Svi "Boingovi" skandali: Raspadanje aviona samo je poslednja kap u čaši, u igri su bili ubistva, samoubistva i droga

14.04.2024

09:12

0

Poslednji zabeleženi incident desio se pre nedelju dana, a sve je počelo 2008. godine

Svi "Boingovi" skandali: Raspadanje aviona samo je poslednja kap u čaši, u igri su bili ubistva, samoubistva i droga
Copyright Profimedia

Posle brojnih incidenata na letovima, američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) istražuje tvrdnje koje je izneo uzbunjivač iz Boinga, navodeći da je kompanija zanemarivala zabrinutost za bezbednost i kvalitet u procesu proizvodnje aviona 787 i 777.

Ove tvrdnje dolaze nakon što je proizvođač aviona već bio suočen sa ozbiljnom bezbednosnom krizom koja je narušila njegovu reputaciju, posebno nakon eksplozije vazdušne ploče 5. januara na avionu 737 MAKS, o čemu je izvestila agencija Rojters.

Upravo zbog ovakvih incidenata došlo je do promene u menadžmentu Boinga, a FAA je ograničila proizvodnju aviona, što je rezultiralo dvostruko manjim brojem isporuka tokom marta.

Optužbe inženjera Boinga Sema Salehpura usmerene su na rad na širokotrupnim avionima 787 i 777. On je izjavio da je suočen sa odmazdom, uključujući pretnje i isključivanje sa sastanaka, nakon što je identifikovao inženjerske probleme koji su uticali na strukturni integritet mlaznjaka.

Takođe je tvrdio da je kompanija koristila nedozvoljene prakse kako bi smanjila probleme prilikom sastavljanja aviona 787.

Boing je privremeno obustavio isporuke širokotrupnog aviona 787 na više od godinu dana sve do avgusta 2022. dok je FAA istraživala probleme sa kvalitetom i propustima u procesu proizvodnje.

Osim toga, Boing je 2021. godine izdao saopštenje da su neki avioni 787 imali podloške koji nisu bili odgovarajuće veličine, što dodatno doprinosi zabrinutosti u vezi sa kvalitetom njihovih proizvoda.

Profimedia
 

Poslednji zabeleženi incident desio se pre nedelju dana kada je Boingu 737-800, koji je leteo za Hjuston, otpao poklopac motora i udario u zastavu krila. Kontroverze u vezi sa Boingom sežu duboko u prošlost - sve je počelo pre pre više od decenije i po.

Uzbunjivač Boinga Džon Barnet pronađen je mrtav u svom automobilu sa ranom od vatrenog oružja u glavi istog dana kada je trebalo da svedoči protiv proizvođača aviona.

Do misterioznog ubistva došlo je kada su akcije kompanije pale, što je podstaknuto nizom incidenata, uključujući čep na vratima koji je odleteo sa 737 MAKS 9 kojim je upravljao Alaska Airlines 5. januara i točak koji je otpao sa mlaznjaka 777 nekoliko nedelja kasnije.

Ovo je navelo Federalnu upravu za vazduhoplovstvo (FAA) da istraži i otkrije neprihvatljive probleme kontrole kvaliteta.

U nastavku navodimo neke od najvećih skandala Boeinga.

2008: Nezadovoljni radnik priznao da je presekao žice zbog "stresa na poslu“

Nezadovoljni radnik u fabrici Boinga rekao je sudu da je presekao oko 70 električnih žica na vojnom helikopteru Chinook vrednom 24 miliona dolara jer je bio uznemiren zbog premeštaja na poslu.

Andy Atkinson/Rogue Valley Times via AP/X/TRT
 

Metju Montgomeri (33) izjasnio se krivim 2008. po jednoj tački za uništavanje imovine po ugovoru sa vladom.

Prema federalnim tužiocima, Montgomeri je radio svoju poslednju smenu na proizvodnoj traci Chinook 10. maja 2008. kada je presekao oko 70 električnih žica koje su išle od kokpita do glavnog tela H-47 Chinook.

Kasnije je osuđen na pet meseci zatvora i pet meseci kućnog pritvora nakon što je rekao sudiji da je "bio napet" i da mu je "bilo dosadno zbog posla na traci".

- Sada znam da fabričko okruženje nije mesto za mene - izjavio je Montgomeri na sudu.

2011: Federalci uhapsili 23 zbog droge u Boingovoj fabrici

Skoro dve desetine bivših i sadašnjih zaposlenih uhapšeno je u zbog droge u fabrici Boinga koja proizvodi vojne avione u Pensilvaniji, a optužbe uključuju prodaju oksikontina i fentanila, rekli su zvaničnici.

National Transportation Safety Board via AP
 

U velikoj raciji agenti FBI i Uprave za borbu protiv droga (DEA) otkrili su lanac ilegalne distribucije lekova na recept u fabrici u Ridli Parku, što je dovelo do podizanja optužnica protiv 23 osobe, navodi se u zajedničkom saopštenju agencija.

- Optuženi u ovom slučaju terete se za preusmeravanje kontrolisanih supstanci i prodavanje navodnim zavisnicima bez ikakvog medicinskog nadzora - rekao je 2011. godine vršilac dužnosti specijalnog agenta DEA Vito Guarino.

Lekovi koji su se prodavali u objektu (koji pravi avione, uključujući helikopter H-47 Chinook i V-22 Ospre), uključivali su fentanil i oksikodon, takođe poznat kao Oksikontin.

Boing je izneo svoje sumnje o ovim aktivnostima federalnim organima za sprovođenje zakona, a Ministarstvo pravde je saopštilo da je u potpunosti sarađivalo u dugoročnoj istrazi.

Agenti FBI-a su sarađivali sa zaposlenima u Boingu u istrazi, a optuženi se trete da su prodavali drogu saradnicima FBI-ja ili od njih kupovali placebo lekove, rekli su zvaničnici.

Svih 23, uključujući šefa sindikata, izjasnili su se krivim do avgusta 2012.

2014: Radnici Boinga tvrde da su na poslu koristili kokain i met

Profimedia
 

U video-klipu iz 2014. godine nekoliko zaposlenih u Boingu tvrdilo je da su kolege uzimale teške droge, uključujući kokain i met dok su radili, izrazivši zabrinutost za bezbednost aviona 787 Dreamliner.

Sadašnji i penzionisani zaposleni u Boingu razgovarali su o kontroli kvaliteta u istraživačkom TV segmentu Al Džazire "Broken Dreams: The Boeing 787“ ("Srušeni snovi: Boing 787").

U snimku koji je radnik tajno napravio u fabrici i koji je procurio na internet jedan zaposleni Boinga rekao je da je čuo "ljude kako pričaju o drogiranju, traženju droge“, posebno marihuane, kokaina i lekova protiv bolova na recept.

U fabrici je snimio jednog čoveka kako kaže: "Sve su to koka i lekovi protiv bolova“  i "Ovde se može nabaviti trava, ovde se može nabaviti zaista dobra trava“.

Drugi, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, požalio se da Boing "ne testira nikog na drogu“, dodajući da "postoje ljudi koji na ručku popuše jedan“.

U tadašnjoj izjavi, Boeing je rekao: "Testiranje zaposlenih na droge se sprovodi u skladu sa Boingom... Boing temeljno istražuje sve izveštaje zaposlenih o odstupanju od politike i preduzimaju se odgovarajuće korektivne mere ako je potrebno".

Profimedia
 

Koristeći skrivenu kameru, radnik je snimio 15 kolega u fabrici u Južnoj Karolini kako sklapaju 787 Dreamliner i pitao ih da li bi leteli avionom. Deset je reklo da ne bi, navodi Al Džazira.

- Ne bih leteo nijednim od ovih aviona - kaže jedan radnik, dodajući da "vidi da je kvalitet sve gori".

Na to je Boing reagova saopštenjem: "Avioni 787 ispunjavaju najviše standarde bezbednosti i kvaliteta koji su verifikovani kroz stroge procese testiranja, verifikacije i inspekcije".

2022: Boing okrivljen za ubistvo i samoubistvo kolega u ljubavnom trouglu

Neuspeh Boinga da reaguje nakon što je saznao da su dvoje njegovih zaposlenih umešani u ljubavni trougao sa svojim pretpostavljenim doveo je do toga da je jedan od zaposlenih ubio svog kolegu, prema tužbi podnetoj 2022.

Porodica bivšeg radnika Boinga Isaije Vašingtona (28) podnela je tužbu za nemar Boinga nakon što ga je na ulici ubio kolega Ralf O’Konor (44), koji se potom ubio.

U januaru ove godine kompanija je tvrdila da zaposleni nisu bili na smeni kada se ubistvo dogodilo, u pokušaju da se slučaj odbaci.

Profimedia
 

Vašington je upucan nekoliko puta, a O’Konor je potom pucao u sebe.

U tužbi se navodi da su oba muškarca bila u seksualnim odnosima sa nadzornicom Boinga Rejčel Petit, što je dovelo do O’Konorovih pretnji Vašingtonu.

Boing je upoznat sa pretnjama i O'Konorovom istorijom nezgodnog ponašanja, navodi se u tužbi.

Advokati Boinga rekli su da je O'Konor napustio kompaniju nakon što se saznalo za poruke koje je poslao, uključujucć i onu u kojoj je kolegama rekao da želi da "povuče okidač".

U zahtevu za odbacivanje tužbe kompanija je rekla: "Žalba ne sadrži navode koji sugerišu da je Boing znao ili je trebalo da zna da bi O’Konor mogao da ubije ili povredi nekog drugog osim sebe".

Građanski spor tek treba da bude rešen.

2024: FAA u reviziji pronalazi "više" problema prilikom kontrole kvaliteta

 

 

Šestonedeljna revizija FAA proizvodnih procesa Boinga 737 MAKS okrivila je brojne procese kompanije, uključujući mehaničare u jednom od njegovih ključnih dobavljača koji su koristili hotelsku karticu i tečnost za sudove kao improvizovane alate za testiranje usklađenosti, navodi se u izveštaju.

FAA je otkrila "neprihvatljive“ probleme sa kontrolom kvaliteta tokom revizije kompanije Boing i dobavljača Spirit AeroSystems koja je pokrenuta nakon što je čep na vratima izleteo sa 737 MAKS 9.

Boing je pao u 33 od 89 revizija proizvoda na proizvodnoj liniji, sa ukupno 97 tačaka navodnih neusaglašenosti, otkrili su revizori.

- Imamo jasnu sliku šta treba da se uradi. Transparentnost je preovladala u svim ovim diskusijama - naveo je Boing u saopštenju nakon istrage FAA.

Prošlog meseca kompanija je zaposlene obavestila da uvodi nedeljne provere za sva radna područja povezana sa 737 i dodatne revizije opreme kako bi se smanjili problemi sa kvalitetom.

2024: Uzbunjivač pronađen mrtav u misterioznim okolnostima

 

 

Džon Barnet, 62-godišnji dugogodišnji zaposleni Boinga koji je javno pričao da je zabrinut za bezbednost 787 Dreamliner-a, umro je dan nakon što je 9. marta ove godine dao iskaz advokatima kompanije.

Njegovi advokati su podigli uzbunu nakon što se nije pojavio na svedočenju u Čarlstonu u Južnoj Karolini.

U izveštaju mrtvozornika preliminarno se navodi da je preminuo od "samonanete“ rane, ali policijska uprava Čarlstona još ispituje sve okolnosti.

"Bliski porodični prijatelj“ Barneta, koju je ABC News 4 imenovao samo kao Dženifer, tvrdila je da joj je pre smrti rekao da ne veruje ni u kakve izveštaje o njegovom samoubistvu.

Tvrdila je da je insistirao na tome da "nije uplašen“ i da "ako mu se nešto desi, to nije samoubistvo“.

Dženifer je rekla da veruje da se nekome "nije svidelo ono što je imao da kaže“ i da je želeo da ga "ućutka".

 

 

Te tvrdnje nisu potvrđene i nema nagoveštaja da je Boing umešan u bilo kakav zločin.

Boing je takođe objavio saopštenje u kom se kaže: "Žao nam je zbog smrti gospodina Barneta, a naše misli su sa njegovom porodicom i prijateljima".

Barnetovi advokati, Robert Turkevic i Brajan Nouls, takođe su sumnjičavi.

- Džon je bio hrabar, pošten čovek najvišeg integriteta. Veoma mu je stalo do njegove porodice, prijatelja, kompanije Boing, njegovih saradnika u Boingu, pilota i ljudi koji su leteli Boingovim avionima. Retko smo sreli nekoga sa iskrenijim i otvorenijim karakterom - naveli su oni u saopštenju.

Istraga o njegovoj smrti je u toku, a izvori su ranije rekli da je policija sa njegovog automobila pokupila otiske prstiju iznutra i spolja, što je veoma neobičan potez u slučajevima samoubistava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike