Putin analizirao situaciju u Pojasu Gaze: To je najveće dečje groblje, neophodno je formiranje države Palestine, stradanje mora da stane

14.12.2023

11:36

0

Istakao je da prati šta se dešava na Bliskom istoku i da je uloga turskog predsednika Režepa Tajipa Erdogana u ovom sukoba veoma značajna

Putin analizirao situaciju u Pojasu Gaze: To je najveće dečje groblje, neophodno je formiranje države Palestine, stradanje mora da stane
Copyright Profimedia

Tokom godišnje konferencije ruskog predsednika Vladimira Putina, "Direktna linija", bilo je reči i o situaciji na Bliskom istoku, konkretno o ratu Izraela i Hamasa u kom najviše stradaju neveni civili u Pojasu Gaze.

Ruski lider je istakao da prati šta se dešava u Gazi i da je uloga turskog predsednika Režepa Tajipa Erdogana u ovom sukoba veoma značajna.

- Želim da istaknem značajnu ulogu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana po ovom pitanju. On je jedan od svetskih lidera koji obraćaju pažnju na tu tragediju i čini sve kako bi se situacija promenila. On je veoma aktivan u tome, neka mu Bog da zdravlja - rekao je Putin odgovarajući na pitanje turskog medija.

Predsednik Rusije složio se i sa ocenom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, koji je Gazu nazvao najvećim dečjim grobljem.

- Generalni sekretar UN je područje Gaze nazvao najvećim dečjim grobljem. Ta ocena mnogo govori, to je objektivna ocena - kazao je Putin i dodao da blokiranje rezolucija o primirju i sabotiranje inicijativa koje podržava većina država sveta nije novost.

- Za vreme hladnog rata, velike sile su blokirale odluke drugih zemalja. Toga je uvek bilo. UN je i formiran tako da se pronađe konsenzus, a ako ga nema, neće biti ni rešenja - naveo je.

Profimedia
 

Ruski lider je podvukao i da je neophodno formiranje palestinske države.

- Moraju biti primenjena rešenja za stvaranje palestinske države, sa prestonicom u istočnom Jerusalimu. U stalnom sam kontaktu sa turskim predsednikom, delimo iste stavove o tim pitanju, planiramo da se sastanemo. Što se tiče naših napora, posetio sam nedavno dve arapske zemlje gde smo razgovarali o tome. Sledeće godine moguć je sastanak sa Erdoganom u Turskoj. Sada je najvažnije sačuvati ljude u Gazi - naglasio je Putin.

Osim toga, istakao je i da je radio na održavanju dobrih odnosa sa Izraelom i da je pričao sa premijerom jevrejske države.

- Razgovarao sam i sa premijerom Netanijahuom, izraelska strana smatra da otvaranje ruske bolnice u Pojasu Gaze nije bezbedno, tako da ćemo stati sa tim naporima. Mi sa Izraelom imamo sporazum u okviru kog su nas zamolili da povećamo isporuku medicinske opreme i lekova - otkrio je Putin.

Šta je rekao o rusko-ukrajinskom sukobu i potencijalnom okončanju neprijateljstava možete pročitati u zasebnom teksu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike