Stiže poruka, a na ekranu piše - šalju je pčele: Emir iz Prijepolja napravio posebnu vagu - njom prati stanje u pčelinjacima

21.04.2024

18:24

0

Uz kupovinu, koja je moguća na rate, dobijate i garanciju i održavanje ovog unikatnog "made in"’ Prijepolje prozivoda - kaže on

Stiže poruka, a na ekranu piše - šalju je pčele: Emir iz Prijepolja napravio posebnu vagu - njom prati stanje u pčelinjacima
Copyright RINA

Emir Hašimbegović iz Prijepolja, inače elektroinženjer po struci, na jedinstven način spojio je svoje dve velike ljubavi - elktroniku i pčelarstvo.

Na prvi pogled zvuče potpuno nespojivo, ali ipak imaju svoju vezu. Prijepoljac je po uzoru na patente sa zapada konstruisao GSM-SMS vagu koja meri prinos meda koji pčela unosi u košnicu.

- To je digitalni uređaj koji prati stanje meda u smislu prinosa i gubitka i obaveštava vlasnika putem SMS poruke, što se pokazalo izuzetno korisnim naročito pčelalarima čiji su pčelinjaci udaljeni tokom sezone - rekao je Emir za RINU.

RINA
 

Hašimbegović se tek od skora bavi pčelarstvom. Znao je da postoje takve vage, ali želeo je da konstruiše sam svoj proizvod koji će odgovoriti potrebama jednog pčelara.

Njegova GSM-SMS vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku - okolnu temperaturu, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni donos meda.

- U njoj ima modul za slanje sms poruke. On prati stanje meda u košnici, a zatim u određenom vremenskom periodu obaveštava svog vlasnika. Mnogi pčelari drže svoje pčele u udaljenim mestima što često predstavlja dodatni napor da ih obilaze. Ova vaga omogućava da budete udaljeni i na stotine kilometara od košnica, a da u svakom trenutku znate sta se u njima dešava - kaže Emir Hašimebegović.

RINA
 

Nakon što je jednu vagu konstruisao za svoje potrebe, Emiru su se javile i kolege pčelari za koje je on takođe konstruisao GSM-SMS vagu, a ovaj svoj patent namereva i da prodaje svima kojima je potrebno.

- Uz kupovinu, koja je moguća na rate, dobijate i garanciju i održavanje ovog unikatnog "made in"’ Prijepolje prozivoda - zaključuje Emir kroz osmeh.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike