Kada predsednik države bude osuđen zbog droge: Saradnja sa bandama, milioni u torbi i neviđeni nivoi korupcije

11.03.2024

21:19

0

Autor: N.P.

Izrečena je važna presuda, ali Honduras ostaje ključna tranzitna ruta za trgovce kokainom

Kada predsednik države bude osuđen zbog droge: Saradnja sa bandama, milioni u torbi i neviđeni nivoi korupcije
Huan Orlando Hernandez (u sredini) se izjašnjava na sudu da nije kriv - Copyright AP Photo/Elizabeth Williams

Bivši predsednik Hondurasa, Huan Orlando Hernandez, osuđen je u Njujorku za trgovinu drogom i oružjem, a proglašen je krivim po sve tri tačke optužnice.

Tokom tronedeljnog suđenja mogla su da se čuju svedočenja bivših javnih zvaničnika, pripadnika kartela i svedoka koji su opisivali kako je država sarađivala sa nasilnim kriminalnim grupama.

Sasvim je izvesno da će Hernandez ostatak života provesti iza rešetaka.

- Dobiće istu kaznu kao i njegov brat - predvideo je Majk Vidžil, nekadašnji agent američke Uprave za suzbijanje droge (DEA).

AP Photo/Elmer Martinez
Hernandez je izručen SAD 2022. godine

U prvoj nedelji suđenja je otkriveno kako su kriminalne grupe finansirale političke kampanje i koristile državne bezbednosne snage da bi štitile isporuke droge, ali i iživljavale se nad rivalskim bandama i civilima.

Ipak, presuda verovatno neće uticati na protok kokaina niti će promeniti reputaciju Hondurasa kao narko-države, prenosi "Insight Crime".

- I dalje postoje ljudi u Hondurasu koji se bave tim poslom. Nije realistično pomisliti da će ovakva krivična gonjenja imati velike posledice po trgovinu drogom, ne funkcioniše kriminal na takav način - rekla je Kristin Dž. Vejd, koja na Vašingtonskom koledžu predaje centralnoameričke studije.

Saradnja policije i MS13

Ključni svedok je bila Andrea Santos, nekadašnja devojka Aleksandra Mendoze, poznatijeg kao El Porki, lidera ozloglašene bande MS13.

Kako je navela, Mendoza je bio u redovnom kontaktu sa Huanom Karlosom Boniljom, načelnikom Nacionalne policije Hondurasa, i glavni saučesnik u Hernandezovim zločinima.

AP Photo/Fernando Antonio, File
Toni Hernandez

MS13 je kupovao drogu od dva moćna honduranska kartela, Valjesa i Kaćirosa, kako se navodi. Banda je takođe plaćala policajce da propuštaju drogu kroz kontrolne punktove i prelaze. Mendoza je navodno primio i oružje od Bonilje kao kompenzaciju nakon što je policija slučajno zaplenila narkotike jednom prilikom, rekao je jedan izvor na sudu.

Suđenje je potvrdilo ono što su mnogi građani Hondurasa već i sami sumnjali - snage državne bezbednosti na najvišem nivou su aktivno sarađivale sa moćnim kriminalnim grupama.

Mendoza je traženi begunac od 2020, kada su teško naoružani kriminalci, obučeni poput policajaca, upali u sudnicu gde je bio pritvoren i oslobodili ga, ubivši pritom četvoro ljudi.

Milioni u torbi

Fabio Lobo, osuđeni trgovac drogom i sin nekadašnjeg predsednika Porfirija Loba, svedočio je da je putovao do benzinske pumpe sa Hernandezovim bratom Tonijem, koji je primio četiri miliona dolara u sportskoj torbi. Navodno, novac je bio poklon kartela Valjes, ispričao je Toni, a keš je potom isporučen Hernandezu.

AP Photo/Mary Altaffer
Demonstranti ispred suda u Njujorku

Lobo je takođe ispričao da se triput susreo sa generalom Hulijanom Paćekom, nekadašnjim direktorom Obaveštajne službe Hondurasa, kako bi prikupio informacije u cilju zaštite isporuka droge. Osim toga, Lobo je sa sobom doveo i dva pripadnika kartela Sinaloa da se upoznaju sa Paćekom, koji je iznenada napustio sastanak.

- To je klopka - tvrdio je general.

Kasnije se ispostavilo da su članovi kartela bili svedoci DEA.

Među svedocima tokom suđenja bio je i Devis Leonel Rivera Maradijaga, bivši lider kartela Kaćiros. On je opisao kako je davao mito od 100.000 do 250.000 dolara Karlosu Zelaji i Maurisiju Viljedi. Zelaja je aktuelni potpredsednik Kongresa Hondurasa i u rodbinskim je odnosima sa predsednicom Ćomarom Kastro, dok je Viljeda predsednik Liberalne stranke u toj zemlji.

Obojica su negirala optužbe.

Poslednja Hernandezova nada

U poslednjoj nedelji suđenja, odbrana je pozvala dva pripadnika Oružanih snaga Hondurasa da svedoče u korist osramoćenog predsednika, uključujući Tulija Romera, jednog od Hernandezovih telohranitelja. Međutim, njegovo svedočenje je samo potvrdilo ključne tačke tužilaštva poput toga da je Hernandez primio novac od trgovine drogom i da je dobro znao da se njegov brat Toni bavi narko-poslovima.

AP Photo/Rodrigo Abd, File
 

Hernandez je one koji su ga optužili za kriminalne aktivnosti nazvao "profesionalnim lažovima", a rekao je da je brata ubeđivao da se preda i pregovara sa DEA.

Epilog

Iako je presuda Hernandezu proslavljena u Hondurasu, ona neće mnogo uticati na isporuke kokaina ili popraviti korumpirani politički sistem.

Proizvodnja kokaina cveta, a Honduras ostaje važna tranzitna ruta.

Tokom suđenja je napomenuto da su sve tri glavne političke partije primale novac od droge.

 

 BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike