Ministarstvo demantovalo servisere: Sertifikacija za servis klima-uređaja obavlja se po istim propisima već 8 godina

16.04.2024

15:38

0

Autor: R.M.

Regulativa koja se odnosi na sticanje sertifikata A i sertifikata B nije menjana osam godina, od kada su propisi i stupili na snagu

Ministarstvo demantovalo servisere: Sertifikacija za servis klima-uređaja obavlja se po istim propisima već 8 godina
klima - Copyright Profimedia

Povodom netačnih informacija objavljenih u medijima kako je stupila na snagu nova regulativa koja će uticati na sticanje sertifikata za servis auto-klima, kao i da nisu u dovoljnom obimu organizovane obuke za sticanje odgovarajućih sertifikata, Ministarstvo zaštite životne sredine vas obaveštava o sledećem:

Regulativa koja se odnosi na sticanje sertifikata A (za stacionarne uređaje – npr. klime) i sertifikata B (za pokretne uređaje – npr. klimatizacione sisteme motornih vozila) nije menjana osam godina, od kada su propisi i stupili na snagu. 

Zakon o zaštiti vazduha koji propisuje da je zabranjeno stavljanje u promet na malo supstanci koje oštećuju ozonski omotač i fluorovane gasove sa efektom staklene bašte u primeni je od 2009. godine.

Način postupanja sa pomenutim gasovima, kao i uslovi za izdavanje dozvola, definisani su Uredbom koja je stupila na snagu 2014., a 2016. godine i Uredba o sertifikaciji lica koja obavljaju određene delatnosti u vezi sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač i određenim fluorovanim gasovima sa efektom staklene bašte, dokument kojim je omogućeno je sticanje A i B sertifikata.

Profimedia
 

 

Tokom osam godina primene propisa, organizovane su obuke za sticanje sertifikata u pet gradova, u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Kaću. Ministarstvo objavljuje spisak servisa kojima je izdata dozvola na zvaničnoj internet stranici: https://www.ekologija.gov.rs/dozvole-obrasci/zastita-vazduha-i-ozonskog-omotaca

Budući da tokom osam godina nije bilo nikakvih novina u propisima, kao i da su organizovne obuke za zainteresovane strane, ne postoji nijedan razlog za prepreku u procesu pribavljanja sertifikata. 

Do danas, obuku i ispit za sertifikat A uspešno je završilo 869 lica, od kojih je njih 426 podnelo zahtev Ministarstvu za dobijanje sertifikata i do sada je sertifikovano njih 392, dok je 34 u proceduri. Obuku za sticanje sertifikata B uspešno je završilo 511 lica, od čega je 174 podnelo zahtev za dobijanje sertifikata, sertifikovano je njih 114, dok ih je 60 u proceduri.

U ovom momentu ne postoji preopterećenost raspoloživih kapaciteta za obuku, a time ni potreba za dodatnim centrima. Ukoliko se ispostavi da su raspoloživi kapaciteti nedovoljni, Ministarstvo zaštite životne sredine će preduzeti sve korake kako bi se uspostavili novi centri za obuku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike