Koliko je pojeftinilo gorivo: Nekima ušteda 20 evra po točenju, a nekima samo pet

24.08.2022

05:35

0

Cene goriva generalno padaju u poslednja dva meseca u celoj Evropi ali ti padovi nisu svima jednaki, iako berzanska cena i nafte i derivata važi za sve jednako

Koliko je pojeftinilo gorivo: Nekima ušteda 20 evra po točenju, a nekima samo pet
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nafta je od početka jula na svetskoj berzi pojeftinila za više od 20 odsto i sa 11 dolara za barel pala na 97 dolara. Pojeftinio je i dizel na mediteranskom tržištu, gde je cena fjučersa pala za pet odsto.

U istom periodu, nakon rekordnih cena goriva i u Evropi i u regionu Balkana, došlo je do dugo očekivanog pojeftinjenja. I zaista, cene su danas prilično niže nego s početka jula. Ali, nisu svuda jednako padale, negde se čak gorivo sada plaća skuplje nego pre gotovo dva meseca, pokazuje analiza 24sedam.

Screenshot: Bloomberg.
 

Evropski i regionalni rekorder u procentualnom pojeftinjenju je Crna Gora, gde je benzin pojeftinio za 24 odsto a dizel čak za 27 odsto. Litar BMB95 sada tamo košta 1,35 evra (oko 158 dinara) a dizela 1,45 (170 dinara).

Ako se, pak, gleda nominalno u evrima, najveći pad cene bio je u Grčkoj, gde se sada na rezervoaru od 50 litara uštedi gotovo 17 evra.

Zna se "krivac"

Daleko iza je, ali ne sa malim procentualnim smanjenjem, Severna Makedonija. Tamo je benzin pojeftinio za nešto više od 18 odsto, a dizel za 12. Sledi Hrvatska, sa padom cene od 17 i 6,3 odsto a tek potom jedna razvijena zemlja Evrope i članica evrozone Austrija.

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
 

Austrijanci sada plaćaju 15 odsto jeftiniji benzin i i 13 odsto povoljniji dizel. I nisu mnogo srećni zbog toga jer, prema danas objavljenoj vesti, analiza Savezne ustanove za zaštitu konkurentnosti Austrije (BWB) utvrdila je da su preskupo gorivo plaćali samo delimično zbog poskupljenja sirove nafte od početka rata u Ukrajini.

Dobar deo je otišao na "jasno veću maržu“ dobiti rafinerija naftnih koncerna, kao i na više bruto marže na benzinskim pumpama.

Relativno najgore su u ovom talasu pojeftinjenja prošli Nemci i Mađari. U Nemačkoj je čak dizel sada malo skuplji nego što je bio 1. jula, sudeći prema podacima specijalizovanog vebsajta za cene goriva Fuelo. Mađarima je benzin poskupeo 1,9 odsto, ali pošto im je cena svakako mala (1,6 evra) nisu mnogo potreseni.

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
 

Tek malo razloga za radost imaju i naše komšije Bugari i Rumuni, gde je pad cene bio od pet do devet odsto.

U Srbiji dizel skuplji

Relativno jeftino gorivo je i u drugim zemljama nekadašnje Jugoslavije, pa je cena rezervoara benzina na nivou koliko je otprilike i u Srbiji – oko 76 evra. Međutim, u Srbiji je evidentno skuplji dizel nego u regionu, sa gotovo 90 evra za rezervoar dok je recimo u Crnoj Gori 73 evra, a u Severnoj Makedoniji 76 evra.Sada se tamo na jednom točenju uštedi 22 evra, u Grčkoj i Severnoj Makedoniji po 17 evra, a najmanje su uštedeli Nemci i Bugari, samo po pet evra.Srbija je u ovom sniženju bila u zlatnoj sredini. Benzin je pojeftinio 12 odsto, a dizel 3,5 odsto, odnosno sa 205 dinara na 180 i sa 218 na 210,5 dinara.

Aktuelna razlika i 35 evra

Od probranih zemalja sa spiska koje je obradio 24sedam, najjeftinije je voziti automobil u Crnoj Gori.

Tamo da bi se napunio rezervoar od 50 litara benzina potrebno je oko 68 evra. To je čak 35 evra manje nego, recimo, u Grčkoj.

Crnogorcima je najjeftiniji i rezervoar dizela, 72,5 evra, za 36 evra evra jeftiniji nego u Velikoj Britaniji.

Na punom rezervoaru dizela i dalje su mnogo manje uštede, nego kod benzina, po čitavoj Evropi. Sa našeg spiska najviše su od 1. jula uštedeli Crnogorci (27 evra) pa potom Italijani, Grci i Austrijanci, po oko 13 evra.

Najmanje razloga za radost imaju u Mađarskoj, Srbiji, Bugarskoj i BiH, gde ušteda ide od 2,5 do pet evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike