"Kuma kokaina" koja je ubila sve svoje muževe: Ko je bila Grizelda Blanko o kojoj se snima serija?

01.12.2023

09:17

0

Autor: N.P.

Uprkos brutalnosti, znala je i da uživa u luksuzu

"Kuma kokaina" koja je ubila sve svoje muževe: Ko je bila Grizelda Blanko o kojoj se snima serija?
Da nije bilo Grizelde Blanko ne bi bilo ni Pabla Eskobara - Copyright Profimedia

Turbulentni život narko-bosa, Kolumbijke Grizelde Blanko, koja je izgradila kriminalnu imperiju tokom sedamdesetih i osamdesetih, biće prikazan u Netfliksovoj seriji sa Sofijom Vergarom u glavnoj ulozi.

Serija će biti emitovana 25. januara 2024, a u međuvremenu se možemo podsetiti detalja o životu žene koju su zvali Kuma (La madrina), zbog navodnih veza sa okorelim Pablom Eskobarom. Nosila je i nadimak "crna udovica", jer je sahranila tri muža.

Ana Grizelda Blanko je bila jedan od pionira trgovine kokainom od Kolumbije do SAD. Igrala je ključnu ulogu u narko-ratovima u Majamiju u tom periodu. Smatra se da je unela izvesne inovacije u trgovinu drogom, pa je regrutovala mladiće koji su služili kao kuriri, prenoseći drogu preko aerodroma. Služila se i ekstremnim nasiljem da bi eliminisala suparnike.

Ne zna se koliko je bila bliska sa Eskobarom, koji će postati najpoznatiji narko-bos svih vremena, ali se veruje da mu je utabala put. Jedni su smatrali da su štitili jedno drugo, a drugi da su bili ljuti neprijatelji.

Vikipedija
Pablo Eskobar važi za najpoznatijeg narko-bosa svih vremena

Kokain u donjem vešu

Grizelda Blanko je rođena 1943. u Santa Marti, gradu na kolumbijskoj obali. Sa majkom se 1955. preselila u Medeljin, a upravo tamo je već u 12. godini pokrenula kriminalnu karijeru u naseljima Lovaina i Santisima Trinidad, gde je pljačkala prolaznike i kuće bogataša. Bavila se i prostitucijom.

Prvog muža Karlosa Truhilja je upoznala u tom gradu i sa njim je dobila troje dece. On je radio na falsifikovanju američkih dokumenata i viza, a sredinom sedamdesetih se postarala da bude ubijen, mada neki drugi izvori kažu da je preminuo od ciroze. Do tada je Blankova već imala ljubavnika, kasnije i drugog muža, Alberta Brava. Zajedno su započeli međunarodnu trgovinu drogom.

Grizelda Blanko/Profimedia
Jedna od slika sa hapšenja Grizelde Blanko

Počeli su sa krijumčarenjem medicinskog kokaina koji je preostajao od procedura na ekskluzivnoj klinici u Medeljini, a prodavale su ga dve medicinske sestre. Koristeći firmu paravan, koju je Alberto vodio sa bratom Karlosom, prodavali su kokain po deset puta većoj ceni nego u Njujorku. Blankova je otvorila fabriku za proizvodnju donjeg veša koji je sadržao tajne prregrade, tako da su mule mogle neopaženo da prenose drogu u SAD.

Ona je smatrala da će žene privlačiti manje pažnje.

Kada je postalo jasno da bi američko tržište moglo biti unosno, Blankova i Bravo su želeli da prošire operacije. Sarađivali su sa partnerima poput Hosea Antonija Kabrere Sarmijenta, poznatijeg kao Pepe Kabrera, koji je posedovao flotu teretnih aviona, i braće Očoa (Horhe Luis, Huan David i Fabio), koosnivača kartela Medeljin.

Početkom sedamdesetih su već imali prodajno mesto u njujorškom Kvinsu, a uvozile su se velike količine kokaina i marihuane iz Perua, Kolumbije i Bolivije. Uposlili su oko 1.500 dilera.

Grizelda je razvila zavisnost od kokainske paste, basuka. Pošto je bila paranoična, mali privatni džet sa osobljem je uvek držala u pripravnosti, u slučaju da mora da pobegne.

Crna udovica

Američke vlasti su Grizeldu 1974. stavile na listu najtraženijih begunaca, čime je postala glavna meta operacije "Banši", jedne od prvih koje je pokrenula američka Uprava za suzbijanje droge (DEA).

Grizelda je navodno ubila Brava kada ga je optužila da je krao milione. Upucala ga je pištoljem koji je bio sakriven u njenoj čizmi od nojeve kože. Ipak, Bravo je uspeo da uzvrati, a jedan metak ju je pogodio u stomak.

On je umro, a ona je preuzela kontrolu nad imperijom. 

Za Darija Sepulvedu se udala 1978, a sina kog je s njim dobila nazvali su Majkl Korleone Blanko, po liku iz filma "Kum". Preselili su se u Majami, a lice joj se toliko izobličilo od droge da je nisu uhapsili.

Pretpostavlja se da je tada bila "teška" milijardu i po dolara

Ali, već je bila psihički nestabilna, a Majami se pretvorio u ratište. Govorilo se da je pod pretnjom pištoljem terala ljude na seksualne odnose, a u vili je organizovala brojne orgije. Imanje je čuvao vučjak po imenu Hitler.

Unela novine u načine likvidacije

Grizelda Blanko je bila zaslužna za isporuke kokaina koje su stizale do SAD, posebno u San Francisko, Njujork, Majami i Los Anđeles.

Mule su nosile male količine kokaina u koferima i cipelama sa duplim dnom, ali i u donjem vešu ili kavezima za pse. Veće pošiljke su sakrivane na brzim čamcima i privatnim plovilima.

Na vrhuncu, njena organizacija je mesečno krijumčarila tonu i po kokaina u SAD. Imala je i grupu ubica "pistolerosa" (revolveraši), koji su, navodno, izveli prvi atentat sa motocikla. Ovaj metod likvidacije je kasnije postao jedan od simbola kartela Medeljin.

Jedan suparnik je proboden i bajonetom.

Naredila je da se ubije osam striptizeta jer je sumnjala da su spavale sa njenim mužem.

U jednoj upečatljivoj likvidaciji, sa svojim napadačima se do tržnog centra dovezla u oklopnom vozilu, posle čega su zapucali mitraljezima. Ubijena su dva dilera, a povređena su četiri prolaznika. Ubice su postale poznate kao "kokainski kauboji".

Na vrhuncu rata u Majamiju, 25 odsto žrtava koje su završavale u mrtvačnicama imale su rane od vatrenog oružja, a mrtvozornik je morao da iznajmi hladnjaču od "Burger Kinga" kako bi se izborio sa prilivom tela.

Sepulveda je 1983. otišao za Kolumbiju zajedno sa sinom Majklom Korleoneom, ali nije uspeo da izmakne Grizeldinoj "ruci pravde". Upucan je dok je sedeo u automobilu pored svog deteta. 

Imala je takvu reputaciju da su je se mnogi plašili.

- Bila je gora od svakog muškarca koji je trgovao kokainom - rekao je nekadašnji detektiv Nelson Abreu u dokumentarcu "Cocaine Cowboys".

Inače, zbog brojnih neprijatelja koje je imala, ubijen je i njen najstariji sin Jon Osvaldo Truhiljo Blanko.

Profimedia
Sofija Vergara će igrati Grizeldu Blanko u novoj seriji

Uprkos brutalnosti, znala je i da uživa u luksuzu. Posedovala je vilu u Majami Biču, kupila je dijamante koji su pripadali nekadašnjoj prvoj dami Argentine Evi Peron, a njeno bogatstvo se merilo u milijardama dolara.

Početkom 1985. uhapšena je u kalifornijskom Irvajnu, a zadržano je još 12 njenih saradnika u operacijama sprovedenim u Panami, Kolumbiji i SAD. Osuđena je na 15 godina zatvora, a 1995. je optužena za još tri ubistva nakon što je progovorio Horhe Ajala, jedan od njenih plaćenih ubica. Izjasnila se krivom 1998. u zamenu za smanjenu kaznu, a 2004. je oslobođena i deportovana u Kolumbiju.

U Medeljinu je nekoliko godina vodila miran život, a 2012. su je dva napadača upucala ispred mesare. Imala je 69 godina.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike