Složena igra mačke i miša: Ko ima koristi od krivljenja Indije za smrt državljana SAD i Kanade?

12.12.2023

21:07

0

Vašington je izazvao manju buru u Nju Delhiju, iako je očigledno da je sarađivao sa Kanadom, s kojim je azijska zemlja u svađi

Složena igra mačke i miša: Ko ima koristi od krivljenja Indije za smrt državljana SAD i Kanade?
Copyright AP Photo/Alex Brandon

Vlade SAD i Indije našle su se pod ogromnim diplomatskim pritiskom nakon što je Vašington optužio Nju Delhi da je organizovao zaveru za ubistvo lidera pokreta Kalistan Gurpatvanta Singa Panuna, koji je bio građanin SAD.

Panun, koga je indijska vlada proglasila teroristom, advokat je u Njujorku, a 2007. je osnovao Siki za pravdu (SZP), organizaciju koja je zabranjena u Indiji jer se zalaže za odvojenu domovinu za Sike – Kalistan – koja bi nastala iz dela države Pendžab i nekih susednih oblasti.

Zaveru je osujetio američki FBI. Krajem novembra Ministarstvo pravde SAD optužilo je indijskog državljanina i krijumčara droge Nikila Guptu da je planirao ubistvo Panuna po nalogu indijskog zvaničnika koji nije direktno naveden u optužnici.

SAD veoma ozbiljno razmatraju slučaj i poslednjih meseci su vršile pritisak na indijsku vladu da istraži stvar do kraja.

Indija je osnovala komisiju na visokom nivou da ispita slučaj. Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar više puta je izjavio da bi Indija, ako bi dobila određene informacije, postupila po njima, dodajući da politika indijske vlade nije da preduzima ovakve akcije.

Svađa sa Kanadom

Panunova saga se odvija u pozadini sličnog slučaja, koji se, takoše, pominje u istrazi FBI.

Profimedia
Trudo i Modi

Lidera separatista Sika sa sedištem u Kanadi Hardipa Singa Nidžara, koji je takođe bio na indijskoj listi terorista, ubili su u junu ove godine nepoznati napadači. Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je u septembru da je Nidžarovo ubistvo potencijalno povezano sa indijskom vladom.

Trudo je verovao da su optužbe verodostojne i odlučio je da svoju senzacionalnu optužbu iznese na govornici kanadskog parlamenta u septembru, što je dovelo do neviđene diplomatske svađe između dve zemlje.

Nju Delhi je te optužbe nazvao apsurdnim. Takođe je optužio Kanadu da nije preduzela mere protiv građana koji podržavaju pokret Kalistan, koji se zalaže za separatizam u indijskom Pendžabu, veoma osetljivoj državi koja se graniči sa Pakistanom i koja je doživela talas terorističkog nasilja od 1980-ih. Osim toga, ovi aktivisti otvoreno su se zalagali za terorističko nasilje nad Indijom i fizički pretili indijskim diplomatama u Kanadi, kao i visokim indijskim liderima, uključujući premijera Narendru Modija.

Indija je smatrala da se Kanada, uključujući njene diplomate u Indiji, meša u njene unutrašnje stvari i primorala je 41 kanadskog diplomatu da napusti zemlju.

Primetno je da su SAD i Kanada blisko sarađivale na slučaju Nidžar. Dokazi koji potkrepljuju Trudoove navode, iako nikada nisu javno objavljeni, prikupljeni su uz pomoć partnera u obaveštajnoj grupi Five Eyes, koja osim Kanade uključuje i Veliku Britaniju, Australiju i Novi Zeland. Sve ove zemlje su izrazile „zabrinutost“ i zatražile saradnju Indije u slučaju Nidžar.

AP Photo/Alberto Pezzali, Pool
 

Bela kuća i američki Stejt department javno su zatražili od Indije da sarađuje sa kanadskim vlastima u istrazi i da one koji su navodno odgovorni u Indiji pozove na odgovornost. Komentarišući u septembru da li bi slučaj Kanade mogao potencijalno da utiče na američko-indijske odnose, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da nijedna zemlja nema nikakvo posebno izuzeće u takvim slučajevima.

Sada se pokazalo da je Vašington bio svestan elemenata koji su se razvili u slučaju zavere za ubistvo Panuna još u septembru, kada su optužbe protiv Nju Delhija u vezi sa Nidžarovim slučajem objavljene. Ovo objašnjava zašto je američki državni sekretar Entoni Blinken tada rekao da SAD ne samo da sarađuju već i koordiniraju sa Kanadom u slučaju Nidžar.

Složena igra

Međutim, postoji razlika u reakciji Nju Delhija na optužbe Kanade i SAD. Dok Otava do danas Indiji nije dostavila nikakve konkretne informacije o Nidžarovom slučaju koji bi mogao da se pokrene sa njene strane, SAD su dale konkretne informacije o slučaju Panun kako bi i Indija mogla da istražuje. Ovo je izjavio indijski ministar spoljnih poslova, ovog puta u indijskom parlamentu. Prema indijskom portparolu, informacije koje su SAD podelile uključuju organizovano nasilje, šverc droge i terorizam, a sve to predstavlja pretnju po bezbednost obe zemlje.

I portparol Bele kuće i Blinken pozdravili su indijski odgovor na optužbe SAD u vezi sa Panunovim slučajem. Postoji jasna želja na obe strane da se obuzdaju posledice ovog slučaja, što objašnjava izjavu Bele kuće da, iako slučaj Panun shvataju veoma ozbiljno, on neće imati uticaja na indijsko-američko strateško partnerstvo.

AP Photo/Ted Shaffrey
Gurpatvant Sing Panun

O tome govori i činjenica da je dijalog Indija-SAD 2 + 2 (između ministara spoljnih poslova i odbrane dve zemlje) održan po planu. Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD posetio je Indiju kako bi razgovarao o bilateralnim vezama, posebno o saradnji u kritičnim tehnologijama, čak i kada je pokrenut slučaj Panun.

Štićenje terorista

Dok se pazi da se ne dozvoli da ovaj slučaj naruši veze, Kanada, SAD i Velika Britanija, u kojoj cveta kalistanski lobi, skrivaju pojedince koje je Nju Delhi proglasio teroristima, uprkos zahtevima Indije za ekstradiciju.

Panun sa sedištem u Njujorku, koji pripada zabranjenoj organizaciji Siki za pravdu, organizuje „referendume“ za nezavisni Kalistan u Indiji, otvoreno podržavajući separatizam i preteći indijskom premijeru i ministru spoljnih poslova.

On je javno zapretio da će 19. novembra dići u vazduh let Er Indije. Teroristi Sika oborili su avion Er Indije 1985. godine, ubivši 329 nevinih ljudi. Panun je izdao upozorenje da će napasti Međunarodni aerodrom Indira Gandi u Nju Delhiju, kao i da će izvršiti napad tokom finala Svetskog prvenstva u kriketu u Indiji.

Zatim je prošle nedelje uputio novu pretnju – tvrdeći da je indijska vlada pokušala da ga ubije, rekao je da će odgovor 13. decembra uzdrmati „same temelje” indijskog parlamenta. Tog dana se navršava godišnjica terorističkog napada na zgradu indijskog parlamenta 2021. godine, u kom je poginulo devet osoba.

AP Photo/Ted Shaffrey
Gurpatvant Sing Panun

Uprkos činjenici da su američki ekstremisti Sika dva puta pokušali da ispale bombu na indijski konzulat u San Francisku, američke vlasti nisu preduzele nikakve poznate radnje da obuzdaju Panunove aktivnosti.

Ovo je još očiglednije u Kanadi, gde pristalice Kalistana imaju političku moć. Trudoova manjinska vlada zavisi od stranke Nova demokratska partija (NDP), koju vodi Džagmit Sing, poznati simpatizer Kalistana.

SAD, Kanada i Velika Britanija tvrde da ne mogu da preduzmu pravne mere protiv Panuna jer sloboda govora i pravo na mirne proteste ne mogu biti ograničeni njihovim zakonima. Ovo nije argument koji Indija prihvata.

Sloboda govora se ne može koristiti za terorističke pretnje i promovisanje separatizma u drugoj zemlji. SAD, Kanada i Velika Britanija dobro su svesne istorije terorizma i nasilja u Pendžabu i ogromnih napora da se oni suzbiju.

Ko ima koristi?

Stoga se postavlja pitanje zašto ove zemlje odbijaju da preduzmu bilo kakvu akciju protiv ovih elemenata na svom tlu koji ciljaju na prijateljsku zemlju sa kojom imaju strateško partnerstvo. Prvi princip takvog partnerstva trebalo bi da bude poštovanje suvereniteta drugog i nemešanje u unutrašnje stvari drugih. Stoga postoji sumnja da Duboka država čuva ove antiindijske elemente kako bi vršila pritisak na Indiju.

Profimedia
 

Zanimljivo je da je priča o Panunu procurila prvo u Fajnenšel tajmsu, koji ju je objavio pozivajući se na više neidentifikovanih izvora. Kristija Friland, zamenica premijera Kanade, bila je na uredničkim pozicijama u Fajnenšel tajmsu u Velikoj Britaniji, bila je dopisnik FT-a u Moskvi i glavni urednik FT US. Ona je takođe imala uredničku poziciju u kanadskom Globu and Mejlu, u kojima su procurile priče o navodnoj indijskoj vezi sa slučajem Nidžar pre nego što je Trudo rekao išta u parlamentu.

Čini se da je ovo pisanje medija izrežirano da bi se ovo pitanje zvanično iznelo u javnost. Imajući u vidu akcije koje je indijska vlada preduzela protiv Kanade i davanje većeg poverenja Trudou i njegovoj vladi koje je opozicija optužila da pogrešno postupaju sa Indijom u slučaju Nidžar, izgledalo bi da je u interesu Kanade da manipuliše curenjem informacija u FT. Ne treba zanemariti ni sumnjivu ulogu obaveštajnih agencija Five Eyes u ovakvim poslovima.

Američka Agencija za borbu protiv droga koja je uključena u priču o Panunu ima svoje metode rada koje uključuju aktivno hvatanje u zamku. Američko ministarstvo pravde navodno je prilično politizovano. Mnogi elementi u američkim medijima, akademskim krugovima, istraživačkim centrima, organizacijama za ljudska prava i „progresivnim“ delovima Demokratske stranke ciljali su na Indiju po pitanju demokratije, ljudskih prava i manjinskih pitanja. Narativ je da je Bajdenova administracija „meka“ prema Indiji i da je njena privrženost američkim vrednostima sumnjiva.

Zavera za ubistvo Panuna, pokušaj ubistva američkog državljanina na američkom tlu, koju su navodno organizovali zvanični indijski elementi, samo bi pojačala tu priču.

Profimedia
Hardip Sing Nidžar

Dok su SAD javno tražile od Nju Delhija da sarađuje sa Otavom u istrazi slučaja Nidžar, nikada nisu tražile od Kanade da sarađuje sa Indijom kako bi se pozabavila njenom zabrinutošću zbog ekstremističkih i terorističkih elemenata koji deluju na kanadskom tlu.

Isto tako, dok Vašington pokreće slučaj Panun sa Indijom, nije objasnio zašto daju slobodu pojedincima koje je Indija proglasila teroristima prema svojim zakonima. Neki u Indiji veruju da je Panun agent CIA-e. Pitanje bi bilo zašto bi Indija na bilo kom zvaničnom nivou preduzela takve akcije na američkom tlu, znajući njen politički uticaj na indijsko-američke veze, koje postaju sve jače u različitim domenima.

Na kraju krajeva, Panun nije dovoljno važan kao meta u ukupnoj šemi stvari da bi preuzeo takav rizik, jer bi šanse za izlaganje bile stvarne. Indija je decenijama patila zbog smrtonosnih terorističkih napada, uključujući napad u Mumbaju u novembru 2008. u kom je poginulo 166 ljudi, a povređeno više od 300. Ali Indija nije uklonila poznatog teroristu koji je umešan u to u susedstvu, što pokazuje da to nije politika Indije kao demokratske zemlje koja poštuje zakon.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike