Skočila potražnja za prasićima zbog praznika, a očekuje se da će skočiti i cene!

19.04.2024

12:12

0

Autor: R.M.

Za prasence ove godine moraćete da izdvojite više od 130 evra

Skočila potražnja za prasićima zbog praznika, a očekuje se da će skočiti i cene!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Ivan Pavlović

Prvomajski i vaskršnji praznici su sve bliži, a samim tim se očekuje i povećana potražnja za mesom koje se tradicionalno služi na slavljima.

Ono što većina naših građana voli u ovim prilikama da posluži jeste prasetina, ali s obzirom da nemaju svi uslove da je spreme u kućnim uslovima, mnogi će krenuti ka pečenjarama gde mogu da kupe gotovo pečenje.

Ukoliko se odlučite za ovakav korak, to će vas koštati oko 2.300 dinara za kilogram pečene prasetine. S druge strane, ako ste u mogućnosti da sami pečete prase budite spremni da izdvojite od 500 do 650 dinara po kilogramu za "živu meru". Dakle, za prasence od 25 kilograma, treba da izdvojite od 12.500 do 16.250 dinara.

Prošle godine je prasetina koštala oko 500 dinara, a iako su neki zadržali te cene, primetno je da je najveći broj prodavaca podigao cenu na 650 dinara za kilogram.

24sedam/Ivan Pavlović
 

Inače, osim prvomajskih i vaskršnjih praznika, veliki broj građana Srbije će 6. maja slaviti Đurđevdan za koji se, takođe, poslužuje praseće pečenje. 

Zbog ovako velike potražnje ne bi trebalo da vas iznenadi i da u nekom momentu cene budu veće pa ne bi čudilo da cena prasadi skoči na 700 dinara što se desilo za vreme božićnih praznika.

Inače, ovih dana skočila je i cena teladi u Mačvi.

Tako su se telad težine do 160 kilograma, simentalske rase, na stočnoj pijaci u Kraljevu mogla pazariti po ceni od 820 din/kg, dok je dominantna cena tovnih bikova telesne mase od 500 kilograma iznosila 365 din/kg. Kod krava za klanje simentalske rase je dominirao iznos od 250 din/kg, a priplodnih junica 200.000 dinara po grlu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike