Kako će se princ Vilijam zvati kad postane kralj i šta će tada biti sa Kamilom?

15.12.2023

09:15

1

Njegovo puno ime je Vilijam Artur Filip Luis, pa bi mogao da bude i kralj Artur, kralj Filip, što je ime njegovog dede, ili kralj Luis

Kako će se princ Vilijam zvati kad postane kralj i šta će tada biti sa Kamilom?
Princ Vilijam - Copyright Dan Charity/pool photo via AP

Princ Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton postali su prošlog septembra princ i princeza od Velsa kada je kraljica Elizabeta II preminula i njen sin Čarls postao britanski kralj.

Od tada su njih dvoje postali najpopularniji članovi kraljevske porodice, dok je vremešna vladarka ranije zauzimala ubedljivo prvo mesto.

Prema anketi objavljenoj u septembru, princ Vilijam je zauzeo prvo mesto, a ispostavilo se da je za nijasnu popularniji od svoje supruge. U istraživanju koje je sprovela britanska kompanija za istraživanje javnog mnjenja YouGov otkriveno je da je 61 odsto Britanaca za monarhiju - što je neznatno manje u odnosu na drastičan pad podrške u trenutku smrti kraljice Elizabete.

Vilijamu je, prema rezultatima ankete, naklonjeno 74 odsto ispitanika, dok je Kejt draga za 72 odsto njih. Princeza Ana, Čarlsova 73-godišnja sestra, na trećem je mestu sa 73 odsto, otkrio je YouGov.

Kralja Čarlsa, koji je stupio na tron nakon smrti svoje majke 8. septembra prošle godine, 60 odsto Britanaca vidi u pozitivnom svetlu.

Princ Hari i Megan Markl spustili su se na dno ankete o naklonosti - sa 31 i 24 odsto podrške. Osramoćenog princa Endrua (63), koji je razrešen kraljevskih dužnosti nakon veze sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom, pozitivno vidi samo šest odsto ljudi.

Profimedia
Princ Vilijam, kralj Čarls III i princ Džordž

Iako je u popularnoj seriji "Kruna" na samom kraju otvoreno pitanje o opstanaku monarhije, o Vilijamu se već priča i piše kao o budućem britanskom kralju, pa se postavlja pitanje da li će i on pratiti primer svojih prethodnika kada bude birao svoje vladarsko ime.

Jednom prilikom ovo pitanje mu je i postavljeno, ali je on odbio da ga komentariše.

Koje ime bi mogao da izabere

Tokom istorije, neki britanski monarsi su usvojili novo ime nakon što su preuzeli presto. Na primer, kada je kraljičin otac, čije je ime bilo Albert, a koji je bio poznat kao Berti, postao kralj, odabrao je kraljevsko ime Džordž, i stoga je nazivan kralj Džordž VI.

Kraljica Elizabeta, međutim, nije izabrala drugačije ime i postala je poznata kao kraljica Elizabeta II. (Njena puna titula bila je Elizabeta Druga, milošću Božjom, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i njenih drugih kraljevstava i teritorija kraljica, poglavar Komonvelta, branilac vere, sa titulom „veličanstvo".)

Vilijam svakako ima mogućnost da odabere novo kraljevsko ime kada postane kralj (možda jedno od njegovih srednjih imena: Artur, Filip, Luis ili Džordž, kao njegov pradeda), ali ako bi zadržao trenutno ime Vilijama, bio bi poznat kao kralj Vilijam V.

Henry Nicholls/Pool Photo via AP
 

Njegovo puno ime je Vilijam Artur Filip Luis, pa bi mogao da bude i kralj Artur, kralj Filip, što je ime njegovog dede, ili kralj Luis.

Šta će biti sa Kejt Midlton kad Vilijam postane kralj?

Kada Vilijam postane kralj, njegova supruga Kejt preuzeće titulu kraljice supruge.

U britanskom monarhijskom sistemu postoje tri tipa kraljica: kraljica koja vlada sama po sebi, kraljica supruga, koja je kraljica jer je njen muž kralj, i kraljica udovica, koja je udovica kralja.

Iako se Kejt može nazivati kraljicom suprugom neko vreme nakon Vilijamovog dolaska na tron, verovatno će se zvanično zvati kraljicom i kraljicom Katarinom.

Kada je Čarls stupio na tron, njegova supruga, kraljica Kamila, bila je zvanično poznata kao kraljica supruga do dana njihovog krunisanja osam meseci kasnije, nakon čega su je jednostavno nazivali kraljicom.

Profimedia
Kejt Midlton

Kao kraljica, Kejt se više neće klanjati monarhu (svom mužu) ili kraljevima i kraljicama drugih nacija. Ona će verovatno imati slične obaveze kao Kamila, ali i samostalne i zajedničke angažmane sa Vilijamom.

Hoće li Kamila i dalje biti kraljica?

Ako bi Kamila nadživela Čarlsa, legalno bi zadržala svoju titulu kraljice, koja bi se iz kraljice supruge transformisala u kraljicu udovu.

Poslednja kraljica udovica bila je majka Elizabete II, takođe zvana kraljica Elizabeta.

Umesto da je nazivaju kraljicom udovicom, Elizabeta je, pošto je njena ćerka preuzela tron, bila poznata kao kraljica majka.

Leon Neal/Pool Photo via AP
Kralj Čarls III i kraljica Kamila

Pošto Kamila nije Vilijamova majka, malo je verovatno da bi bila poznata kao kraljica majka,  umesto toga verovatno bi bila zvanično nazivana kraljica udovica, dok bi se neformalno i dalje zvala kraljica Kamila.

Ne postoji definisana uloga za kraljicu udovicu, pa Kamila može odlučiti da nastavi svoj život u javnosti radeći sa svojim dobrotvornim organizacijama i, ako bude pozvana, prisustvujući kraljevskim događajima, a mogla bi i da izabere da se potpuno povuče iz javnog života nakon smrti svog muža.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike