 dolara za barel, nakon što je u utorak porastao za 1,6%, dok je američka nafta WTI (West Texas Intermediate) bio blizu 83 dolara.
Nafta je ove godine rasla, podstaknuta smanjenjem isporuke iz zemalja članica OPEK+, kao i geopolitičkim rizicima na Bliskom istoku i u Rusiji.

Screenshot: ICE berza
Cena brenta u poslednja tri meseca

 

Trgovci takođe procenjuju izglede za američku monetarnu politiku, pri čemu se sporiji rast poslovne aktivnosti u SAD tumači kao znak optimizma, jer se povezuje sa očekivanjem nižih kamatnih stopa.

Podaci o preferiranom meraču inflacije Federalnih rezervi (Fed) stižu kasnije ove nedelje.

– Trejderi su konačno dobili priliku da se fokusiraju na fundamente, a premija geopolitičkog rizika je donekle poništena. Manje zalihe nagoveštavaju da se potražnja održava – rekao je Čaru Čananan, analitičar u kompaniji „Sakso kapital markets“ u Singapuru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike