Sedmica u svetu: Nemilosrdni Izrael, put ka primiriju u Ukrajini i Putin u centru pažnje

17.12.2023

21:14

0

Orban je dozvolio da ga Evropska unija "prevari", istraga o Bajednovom opozivu je formalizovana, a Tramp je oslobođen optužbi za mešanje u predsedničke izbore u SAD 2020

Sedmica u svetu: Nemilosrdni Izrael, put ka primiriju u Ukrajini i Putin u centru pažnje
Copyright AP Photo Alexander Zemlianichenko/Hatem Ali/Ohad Zwigenberg/Profimedia/ Israel's Government Press

U nedelji za nama (11-17. decembra) nastavljeno je divljanje Izraela u Pojasu Gaze, sve više se pričalo o primirju u Ukrajini, a ruski predsednik Vladimir Putin održao je tradicionalnu godišnju konferenciju. Orban je dozvolio da ga Evropska unija "prevari", istraga o Bajednovom opozivu je formalizovana, a Tramp je oslobođen optužbi za mešanje u predsedničke izbore u SAD 2020.

Nemilosrdni Izrael i Gaza bez izlaza

Tenzije na Bliskom istoku zbog izraelskog rata u Pojasu Gaze sve su veće. Krstareća raketa ispaljena sa zemlje sa teritorije Jemena koju kontrolišu Huti pogodila je teretni brod u Crvenom moru, izazvavši požar, ali žrtava nije bilo, Hezbolah je otvoreno rekao da je u ratu sa jevrejskom državom, a Iran je pogubio špijuna izraelskog Mosada.

AP Photo/Mohammed Dahman
 

Izraelski vojnici izazvali su dva puta bes na društvenim mrežama zbog svoje bahatosti - jednom kad su snimljeni kako pale namirnice za Palestince, a drugi put jer su se snimali kako pevaju u džamiji. Pojavili su se navodi da IDF namerno izgladnjuje građane Pojasa Gaze, dok je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o prekidu vatre, ali se ona pokazala kao mrtvo slobo na papiru, jer su borbe nastavljene.

U sredu je Izrael počeo da potapa Hamasove tunele, Izrael je počeo da nudi novac za informacije o liderima Hamasa, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom i poručio mu da SAD imaju istorijsku odgovornost da što pre postignu trajni prekid vatre u sukobu u Pojasu Gaze.

AP Photo/Mohammed Dahman
 

Ministar obrane Joav Galant procenio je koliko bi rat mogao da traje, vojnici IDF ubili su tri taoca u Gazi, i to dok su držali bele zastave, a u analizama portala 24sedam možete pročitati da li je tehnologija došla glave Izraelu 7. oktobra, koliko je katastrofalna situacija u Pojasu Gaze, kako je lubenica postala simbol protesta i kakve veze ima s Palestincima, kao i kakva je trenutno situaciju u Kan Junisu, gde su Palestinci mislili da su sigurni od bombi.

Putin na tacni

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 14. decembra godišnju konferenciju tokom koje je četiri sata odgovarao na pitanja novinara i naroda - rekao je kada će se završiti rat u Ukrajini, komentarisao je situaciju u Gazi, otkrio prirodu odnosa Moskve i Pekinga, penzionerki obećao da će smanjiti cenu jaja, izjavio da su verovatno Amerikanci digli Severni tok u vazduh i razgovarao sa svojim dvojnikom, a zbog čega se ova konferencija održava i kakva neobična pitanja je ruski lider dobijao tokom godina možete pročitati u zasebnom teksu.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
 

Sve češće pominjanje primirja u Ukrajini

U nameri da pokažu svetu da je još podržavaju, zapadni saveznici obećali su novu pomoć Ukrajini -  MMF je odobrio pomoć od 900 miliona dolara, dok je Bajden Zelenskom prilikom posete SAD obećao da ga neće ostaviti na cedilu, iako je sve govorilo drugačije.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je, prema njenom mišljenju, jedina osoba koja je mogla da garantuje blagostanje Ukrajine bio Vladimir Putin, Zelenski je na američkoj televiziji pričao laži sa fronta, a snetaor SAD je priznao da Ukrajina nikad neće pobediti, što je još jednom ponovo i mađarski premijer Viktor Orban.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

Nemački kancelar Olaf Šolc osudio je Mađarsku što sabotira EU u nameri da pomogne Ukrajini, čečenski lider Ramzan Kadirov pričao je o tome kada bi rat u Ukrajini mogao da se završi, bivši vrhovni komandant NATO-a Džejms Stavridis istakao je da Ukrajina nije u stanju da vrati teritorije koje je Rusija osvojila, a pojavile su se i priče da će Kijev uskoro briti primiran da pregovara sa Moskvom, što je potvrdio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Para vrti gde burgija neće

U sredu je Evropska unija odmrzla 10,2 milijarde evra sredstava namenjenih Mađarskoj, a onda su počele da se dešavaju neočekivane stvari. I posle toga Orban je nastavio da govori da Mađarska neće podržati pregovore o članstvu Ukrajine u Uniji, da bi na kraju EU izglasala da oni otpočnu i to dok je on, na nagovor Olafa Šolca, bio na kafi. I tada je negodovao i tvrdio da još može da spreči proces, da bi na kraju blokirao 50 milijardi evra pomoći KIjevu.

AP Photo/Natacha Pisarenko
 

Bajden pred istragom i Trampov trijumf

Tokom pres-konferencije u Vašingtonu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim američki lider Džozef Bajden privukao je pažnju javnosti kad su kod njega ponovo uočene "puškice", sudija koji je nadgledao slučaj navodnog mešanja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u savezne izbore 2020. godine prekinuo je postupak, dok su republikanci u Predstavničkom domu uspeli u svojoj nameri - formalizovali su istragu o Bajdenovom opozivu.

Elizabeth Frantz/Pool via AP
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike