Teška zima pred Srbijom: Bez ruske nafte, potraga za mazutom, ugljem, strujom

14.06.2022

09:23

0

Država se priprema za tešku zimu i gleda da obezbedi sve što je potrebno ali problemi se gomilaju, kaže predsednik Srbije

Teška zima pred Srbijom: Bez ruske nafte, potraga za mazutom, ugljem, strujom
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Država se priprema za tešku zimu i obezbeđuje sve što je potrebno, ali na dnevnom nivou javlja se po desetak novih problema i treba imati u vidu da od novembra više nećemo moći da uvozimo rusku naftu, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da se samo danas troši 350 tona mazuta u termoelektrani u Obrenovcu, jer ugalj i dalje nije dovoljno suv i kvalitetan, a da će se na zimu trošiti sedam puta više nego sada.

Zbog sankcija bez ruske nafte

- Treba da obezbedimo mazut, NIS nema dovoljno mazuta, pa uvezemo 20.000 tona, pa izračunate da vam treba 120.000 tona za celu zimu - naveo je Vučić.

Kaže da mazuta pritom nema nigde i da mora da se uvozi baržama iz Rumunije.

- Svi žele da im u stanu bude toplo da mogu da idu u šorcu i majici. Niko neće da nosi džemper zimi i stanu, a niko ne pita kako ćemo da napunimo dovoljno gasa, kako ćemo da obezbedimo 2,7 miliona kubnih metara gasa dnevno samo za gasne elektrane u Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu. Zatim nama 1. decembra ističe... , znači od 1. novembra mi više nemamo pravo uvoza ruske nafte, po trenutno važećim sankcijama, a ko zna kakve će sankcije do tada da budu uvedene - ukazao je Vučić.

Šta ako nam se dogodi u Rafineriji bilo kakav kvar, gde ćemo da nabavimo delove, napomenuo je Vučić.

- Možemo trenutno da kopamo 62.000 tona, a treba nam zimi 95.000 do 100.000 tona, kopaćemo možda i 75.000 ili 80.000 tona, a odakle da uvezemo ugalj, kako ćemo da ga prevezemo, kog je kvaliteta… - naveo je Vučić.

On je dodao i da u regionu neće biti struje, i da će je jedino sigurno imati Bugarska zbog nuklearke ali kada se u Srbiji pokrene priča o atomskoj energiji svi su protiv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike