Hoćemo li imati gorivo ovog leta, i koliko će nas "odrati"?

17.06.2022

18:33

0

Do sada su oči vozača bile uprte u table sa cenama goriva na pumpama. a sada će morati da prate i vesti da li benzina uopšte ima dovoljno

Hoćemo li imati gorivo ovog leta, i koliko će nas "odrati"?
benzin - Copyright Profimedia Pixabay

Pažnja javnosti po pitanjima energetike uperena je ovih dana na "neizvesnu zimu“, ali stižu upozorenja da ni mnogo bliže, nastupajuće leto neće proći bez problema.

Već u narednim mesecima moguće su nestašice naftnih derivata. kažu u "Petrolu“, regionalnoj naftnoj kompaniji sa sedištem u Sloveniji.

Za portal Raport, iz "Petrola“ su rekli da su za 2022. godinu osigurali dugoročne ugovore o kupovini naftnih derivata u količinama (visoke) pretpandemijske potrošnje, ali da "može doći do kašnjenja u isporukama i rasta otkupnih cena“.

U Srbiji trenutno stoji, ali u komšiluku...

A cene u regionu su već uveliko u uzletu. Čak i u Srbiji, gde država ograničava rast, cena je dostigla 198 dinara (1,68 evra) za litar benzina i 209 dinara (1,78 evra) za litar dizela. Doduše, danas se nedeljna cena nije menjala u odnosu na prethodnu, i tome možda možemo zahvaliti što je cena brenta pala ove nedelje sa 122 na 118 dolara za barel. Međutim, već danas je cena "crnog zlata" na svetskim berzama ponovo skočila na 120 dolara.

Za razliku od nekih drugih zemalja, recimo Crne Gore, Vlada u Srbiji ima još mogućnosti da uspori rast cena, pošto nije iskorišćen maksimum smanjenja akcize na gorivo (20 odsto), koje u kriznim trenucima dopušta zakon.

ilustracija 24sedam
 

Taj komfor nemaju Crnogorci, gde je Vlada dažbine smanjila do maksimuma (akciza na 50 odsto). I pored toga cene skaču, i u ponedeljak bi vozače na pumpama mogle dočekati više cene za devet centi za benzin, i čak 18 za dizel. To bi značilo da litar benzina košta 1,75 evra, a dizela 1,76 evra.

Skuplje gorivo od utorka očekuju i u Hrvatskoj, i pored toga što su i tamo smanjene i akciza i trgovačke marže. Prema pisanju tamošnjih medija, vozači mogu očekivati dodatnih desetak centi po litru (oko 12 dinara).

Loše vesti primaju svakodnevno i vozači u Sloveniji, a sad bi mogao da im usledi pravi šok na pumpama. Tamo je trenutno cena benzina1,56 evra, a dizela 1,66 za litar, ali Vlada je „skratila“ uredbu o ograničenju koja je trebalo da važi do 10. avgusta.

Zbog toga će od sledeće nedelje tamo gorivo znatno poskupeti jer će na auto-putu formiranje cene biti slobodno, a u gradovima cena će zbog marže biti 20 odsto manja.

Nema više jeftinog benzina ni u BiH

Uredba je promenjena jer su distributeri od države zatražili da nadoknadi 150 miliona evra gubitaka nastalih zbog ograničenja cene goriva. Da je uredba ostala, trošak države bi se popeo na 800 miliona evra do kraja godine, procenili su u Vladi Slovenije.

Cene se svakodnevno menjaju i u dojučerašnjoj balkanskoj meki za vozače – Bosni i Hercegovini. Tamo je benzin od 95 oktana trenutno od 3,16 maraka do 3,71 marke po litru (1,62 – 1,82 evra), a dizel od 3,36 do 3,61 marke (1,72 – 1,85 evra).

- Očigledno je da rafinerije i distributeri imaju dodatne troškove koji sada utiču na to da cene derivata ne prate pad barela nafte. I na tržištima gasa daju sada potpuno pesimističnu sliku narednih dešavanja sa cenama energenata. Prognoze su katastrofalne – rekao je Almir Bečarević, ekspert za energetiku za Radiosarajevo.ba.

Benzinska stanica, Foto:Pixabay/Andrzej Rembowski
 

U našem okruženju jedino su mirni vozači u Mađarskoj, gde je ograničenje cena goriva produženo do 1. oktobra. Do tada će cena za domaće korisnike, kao i za vozila sa nekim inostranim tablicama (među kojima su i srpske), biti 480 forinti za litar benzina (1,2 evra).

Dva razloga za papreno gorivo

Problemi s naftom, i posebno derivatima, imaju dva uzroka. Prvi i glavni je svakako zabrana EU da se kupuje ruska nafta (koja dolazi brodovima). Ova mera doduše nije stupila na snagu kada je donesena ovog meseca, rok primene je šest meseci, ali rafinerije moraju da odmah počnu da se tehnološki pripreme za drugi tip nafte koju će ubuduće koristiti, pa će potrošnja ruske nafte svakako pasti.

Screenshot: Bloomberg
 

Drugi problem je što je jedan od većih evropskih proizvođača već "načet“. Austrijskom OMV-u je iz pogona ispala rafinerija u Švehatu kod Beča. Zbog incidenta tokom redovnog remonta odložen je početak proizvodnje i zbog toga je čak Austrija morala da otvori skladišta robnih rezervi derivata kako bi tržište bilo snabdeveno.

Na svetskim berzama se nafta drži na 120 dolara za barel, iako je ove nedelje zabeležen pad i na 118. Međutim, prema prognozama analitičara iz "Goldman Saksa" ili Banke Amerike (BofA), on neće potrajati i cena bi mogla ići od 135 do čak "dobrano iznad 150 dolara“ za barel.

Već smo se na 24sedam bavili računicom da s tom cenom nafte, benzin i dizel u Srbiji ne bi mogli da se nađu ispod 300 dinara za litar. Ta cena nam čak i iz perspektive današnje od 198 dinara za litar benzina i 209 dinara za litar dizela izgleda neverovatno, ali sada se u svetu postavlja pitanje ne da li će cena biti 130, 140 ili 150 dolara, već da li će nafte biti, čak i za one sa novcem.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike