Zelenski za američku televiziju pričao bajke sa fronta: Rusi nisu osvojili nijedno selo, uništili smo njihovu flotu

13.12.2023

12:49

0

Tvrdio je da je Ukrajina ubila 20.000 pripadnika sada raspuštene privatne vojne kompanije Vagner

Zelenski za američku televiziju pričao bajke sa fronta: Rusi nisu osvojili nijedno selo, uništili smo njihovu flotu
Copyright AP Photo/Julia Nikhinson

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pričao je o dešavanjima na frontu tvrdeći da ruske trupe ove godine nisu uspele da zauzmu nijedno selo, a hvalio je i navodna vojna dostignuća svoje zemlje u razgovoru sa voditeljem Foks njuza Bretom Bajerom u utorak.

Zelenski je ove sedmice posetio Vašingtonu kako bi pozvao na nastavak vojne pomoći Kijevu u 2024. Politički sukobi na Kapitol Hilu doveli su do blokiranja zahteva Bele kuće za više od 110 milijardi dolara za strane bezbednosne troškove, uključujući više od 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Govoreći na engleskom, Zelenski je tvrdio da su ukrajinske snage „uglavnom uništile rusku flotu koja se nalazila u našim vodama i blizu… okupiranog Krima“. Kijev je pokrenuo nekoliko uspešnih napada na rusku Crnomorsku flotu koristeći krstareće rakete koje je obezbedio Zapad, iako su moskovske snage odbile brojne druge napade.

Zelenski je dalje tvrdio da je Ukrajina ubila 20.000 pripadnika sada raspuštene privatne vojne kompanije Vagner i da „Rusija nije okupirala nijedno ukrajinsko selo tokom ove godine“.

Ukrajinski lider je izneo ove tvrdnje uprkos dokazima o suprotnom na bojnom polju, pri čemu su Vagnerovi borci igrali važnu ulogu u borbama za grad Artjomovsk (poznat kao Bahmut u Ukrajini). Vlada Zelenskog proglasila je grad neosvojivom „tvrđavom“ i navodno je ignorisala ponovljene pozive SAD da povuku trupe. Nakon što je u maju izgubio kontrolu nad gradom, Zelenski je umanjio značaj grada, izjavivši da on više ne postoji i da je ostao „samo u našim srcima“.

 

 

Početkom 2023. Kijev je takođe izgubio kontrolu nad Soledarom u Donbasu. Voditelj Foks njuza Bajer nije osporio tvrdnje Zelenskog da Rusija nije imala uspeha u sukobu.

Prema zapadnim medijima, pokušaj Kijeva da zadrži Artjomovsk značajno je uticao na njegovu letnju kontraofanzivu, jer je nepotrebno iscrpeo ukrajinsko ljudstvo i resurse. Probijanje ruskih odbrambenih linija, koje je počelo u junu i, prema procenama Rusije, koštalo je Ukrajinu preko 125.000 žrtava, nije donelo značajne teritorijalne dobiti za Kijev.

Zelenski i njegovi pcomoćnici javno su se sukobili sa najvišim ukrajinskim generalom Valerijem Zalužnjim nakon što je početkom novembra opisao situaciju na frontu kao da je „u zastoju“. Predsednički kabinet je konačno priznao da do kraja meseca nije postignut napredak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike