Šta se zapravo krije iza najkontroverznijeg svetskog lidera - Kim Džong Una

08.01.2021

20:07 >> 20:09

0

Kim Džong Un je najmlađi od tri sina nekadašnjeg severnokorejskog vođe Kim Džong Ila

Šta se zapravo krije iza najkontroverznijeg svetskog lidera - Kim Džong Una
Copyright Profimedia

Na današnji dan 1984. godine rođen je lider Severne Koreje i svetski političar koji izaziva brojne kontroverze, a o kojem se tako malo zna – Kim Džong Un.

Ipak, ono što treba napomenuti je da iako je zvanični datum rođenja severnokorejskog lidera 8. januar, brojne spekulacije osporavaju taj podatak, a južnokorejski obaveštajni zvaničnici veruju da je stvarni datum godinu dana kasnije.

Kim Džong Un je najmlađi od tri sina nekadašnjeg severnokorejskog vođe Kim Džong Ila i njegov naslednik na tom položaju. Po objavljivanju smrti njegovog oca 2010. godine, državna televizija ga je proglasila za “velikog naslednika”.

Zvanične funkcije 

Zvanične funkcije Kim Džong Una su prvi predsednik Nacionalnog komiteta odbrane Demokratske Narodne Republike Koreje, vrhovni komandant Korejske narodne armije, prvi sekretar Radničke partije Koreje i predsednik Centralne vojne komisije Radničke partije Koreje. Pred kraj očeve vladavine, 2010. godine, postao je general u severnokorejskoj vojsci i potpredsednik Centralne vojne komisije. Od 18. juna 2012. ima čin maršala Republike, drugi najviši čin u vojsci Severne Koreje.

Mladost

Iako se malo zna o životu svetskog lidera, jedna od priča je da je pohađao privatnu međunarodnu školu u Bernu u Švajcarskoj pod pseudonimom Pak Čol od 1993. do 1998. Opisali su ga kao stidljivog, dobrog učenika, koji se dobro slagao sa školskim kolegama i bio ljubitelj košarke.

Nadgledao ga je stariji student, za koga se smatralo da je njegov telohranitelj. Međutim, kasnije je spekulisalo da učenik te škole nije bio Kim Džong Un, već njegov stariji brat Kim Jong Čul.

Kasnije je objavljeno da je Kim Džong Un pohađao državnu školu “Liebefeld Steinholzli” blizu Berna pod pseudonimom Pak Un ili Un Pak od 1998. do 2000. godine kao sin zaposlenog u severnokorejskoj ambasadi.

Pak Un je prvo pohađao specijalne časove za decu iz inostranstva, dok je završne godine pohađao regularno. Školu je naglo napustio u jesen 2000. godine. Opisali su ga kao dobrog i ambicioznog studenta koji je voleo da igra košarku. Međutim, navodi se da su njegove ocene bile loše.

Ambasador Severne Koreje u Švajcarskoj Ri Čol bio je u bliskim odnosima sa njim i delovao je kao mentor. Jedan od Pak Unovih kolega iz razreda rekao je novinarima da mu je rekao da je sin vođe Severne Koreje.

Prema nekim izveštajima, Kima su kolege iz razreda opisivale kao stidljivog mladića, koji je bio nespretan u odnosu sa devojkama i ravnodušan prema političkim pitanjima, ali koji se isticao u sportu i bio fasciniran Američkom nacionalnom košarkaškom asocijacijom i Majklom Džordanom.

U aprilu 2012. godine izašli su na videlo novi dokumenti koji ukazuju na to da je Kim Džong Un živeo u Švajcarskoj od 1991. ili 1992. godine, ranije nego što se mislilo.

Laboratorija za anatomsku antropologiju na Univerzitetu u Lionu u Francuskoj uporedila je sliku Pak Una snimljenu u školi “Liebefeld Steinholzli” 1999. godine sa slikom Kim Džong Una iz 2012. godine i zaključila da lica pokazuju podudaranje od 95 odsto, sugerišući da se najverovatnije radi o istoj osobi.

“Vašington post” je 2009. godine izvestio da su se školski prijatelji Kim Džong Una prisetili da je sate provodio u crtanju Majkla Džordana. Bio je opsednut košarkom i računarskim igrama, kao i akcionim filmovima Džeki Čena.

Većina analitičara slaže se u tome da je Kim Džong Un pohađao Univerzitet Kim Il Sung, vodeću školu za obuku oficira, od 2002. do 2007. Kim je tada stekao dve diplome, jednu iz fizike na Univerzitetu Kim Il Sung, a drugu kao oficir vojske.

Pročitajte još:

Krajem februara 2018. godine, Rojters je izvestio da su Kim i njegov otac koristili falsifikovane pasoše – navodno ih je izdao Brazil, a datirali su ih 26. februara 1996. – za podnošenje zahteva za vize u raznim zemljama.

Mnogo godina se znalo da postoji samo jedna njegova potvrđena fotografija izvan Severne Koreje, koja je očigledno snimljena sredinom devedesetih, kada je imao jedanaest godina.

Povremeno su se pojavljivale druge njegove navodne fotografije, ali su često osporavane.

Tek u junu 2010. godine, malo pre nego što je javno predstavljen severnokorejskom narodu, objavljeno je još fotografija Kima, snimljenih kada je pohađao školu u Švajcarskoj. Prva njegova zvanična fotografija kao odraslog čoveka bila je grupna fotografija objavljena 30. septembra 2010, na kraju partijske konferencije.

„Zvezda Danica”

Nije bilo planirano da nasledi oca. Analitičari su prognozirali da će to mesto naslediti Kim Džong Unov polubrat Kim Džong Nam ili stariji brat Kim Džong Čol.

Ali proterivanje Kim Džong Nama iz Japana 2001. godine i „nestanak” srednjeg brata Kim Džong Čola povećali su njegove šanse da se nađe na čelu države.

Analitičari su počeli da predviđaju svetliju budućnost Unu kada je počeo da dobija ozbiljne političke pozicije.

Iako je studirao u Švajcarskoj, Kim Džung Un je izbegavao zapadni uticaj – vraćao se kući kada god nije bilo nastave u Švajcarskoj i često se viđao sa severnokorejanskim ambasadorom.

Veruje se da mu je majka bila omiljena supruga Kim Džong Ila. Sina je zvala “zvezdom Danicom” i u njemu videla budućeg lidera.

Prema nekim izveštajima, Kim Džong Un je posetio Kinu sa ocem avgusta 2010. godine. Analitičari su već tada o njemu govorili kao o nasledniku.

Dolazak na vlast

Tako je i bilo. 17. decembra 2011. Kim Jong Il je umro. Uprkos planovima starijeg Kima, nije bilo odmah jasno da li će Džong Un preuzeti punu vlast i koja će tačno biti njegova uloga u novoj vladi.

Ipak, mediji su ga več proglasili “velikim naslednikom”, “izvanrednim vođom stranke, vojske i naroda“, i postavljen je za predsednika odbora za sahranu Kim Džong Ila. Korejska centralna novinska agencija opisala je Kim Džong Una kao “sjajnu osobu rođenu s neba”, propagandnog izraza koji su uživali samo njegov otac i deda. A vladajuća Radnička partija je saopštila: „Zaklinjamo se krvavim suzama da ćemo Kim Džong Una nazvati našim vrhovnim zapovednikom, našim vođom.”

“Napred ka konačnoj pobedi”

Dana 15. aprila 2012. godine, tokom vojne parade u znak obeležavanja stogodišnjice Kim Il Sunga, Kim Džong Un je održao svoj prvi javni govor.

– Krenimo dinamično ka konačnoj pobedi, podižući se više pod zastavu Songuna – govor je koji je postao osnova himne koja mu je posvećena – “Napred ka konačnoj pobedi“.

Javno je proglašen vrhovnim komandantom Korejske narodne armije 24. decembra 2011, a formalno je imenovan na tu funkciju 30. decembra 2011, kada ga je Politički biro Centralnog komiteta Radničke partije proglasio potpredsednikom Centralne vojne komisije VPK.

Dana 27. marta 2012. godine Kim je izabran za generalnog sekretara na četvrtoj konferenciji Korejske radničke partije, koja je u povelju dodala izraz “večiti”.

Potom je izabran za lidera stranke pod novostvorenom titulom prvog sekretara. Kim Džong Un je takođe zauzeo očevo mesto predsedavajućeg Centralnoj vojnoj komisiji.

Naredio ubistva strica, strine i polubrata

Nekoliko puta je smenjivao zaposlene u Ministarstvu odbrane, što analitičari vide kao izraz nepoverenja Kim Džong Una prema vojnom vrhu.

Kada je u decembru 2013. godine naredio da se pogubi njegov stric Jang Song Taek, analitičari su ocenili da se među severnokorejskom elitom dešavaju ozbiljna previranja. Jang Song Taeka su smatrali “brojem 2” u zemlji, sve dok nije ubijen.

Takođe se govorilo da je ubio je svoju strinu Kim Kjong Hui jer mu je mesecima agresivno prigovarala zbog ubistva njenog supruga.

Veruje se da je Kim Džong Un naredio i ubistvo polubrata Kim Džong Nama u februaru 2017. godine na aerodromu u Kuala Lumpuru, u Maleziji.

Porodični život

Malo toga se znalo o porodičnom životu severnokorejskog lidera, dok se 2012. godine nisu pojavili televizijski snimci na kojima se vidi mlada žena koja sa njim posećuje svečanosti. U julu 2012. godine, svetski mediji su objavili da je Kim oženjen “drugaricom Ri Soi Ju”.

O njoj se ne zna mnogo, ali analitičari pretpostavljaju da je iz više klase, sudeći po načinu odevanja.

Profimedia

Detalja u vezi sa venčanjem nema. Pretpostavlja se da je Ri pevačica koja je privukla Kimovu pažnju.

Američki košarkaš Denis Rodman, koji se sastao sa severnokorejskim predsednikom 2013. i 2014. godine, izjavio je za britanski list da par ima ćerku.

Razvoj nuklearnog oružja

Pod Kim Džong Unom Severna Koreja nastavlja da razvija nuklearno oružje. Kim Džong je na plenarnom sastanku Centralnog komiteta RPK održanom 31. marta 2013. objavio da će Severna Koreja usvojiti “novu stratešku liniju za sprovođenje ekonomske izgradnje i izgradnju nuklearnih oružanih snaga istovremeno”.

Prema mišljenju nekih analitičara, Severna Koreja smatra da je nuklearni arsenal važan kako bi sprečio napad i malo je verovatno da će ona pokrenuti nuklearni rat. Tokom sedmog kongresa Radničke partije Koreje 2016. godine, Kim Džong Un je izjavio da Severna Koreja neće koristiti nuklearno oružje pre nego što agresivne neprijateljske snage ne upotrebe nuklearno oružje za napad na njen suverenitet, međutim, u drugim prilikama, Severna Koreja je zapretila “preventivnim” nuklearnim napadom na SAD.

Do 2020. 60 nukelarnih bombi?

Severna Koreja verovatno poseduje desetine nuklearnih bombi. Procenjuje se da će ta zemlja do 2020. godine imati 60 nuklearnih bojeva glave. Od 2016. godine Ujedinjene nacije usvojile su pet kumulativnih rundi sankcija protiv Severne Koreje zbog nuklearnog programa i raketnih testova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike