Cene nafte se smirile, moguć i prvi sedmični pad u pet nedelja

17.06.2022

07:23

0

Investitori u obzir uzimaju mogući pad potražnje zbog povećanja kamata centralnih banaka, iako je ponuda i dalje slaba

Cene nafte se smirile, moguć i prvi sedmični pad u pet nedelja
oil-g00893ddbc_1920 - Copyright Pixabay

Cene nafte su pale danas na azijskom trgovanju jer na tržištu vlada zabrinutorst u pogledu potražnje nafte nakon povećanja kamatnih stopa centralnih banaka ove nedelje, ali su nove američke sankcije Iranu ograničile pad.

Nafta brent je pojeftinila na 120 dolar po barelu, a američka laka nafta WTI j na 116,7 dolara za barel.Brent je u padu praktično od 8. juna ali bi sada i formalno mogao da zabeleži najmanju prosečnu nedeljnu vrednost u pet nedelja.

Ukoliko cene ostanu ovakve tokom dana, nafta brent bi zabeležila prvi nedeljni pad u posednjih pet sedmica, a za WTI bi to bio prvi pad za osam nedelja, izveštava Rojters.

- Podizanje kamatnih stopa centralnih banaka vrši pritisak na cene nafte, uprkos tome što je postojeća ponuda ograničena - kaže Tina Teng, analitičarka u kompaniji „CMC Markets“.

Kamate uzletele

Pojedine centralne banke u Evropi su podigle su ove nedelje referentne kamatne stope, neke od njih u iznosima koji su šokirali tržišta, i nagovestile još veće troškove zaduživanja kako bi ukrotile usijanu inflaciju koja obezvređuje štednju i smanjuje profite preduzeća.

Screenshot: Bloomberg
 

Na drugoj strani Atlantika, argentinska centralna banka je takođe povećala u četvrtak svoju ključnu kamatu najviše u poslednje tri godine, jer je inflacija u toj južnoameričkoj zemlji premašila 60 procenata, a dan ranije su i američke Federalne rezerve oštro podigle svoju kamatu za čak 75 baznih poena, najviše od 1994. godine.

U fokusu investitora je i ograničena tržišna ponuda nafte, pošto su Sjedinjene Države objavile nove sankcije Iranu.

Naime, Vašington je juče uveo sankcije kompanijama iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana koje pomažu izvoz iranskih petrohemijskih proizvoda, kako bi pojačao pritisak na Teheran za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike