Zelenski presrećan zbog odluke EU, Orban negoduje: "Mađarska nije želela da učestvuje u tome"

14.12.2023

20:40

0

"Onda oni treba da idu sopstvenim putem", naveo je mađarski premijer

Zelenski presrećan zbog odluke EU, Orban negoduje: "Mađarska nije želela da učestvuje u tome"
VladimirZelenski (levo) i Viktor Orban (desno) - Copyright AP Photo/Natacha Pisarenko

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je da Mađarska nije želela da učestvuje danas u "lošoj odluci" Evropskog saveta da otvori pregovore o članstvu sa Ukrajinom, pa se udaljila od te odluke.

- Ali, 26 država članica je bilo nepokolebljivo da ova odluka mora biti doneta, pa je Mađarska odlučila da, ako 26 njih tako odluči, onda oni treba da idu sopstvenim putem - naveo je Orban na svojoj Fejsbuk stranici. 

Zelenski zahvalio Makronu 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i zahvalio mu na njegovo doprinosu u odluci samita Evropske unije o otvaranju pregovora za pridruživanju Ukrajine.

Ludovic Marin, Pool via AP
Vladimir Zelenski i Emanuel Makron u Kijevu

- Zahvalio mu je što je pokrenuo stvari, što ga je podržao i radio na otvaranju pregovora - saopštio je neimenovai francuski diplomata.

Ukrajinski predsednik pozdravio je ranije danas sporazum lidera Evropske unije o otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom kao pobedu njegove zemlje i Evrope.

- Ovo je pobeda Ukrajine. Pobeda cele Evrope. Pobeda koja motiviše, inspiriše i jača - naveo je Zelenski u objavi na društvenoj platformi Iks.

Meloni: Italija imala vodeću ulogu u otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom

Premijerka Italije Đorđa Meloni pozdravila je odluku Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i rekla da je Rim odigrao vodeću ulogu u tome.

Meloni je izrazila veliko zadovoljstvo zbog konkretnih koraka napred u procesu proširenja, koji je postignut na samitu Evropskog saveta za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Bosnu i Hercegovinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike