Orban izričit: Mađarska neće podržati pregovore o pridruživanju EU sa Ukrajinom!

14.12.2023

08:31

0

Autor: M.M.

Mađarska vlada smatra da Ukrajina još nije spremna za pregovore i da bi njeno pristupanje EU ozbiljno narušilo interese svih članica bloka

Orban izričit: Mađarska neće podržati pregovore o pridruživanju EU sa Ukrajinom!
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Theresa Wey

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da Mađarska neće podržati otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Ukrajinom.

- Naš stav je jasan: ne podržavamo prenagljeno pridruživanje Ukrajine EU - napisao je Orban na Fejsbuku.

 

 

U video snimku objavljenom na toj mreži Orban je rekao da će dvodnevni sastanak EU, koji počinje danas, biti fokusiran na šanse za pristupanje Ukrajine evropskom bloku.

On je dodao da rukovodstvo EU želi da na dnevni red sastanka stavi pitanje otvaranja pregovora o pridruživanju sa Ukrajinom i pokušava da podstakne Budimpeštu da pristane na ovu odluku.

- Smatramo da bi pristupanje Ukrajine EU imalo katastrofalne posledice po Mađarsku. U sadašnjim okolnostima, pristupanje Ukrajine EU izgleda neblagovremeno. Stoga ga ne treba podržavati - smatra mađarski premijer.

Orban je u sredu u mađarskom parlamentu izneo detaljne argumente protiv početka pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Mađarska vlada smatra da Ukrajina još nije spremna za pregovore i da bi njeno pristupanje EU ozbiljno narušilo interese svih članica bloka. Ogromna većina mađarskih poslanika podržala je taj stav.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike