Poznate nove cene goriva: Koliko nas od danas košta benzin?

17.06.2022

13:12

0

Autor: S. G.

Do ovog petka benzin BMB95 koštao je 198 dinara za litar, a evrodizel 209 dinara

Poznate nove cene goriva: Koliko nas od danas košta benzin?
Profimedia

Cena nafte na svetskom tržištu gotovo da se ne spušta na ispod 120 dolara za barel, a nakon što je doživela "pik" 8. juna, kada je brent išao i do 123,6 dolara, danas se cena "crnog zlata" kreće na oko 120 dolara.

Brent je u padu praktično od 8. juna, ali bi sada i formalno mogao da zabeleži najmanju prosečnu nedeljnu vrednost u pet nedelja, jer je juče imao najniži iznos od oko 118 dolara po barelu.

Dokle važi Uredba?

Cene naftnih derivata svuda, pa i u Srbiji, donekle prate taj trend pa se sa njim i usklađuju. Kako je u našoj zemlji na snazi Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata koja važi do 30. juna, svakog petka imamo usklađivanje.

Tako da, prema odluci Ministarstva trgovine, u narednih sedam dana benzin BMB95 u maloprodaji može najviše da košta 198 dinara za litar, a evrodizel 209 dinara.

Podsetimo da je do danas BMB95 koštao 198 dinara za litar, a evrodizel 209 dinara, što znači da su cene praktično ostale iste.

ilustracija 24sedam
 

Inače, maloprodajna cena se formira na osnovu srednje veleprodajne cene derivata koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Naftna formula

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (italijanska berza), a koje se donekle razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti